Simptome sarcină extrauterină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă deja ai aflat ce înseamnă o sarcină ectopică, de această dată te vom ajuta să afli care sunt cele mai comune simptome sarcină extrauterină.

simptome sarcina extrauterinaSarcina extrauterină este periculoasă, punându-ți la grea încercare sănătatea. Tocmai de aceea, este bine să afli cum anume să previi și mai ales când anume să ajungi la medic.

Iată mai jos cele mai comune simptome sarcină extrauterină:

  • Durerile abdominale;
  • Absenţa menstruaţiei;
  • Sângerări vaginale diferite faţă de menstruaţie, care apar într-un ciclu menstrual şi nu la menstruaţie.

De multe ori femeile nu sunt conştiente că sunt însărcinate, iar semnele de mai sus apar atunci când există o sarcină ectopică neruptă sau o sarcină ectopică ruptă (în acest caz, apar hemoragiile interne – mai puternice decât simplele sângerări).

Există şi situaţii în care simptomele menţionate nu semnalează sarcinile ectopice, ci alte probleme care trebuie investigate cu ajutorul unui specialist (precum avortul spontan în cazul unei sarcini normale).

Aceste semne şi simptome apar, de obicei, la 6-8 săptămâni de la ultima menstruaţie, însă pot apărea şi mai târziu, dacă sarcina ectopică se dezvoltă în altă parte decât în trompa uterină.

Iată care sunt alte simptome sarcină extrauterină, la fel de importante de observat:

  • Greaţă şi stări de ameţeală;
  • Lipsă de vitalitate, slăbiciune;
  • Tensiune arterială scăzută.

Aceste simptome sarcină extrauterină arată apariţia hemoragiei interne, moment în care zigotul s-a rupt din locul în care se dezvolta. În aceste condiţii, femeia trebuie să ajungă de urgenţă la cea mai apropiată unitate medicală.

De obicei, femeile întârzie prezentarea la doctor, iar simptomele se agraveză, de unde și riscul crescut de complicații.

Cum se diagnostichează sarcina extrauterină?

Primul pas în diagnosticarea unei sarcini extrauterine este discutarea cu doctorul ginecolog. În al doilea rând, trebuie realizate teste care să ateste faptul că femeia este însărcinată și că există o cantitate semnificativă din hormonul specific secretat în sarcină.

Mai rar, medicul poate simți, la examenul abdominal, o rigiditate, iar cumulată cu testul pozitiv de sarcină și cu nivelul hormonului beta-HCG (gonatrotopina corionică umană), poate stabili că sarcina este una extrauterină.

Pentru un plus de siguranță, ecografia abdominală va confirma sau infirma bănuielile inițiale, punându-se și un diagnostic. Se poate realiza chiar și o ecografie transvaginală, determinându-se astfel poziția sacului gestațional (cel în care se dezvoltă ovulul fecundat). Totuși, rezultatele acestor tipuri de examinări nu sunt tocmai precise. Sacul gestațional este mic în primul trimestru de sarcină și poate fi aproape insesizabil.

În schimb, la ecografia transvaginală se poate determina cu precizie dacă se dezvoltă sau nu o sarcină în uter.

Testele de sânge detectează nivelul de beta-HCG din sânge – dacă acesta este mărit, femeia e însărcinată; dacă nu este mărit, nu e însărcinată. Însă, în cazul în care se observă că nivelul de HCG crește anormal de mult într-o perioadă scurtă, atunci medicul poate stabili că femeia are sarcină extrauterină.

În situații rare, este nevoie de laparoscopie (procedură chirurgicală minim invazivă) pentru confirmarea unei sarcini extrauterine. Instrumentele chirurgicale sunt introduse în abdomen prin incizii superficiale, oferind o viziune mai bună asupra structurilor aparatului reproducător feminin.

Așadar, sarcina ectopică ruptă cauzează hemoragii interne, dă mari bătăi de cap și duce femeia la urgențe. De aceea este bine să cunoști care sunt cele mai comune simptome sarcină extrauterină, pentru a reuși să previi eventualele complicații.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *