Sarcina extrauterină

Ce trebuie să ştii despre sarcina extrauterină

Sarcina ectopică sau sarcina extrauterină înseamnă stabilirea oului fertilizat în afara uterului, de obicei chiar în trompele uterine, acesta nefiind un mediu bun pentru dezvoltare.
În cazul unei sarcini normale, ovarul eliberează un ovul într-una din trompele uterine. Dacă ovulul este fertilizat, acesta se va deplasa până la uter pentru a se stabiliza aici şi pentru a continua să crească în următoarele 9 luni.
Însă, în una din 50 de sarcini, oul fertilizat rămâne în trompele uterine. Această sarcină este una ectopică sau extrauterină. În cazuri foarte rare, ovulul se ataşează de unul dintre ovare. În oricare dintre aceste situaţii, viaţa femeii este pusă în pericol. Sarcinile ectopice necesită tratament de urgenţă.
De cele mai multe ori, sarcina ectopică apare în primele săptămâni de sarcină, atunci când nici măcar nu vei fi aflat că ai rămas însărcinată, de aceea, s-ar putea ca vestea să te ia prin surprindere. Doctorii depistează această sarcină cu prbleme în a 8-a săptămână de sarcină.
Sarcinile ectopice nu au şanse mari de reuşită, copilul neputându-se dezvolta în acel mediu. De aceea, impactul unei astfel de sarcini este mare asupra femeii. Însă există şanse mari ca în viitor, urătoarele sarcini să fie sănătoase şi să se dezvolte corect.

Care sunt simptomele unie sarcini ectopice?

Dacă eşti în proces de a rămâne însărcinată, fii atentă nu doar la semnele specifice sarcinii, ci şi la:
- Sângerări vaginale de scurtă durată şi de o culaore închisă;
- Ameţeli şi vărsături însoţite de durere;
- Dureri abdominale joase;
- Crampe abdominale puternice;
- Durere pe o parte a corplui;
- Ameţeli şi slăbire a organismului;
- Dureri la nivelul umerilor, gâtului sau rectului;
Dacă trompa uterină pe care s-a stabilit şi a crescut ovulul fecundat (zigotul) se rupe, atunci s-ar putea să existe sângerări care să ducă la leşin.
Femeile care prezintă simptomele sus-menţionate trebuie să se prezinte la medic imediat, chiar la camera de gardă. Cu cât se ajunge mai repede la spital, cu atât este redus riscul hemoragiilor.

Care sunt cauzele unei sarcinii ectopice?

Una dintre cauzele sarcinii ectopice este reprezentată de probleme ale trompelor uterine care împedică zigotul să ajungă în uter, astfel el rămâne în trompe sau se fizează în alte părţi decât în uter.
S-ar putea să nu te confrunţi niciodată cu o astfel de sarcină, însă există riscul mai mare să dezvolţi acest tip de sarcină dacă:
- Foloseşti steriletul ca metodă de contracepţie;
- Ai suferit de boală inflamatorie pelvină;
- Ai avut boli cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau chlamydia;
- Probleme congenitale ale trompelor uterine;
- Intervenţii chirurgicale în zona pelvină;
- Istoric în alte sarcini ectopice;
- Ligaturarea trompelor uterine;
- Utilizarea medicamentelor pentru fertilitate;
- A fost realizată tehinca fertilizării in vitro.

Cum este pus diagnosticul de sarcină ectopică?

Odată ajunsă la spital, femeia este supusă unui test de sarcină, unui examen pelvin şi unei ecografii, pentru observarea uterului şi a trompelor uterine.
Dacă este confrimată sarcina ectopică, medicul va decide ce tratament este necesar pentru sănătatea femeii.

Care sunt tratamentele unei sarcini extrauterine?

Dacă doctorul suspectează că trompele uterine sunt lezate, atunci este nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă, pentru stoparea sângerării. În unele cazuri, trompa uterină şi ovarul la care s-a produs sângerarea nu mai pot fi salvate şi trebuie scoase.
Dacă trompa uterină nu s-a rupt şi sarcina nu a progresat foarte mult, o operaţie minim invazivă va îndepărta embrionul şi va ajuta la refacerea trompei. Operaţia poartă numele de „laparoscopică” şi constă într-o incizie mică realizată la nivelul abdomenului, prin care este introdus un instrument chirurgical flexibil care va îndepărta embrionul din trompă.
În alte cazuri, medicamentele pot ajuta în stoparea dezvoltării sarcinii, doar dacă aceasta nu este dezvoltată şi dacă nu a provocat deja leziuni ale trompei. După ce a fost urmat tratamentul, se va face o analiză de sânge care să confirme îndepărtarea sarcinii extrauterine, prin detectarea hormonului specific sarcinii în sânge.

Cum rămâi însărcinată după o sarcină extrauterină?

Multe femei care se confruntă cu sarcini extrauterine vor dezvolta sarcini normale şi sănătoase, chiar dacă una din trompele uterine a fost îndepărtată.
Unii doctori sugerează ca femeile să aştepte de la 3 până la 6 luni pentru a rămâne din nou însărcinate, după o sarcină extrauterină.
Cele mai multe femei preferă să ia o pauză după o astfel de experienţă, pentru a se reface fizic şi emoţional. De aceea, este bine ca după o astfel de încercare, să se ajungă la psiholog pentru o trecere mai uşoară peste momentul dureros.

Care sunt riscurile care duc la apariţia sarcinii extrauterine?

care sunt riscurile sarcinii extrauterine

Sarcina ectopică sau extrauterină apare atunci când ovulul fecundat nu se dezvoltă acolo unde ar trebui, adică în uter. Generalităţi despre sarcina extrauterină Factorii de risc ce duc la dezvoltarea unei sarcini extrauterine sunt: confruntarea anterioară cu o astfel de sarcină şi diverse situaţii (operaţii chirurgicale, infecţii) la care femeia […] mai mult »

Ce înseamnă sarcina extrauterină?

ce inseamna sarcina extrauterina

Răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă sarcina extrauterină?” este foarte simplu. Atunci când ovulul fecundat este implantat în altă parte decât în mucoasa uterină rezultă sarcina extrauterină sau ectopică. El se poate implanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine, ultima fiind cea mai des întâlnită locație pentru cazurile de sarcină […] mai mult »