Care sunt riscurile care duc la apariţia sarcinii extrauterine?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina ectopică sau extrauterină apare atunci când ovulul fecundat nu se dezvoltă acolo unde ar trebui, adică în uter.

care sunt riscurile sarcinii extrauterine

Generalităţi despre sarcina extrauterină

Factorii de risc ce duc la dezvoltarea unei sarcini extrauterine sunt: confruntarea anterioară cu o astfel de sarcină şi diverse situaţii (operaţii chirurgicale, infecţii) la care femeia a fost expusă şi care au dus la lezarea trompelor uterine.

Cel mai mare risc pentru sănătatea unei femei în momentul unei sarcini ectopice este hemoragia internă.

De obicei, o astfel de sarcină este stabilită printr-un test de sânge sau la ecografia abdominală. Tratamentele sunt atât de ordin chirurgical, cât şi medicamentos.

Ce este o sarcină extrauterină?

O sarcină extrauterină presupune dezvoltarea zigotului sau a ovulului fecundat nu în uter, ci în trompele uterine. Alte locuri în care s-ar putea agăţa ovulul sunt: ovarul sau colul uterin.

O sarcină extrauterină apare o dată la 50 de sarcini. Complicaţiile care se instalează în urma acestor sarcini, precum hemoragiile interne, creşteau rata mortalităţii în rândul femeilor din secolele trecute, însă astăzi acestea pot fi rezolvate prin intermediul operaţiilor chirurgicale.

Statisticile arată că mortalitatea a scăzut, însă incidenţa apariţiilor sarcinilor ectopice a crescut în ultimul timp.

Care sunt riscurile care duc la apariţia sarcinii extrauterine?

Există o serie de riscuri care duc la dezvoltarea unei sarcini extrauterine, însă există şi situaţii în care sarcina apare fără ca femeia să fi fost supusă vreunui risc.

Cel mai mare risc de sarcină extrauterină apare de cele mai multe ori când femeia s-a mai confruntat în trecut cu o asemenea problemă.

De asemenea, orice malformaţie a trompelor uterine pot duce la dezvoltarea unei sarcini ectopice. Operaţiile chirurgicale anterioare, ca legarea (ligatura) trompelor uterine sau reconstrucţia trompelor pot duce la o funcţionare improprie a întregului sistem reproducător, lucru care măreşte riscul apariţiei sarcinii extrauterine. De asemenea, infecţiile, malformaţiile congenitale sau tumorile dezvoltate în trompele uterine duc la mărirea riscului de sarcină extrauterină.

Alte cauze ţin de bolile inflamatorii pelvine, produse prin transmitere sexuală cu bacteria Chlamydia sau cu N. Gonorrhoeae, dar şi prin transmitere non-sexuală. Infecţiile cauzează sarcini extrauterine, deteriorând trompele uterine. Se poate ajunge ca infecţia să blocheze accesul ovulului din trompă, în mucoasa uterului.

De asemenea, trompele uterine conţin cili, pe pereţii interni, cu ajutorul cărora zigotul ajunge în uter. În lipsa acestor cili, ovulul fecundat nu va mai putea ajunge acolo unde se poate dezvolta normal şi îşi începe evoluţia acolo unde a fost fecundat. Din păcate, o astfel de sarcină încetează din evoluţie, odată ce creşte în dimensiuni, provocând probleme mari la nivelul întregului sistem reproducător feminin.

Riscurile unei sarcini extrauterine pot fi cauzate şi de endometrioză (mărirea numărului de celule endometriale, regăsite pe pereţii uterului), fibrom uterin sau aderenţe pelvine.

În jumătate dintre cazurile de sarcină extrauterină, s-a constatat că femeile foloseau dispozitive intrauterine (precum steriletul).

Fumătoarele se află şi ele pe lista cu risc crescut de dezvoltare a unei sarcini extrauterine: cu cât o femeie fumează mai mult, cu atât acest risc este mai crescut.

Aşadar, trebuie să îţi faci o serie de teste, dacă vrei să ai copii şi eşti sau ai fost expusă riscurilor numite mai sus. De asemenea, ar fi bine să te controlezi chiar şi după ce ai rămas însărcinată. Un simplu test de sânge sau o ecografie îţi va spune exact starea zigotului.

În următorul articol îţi vom spune şi care sunt semnele unei sarcini extrauterine, unde trebuie să fii atentă, ce trebuie să faci şi când să tragi semnalul de alarmă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *