Ce înseamnă sarcina extrauterină?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă sarcina extrauterină?” este foarte simplu. Atunci când ovulul fecundat este implantat în altă parte decât în mucoasa uterină rezultă sarcina extrauterină sau ectopică. El se poate implanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine, ultima fiind cea mai des întâlnită locație pentru cazurile de sarcină ectopică.

ce inseamna sarcina extrauterina
În momentul întâlnirii cu spermatozoidul, ovulul este fecundat, fapt care se produce la nivelul trompei uterine. Apoi, ovulul fecundat pornește către uter, urmând să se implanteze în mucoasa acestuia. În diferite situații, ovulul fecundat nu mai ajunge în uter, întâmpinând blocaje pe drum. Spre exemplu, interiorul trompei uterine este aglomerat de falduri contorsionate și răsucite care îngreunează traseul ovulului, prinzându-l ca în chingi și forțându-l să se implanteze acolo. Mediul nu este favorabil, însă zigotul, în dezvoltarea sa începe să crească și să secrete hormoni specifici sarcinii, care stimulează aprovizionarea cu sânge a trompei.

Altfel, vasele din această zonă încep să sângereze, iar pe măsură ce embrionul se mărește, trompa se dilată peste capacitatea ei, determinând apariția hemoragiei. În situații foarte grave, trompa se poate rupe, ceea ce pune în pericol viața femeii.
Sarcina extrauterină – cauze
Din păcate, în ziua de azi, sarcina extrauterină reprezintă una din principalele cauze de deces în secțiile de obstetrică din primul trimestru de sarcină, atunci când diagnosticul nu se face precoce, iar pacienta se prezintă la spital în stadiul complicației hemoragice.

Cea mai frecventă cauză de apariție a sarcinilor extrauterine este reprezentată de afecțiunile inflamatorii pelvine determinate de agenți infecțioși precum chlamydia trachomatis, neisseria gonorrhoeae, mycoplasma hominis ș.a.m.d., de aceea se recomandă tratarea acestora în stadiile incipiente. Puteți să vă faceți un screening anual al bolilor cu transmitere sexuală înainte de a vă dori să rămâneți însărcinate. Chiar și apendicita, endometrioza și absența unuia dintre ovare pot fi principale motive pentru apariția unei sarcini extrauterine.
Sarcina extrauterină – simptome
În cazul în care vă confruntați cu o sarcină extrauterină este posibil să aveți sângerare vaginală de culoare maro închis, dureri abdominale, spasm intestinal, hemoragie internă, crampe severe, nevoia constantă de a urina, amețeală sau leșin. Alte semne și simptome ale prezenței sarcinii extrauterine pot fi: febra, apariția sincopei, vărsături, slăbiciune musculară sau durere iradiată la umăr.
Sarcina extrauterină – tratament
După ce diagnosticul a fost confirmat de către medic, starea pacientei trebuie să fie foarte bine evaluată clinic și paraclinic. Tratamentul medicamentos (metotrexat) se poate impune doar în anumite situații: atunci când sacul gestațional este mai mic de 3,5-4 cm, valoare beta-HCG nu depășește valoare de 5000 UI/ml, iar starea pacientei este stabilă. Trebuie menționat că acest tratament are și o serie de reacții adverse și nu trebuie recomandat decât după o investigare amănunțită. Metotrexat este un medicament care determină oprirea dezvoltării celulelor embrionare și chiar dispariția lor.

Tratamentul chirurgical, care reprezintă și tratamentul de bază în cazul sarcinilor extrauterine, a devenit din ce în ce mai rar, tocmai datorită unei mai frecvente și mai rapide diagnosticări a acestei patologii. Astfel, în anumite țări, rolul laparotomiei (chirurgia clasică) aproape a dispărut. Laparoscopia este principalul mijloc terapeutic chirurgical prin care se pot efectua diverse astfel de proceduri.

În cazul în care se alege metoda chirurgicală, medicul extrage embrionul. În cazurile în care a avut loc o hemoragie masivă, va fi nevoie de extirparea trompei sau chiar a ovarului afectat.
Nu există nicio șansă ca o sarcină extrauterină să poată fi dusă la termen sau să ajungă în stadiul în care fătul mai poate fi salvat.

Sperăm că am reușit să va ducem clarificările necesare cu privire la: Ce înseamnă sarcina extrauterină?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *