Tratament sarcina extrauterină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă în articolele anterioare am abordat sarcina extrauterină din punctul de vedere al riscurilor de dezvoltare sau al simptomelor, de data aceasta vom vedea care este cel mai potrivit tratament sarcina extrauterină.

tratament sarcina extrauterinaCiudat sau nu, organismul unor femei are capacitatea să absoarbă sarcina extrauterină fără probleme și fără un tratament specific. Însă nu se știe exact cum anume funcționează acest mecanism și de ce la unele femei apare, iar la altele, nu.

Cea mai înfricoșătoare problemă ce poate apărea, în cazul unei sarcini ectopice, este, bineînțeles, ruptura, ce poate provoca hemoragie internă, dureri abdominale și pelvine, șoc și poate duce chiar la deces. Drept urmare, intervenția chirurgicală, în cazul unei hemoragii, ține de urgențe.

Hemoragia internă este provocată de ruperea trompei uterine în care s-a dezvoltat zigotul sau din desprinderea sacului de peretele ”greșit” de care s-a prins. Acesta este momentul în care pot apărea dureri profunde. După oprirea hemoragiei, țesutul cicatrizat format la nivelul aparatului reproducător feminin ar putea poduce probleme în viitoarele sarcini, existând riscul unor alte sarcini ectopice pe viitor.

Tratament sarcina extrauterină – ce tipuri există?

Soluțiile pentru un tratament, în cazul sarcinilor ectopice, implică: observații atente, laparoscopie (operație chirurgicală minim invazivă), laparotomie (operație chirurgicală ce presupune deschiderea peretelui abdominal) și medicație specifică. Selecția între aceste soluții depinde de fiecare doctor și de urgența actului medical.

Unele sarcini ectopice se vor rezolva singure, în cel mai fericit caz, fără nici un fel de intervenție. Dar altele, vor avea nevoie de operații chirurgicale urgente din cauza hemoragiilor provocate.

Din cauza riscului mare ce implică o hemoragie internă, majoritatea femeilor diagnosticate cu o sarcină extrauterină sunt tratate mai ales prin intermediul chirurgiei. Rareori, însă, sunt prescrise și medicamente. Așadar, de cele mai multe ori cel mai sigur tratament sarcina extrauterină este intervenția chirurgicală.

Sunt cunoscute două tipuri de operații: laparotomie si laparoscopie. Laparotomia este o procedură ce implică o incizie în partea inferioară a abdomenului. Tehnica laparoscopică folosește inserarea unui dispozitiv special optic în interiorul pelvisului prin mici incizii in piele.

Laparoscopia este metoda preferată atât de doctori, cât și de paciente, deoarece inciziile sunt minim invazive și permit o recuperare rapidă. În condiții optime, este realizată o incizie în trompa uterină în cauză și sarcina ectopică este îndepartată, fără urme vizibile și fără avarierea organelor interne reproducătoare.

Din păcate, în unele situații, laparoscopia nu este suficientă sau nu se poate efectua. Aceste situații implică răni și țesut cicatrizat pe zone ample (în cazul în care o sarcină extrauterină se reinstalează) și necesită îndepărtarea respectivului țesut.

Pe de altă parte, însă, există și tratamentul medicamentos care poate avea succes doar în cazul unor femei care se confruntă cu o sarcină ectopică. Femeile pot primi tratament pe bază de metotrexat (folosit și în tratarea cancerului), substanță ce omoară celulele care dezvoltă placenta, ducând la avort provocat.

Metotrexat este folosit la scară largă pentru că are o rată de succes mare și pentru că dezvoltă efecte adverse în proporții foarte scăzute.

În general, doctorul este cel care decide ce tratament se potrivește femeilor cu sarcină extrauterină, în funcție de: mărimea sarcinii și nivelul de beta-HCG din organism. Femeile cu sarcină extrauterină cărora li se recomandă tratamentul medicamentos au un nivel mai scăzut de beta-HCG, iar rata de succes a acestei metode este de 90%. Până acum, nu s-a constatat dacă acest procedeu ar fi avut efecte negative. Se mai pot prescrie și alte tipuri de medicamente, însă acestea doar confirmă rata de succes a metotrexate.

Cu toate că au existat cazuri în care femeile au reușit să ducă la termen sarcinile ectopice, acestea sunt extrem de rare. În majoritatea cazurilor, riscurile de deces sunt prea mari, de aceea, medicii recomandă avortul. În unele situații, o sarcină ectopică situată în trompele uterine poate fi salvată prin chirurgie, plasând sacul gestațional în uter.

O femeie pusă în fața unei sarcini extrauterine trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză, să se simtă în siguranță, să accepte sfaturile medicului și să fie informată cu privire la riscurile la care se supune, pentru că doar așa, se pot preveni complicațiile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *