5 cele mai importante lucruri de știut despre sarcina extrauterină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina extrauterină sau ectopică este o sarcină care se dezvoltă în afara uterului. În cazul unei sarcini normale, sperma întâlnește ovulul în trompa uterină și embrionul (adică ovulul fertilizat) se deplasează până la uter. Odată ajuns în uter, embrionul se implantează și devine un făt. Când embrionul se implantează și se dezvoltă în oricare alt loc în afara uterului, este vorba despre o sarcină extrauterină. O astfel de sarcină nu este sănătoasă și, dacă va continua să se dezvolte, poate pune în pericol viața gravidei. Prin urmare, depistarea timpurie și tratamentul corespunzător sunt deosebit de importante în cazul unei sarcini ectopice.  

21051-cele-mai-importante-lucruri-de-știut-despre-sarcina-extrauterină

Iată în cele ce urmează 5 cele mai importante lucruri de știut despre o sarcină extrauterină:

  1. Sarcina extrauterină se poate dezvolta în afara uterului, dar nu numai. De asemenea, este posibil, dar mai rar, ca o sarcină extrauterină să se dezvolte în ovar, în colul uterin sau în altă parte a abdomenului. Poate fi foarte periculos sau chiar poate pune viața în pericol dacă sarcina ectopică nu este tratată corespunzător.
  2. Nu se știe cu siguranță ce anume cauzează sarcina ectopică. Cele mai multe femei care au suferit sarcini ectopice nu au prezentat factori de risc evidenți. Cu toate acestea, este foarte probabil ca o femeie să sufere o sarcină ectopică dacă a fost supusă unei intervenții chirurgicale la nivelul pelvisului sau abdomenului, dacă a avut o infecție cu transmitere sexuală, dacă are endometrioză, dacă este fumătoare, dacă a ținut tratamente pentru infertilitate în trecut, dacă a avut o sarcină ectopică anterioară sau dacă a rămas însărcinată deși avea un dispozitiv intrauterin. 
  3. Este necesară o investigație medicală completă pentru diagnosticarea sarcinii extrauterine. Medicul va apela la o combinație de analize de sânge și ultrasunete pentru a diagnostica cu precizie o sarcină ectopică. Un test de sarcină pe bază de sânge măsoară nivelul hormonului sarcinii (gonadotropina corionică umană sau hCG) care se află în sânge. De obicei, se măsoară de mai multe ori nivelul hCG pentru a se observa eventualele fluctuații. La rândul lor, ecografiile abdomenului inferior arată dacă sarcină se află în interiorul sau în afara uterului. Femeile care sunt predispuse la factorii de risc pentru o sarcină ectopică ar trebui să fie evaluate imediat ce știu că au rămas însărcinate.
  4. Sarcina extrauterină poate provoca complicații. Chiar și cu un plan de tratament foarte bine pus la punct și cu o monitorizare atentă, o sarcină extrauterină poate provoca sângerări interne care pun viața în pericol. Este necesar să vă prezentați urgent la un medic sau la un spital dacă suferiți dureri pelvine, abdominale sau leșinați, deoarece oricare dintre acestea poate fi un simptom al sângerării interne. Dacă se rupe o trompă uterină, este necesară intervenția chirurgicală de urgență.
  5. Este posibilă o sarcină normală după o sarcină extrauterină. Femeile cu antecedente de sarcină extrauterină chiar sunt încurajate să planifice o sarcină viitoare, însă ar trebui să ia în considerare solicitarea unor servicii de specialitate în materie de fertilitate la începutul procesului de planificare a sarcinii. Poate fi greu, dar nu imposibil, ca o femeie să rămână însărcinată după ce a suferit o sarcină ectopică. Viitoarea sarcină ar putea fi îngreunată de problemele trompelor uterine sau de cicatricile de la nivelul bazinului care au condus la prima sarcină ectopică. Dacă o femeie poate rămâne însărcinată după o sarcină ectopică, există cel puțin 10% șanse de a avea o altă sarcină ectopică. Dacă trompa uterină nu a fost îndepărtată, de obicei rămâne deschisă după tratamentul unei sarcini ectopice și există șanse de 60% să nască un copil în viitor.

Cel mai important este ca un specialist din domeniul sănătății să evalueze cât mai amănunțit sarcinile ulterioare. Dacă o femeie întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinată după ce a suferit o sarcină extrauterină, testarea fertilității și un tratament adecvat îi pot îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată și de a da naștere unui copil sănătos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *