Cariile dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

cariile-dentareOdată cu apariţia dentiţiei temporare se ivesc și problemele. Lipsa de igienă, neglijenţa părinţilor și absenţa sfaturilor medicale îi pot pune pe cei mici în situaţii neplăcute, ivindu-se cariile dentare.

Dinții de lapte se pot caria asemenea celor permanenți, diferența mare este că structura dinților temporari este diferită față de cei permanenți, având mai puțin smalț, mai puțină dentină și o cameră pulpară foarte voluminoasă. Cu alte cuvinte, situația se poate agrava pe zi ce trece, de la un punct de carie, în scurt timp se poate ajunge la abces dentar și apariția problemelor de sănătate. În același timp, nu trebuie să privim indiferent, orice problemă stomatologică complicată ar putea cauza mari neplăceri. Ca atare, atunci când cariile dentare ajunge la nerv, copilul va fi destul de afectat.

doctor_silvia_voiculescuMaterial realizat cu sprijinul Dr. Silvia Voiculescu
Medic Dentist Pedodont – Stomatologie Pediatrică, Competenţă în Pedodonţie și Implantologie
www.kidsdentalstudio.ro

De aceea, părinții trebuie să înțeleagă că vizita la medicul dentist pedodont nu este un moft, ci o necesitate. Astfel, cel mic va trebui să meargă în vizită la specialist nu numai atunci când măseluța doare, așa cum se întâmplă de obicei, ci și pentru prevenție. Ajunși în cabinetul Kids Dental Studio, copiii vor deveni prieteni atât cu medicul stomatolog, cât și cu personajele îndrăgite ale centrului medical – setilă, trompiță, periuța gâdilici. Totul va deveni o joacă, micuțul revenind oricând cu plăcere și mai ales fără frică.

Medicul dentist pedodont trebuie să informeze părintele despre igiena pe care să o adopte acasă, să nu alăpteze copilul excesiv la sân/biberon, în special pe timpul nopții deoarece doar așa se poate evita apariția cariilor de biberon. Când totuși acestea apar, evoluția lor este una destul de rapidă, cariile dentare înaintând cu repeziciune. Tratamentul la vârste mici devine complicat, datorită lipsei de comunicare. De obicei, în cazul infecțiilor dentare la vârste mici se va recurge la anestezia generală pentru tratamentul acestora, în așa fel încât copilul să nu fie traumatizat.

Pentru copiii care nu își pot învinge teama de dentist se folosește inhalosedarea care reprezintă o metodă de sedare conștientă a pacientului. Este recomandat începând cu vârsta de 3 ani deoarece cel mic trebuie să fie cooperant și să înțeleagă că trebuie să respire doar pe nas. În caz contrar, procedura nu va funcționa.

Cariile și probleme de sănătate

Netratarea cariilor copiilor în timp poate afecta întregul organism, producând afecțiuni ce se pot trata destul de greu. Așadar, pe cât de mică, pe atât de mult rău va putea face o carie.

Iată câteva dintre cele mai comune afecțiuni pe care le pot provoca cariile dentare:

 • dispersarea bacteriilor în sânge
 • afecţiuni cardio-vasculare
 • afecţiuni ale căilor respiratorii
 • afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor.

Pentru evitarea apariției cariilor de biberon trebuiesc evitate următoarele lucruri:

 • hrănirea şi adormirea copilului cu lichide îndulcite;
 • folosirea suzetei sau tetinei biberonului cu lichid îndulcit pentru liniştirea copilului;
 • favorizarea transferului bacteriilor orale de la părinte către copil prin folosirea în comun a ustensilelor şi a vaselor;
 • prezenţa în cavitatea orală a unui nivel crescut al bacteriei „Streptococcus mutans” – răspunzătoare de iniţierea procesului carios.

Important este ca procesele inflamatorii şi infecţioase datorate cariilor dinţilor de lapte netrataţi pot afecta mugurele dentar al viitorului dinte permanent, iar dinţii temporari extraşi prea devreme din cauza cariilor pot afecta poziţia dinţilor permanenţi şi spaţiile interdentare, fiind nevoie de ajutorul aparatelor dentare pentru corectarea danturii.

În cazul infecțiilor dentare se face tratamentul de canal cu obturația și reconstrucția dintelui. Dacă dintele nu se mai poate salva, atunci se recurge la extracție, iar pe laterală trebuie așezat menținător de spațiu, așa încât să se asigure spațiul suficient necesar erupției dintelui permanent (premolarul), prevenind astfel înghesuirea acestuia.

Atunci când copilul crește, încă de la vârsta de 4 anișori, trebuie folosită ața dentară, prevenind astfel cariile interdentare ce vor afecta destul de ușor doi dințișori.

Cu cât vizitele la medicul dentist pedodont sunt mai dese, cu atât prevenția va fi mult mai ușor de realizat.

Mergeți cu cel mic la controale regulate la 4-6 luni pentru un zâmbet frumos şi sănătos !

Mediu prietenos, din grijă pentru cei mici

Kids Dental Studio @ Piano Cabinet este cabinetul în care copilul dumneavoastră va găsi caldură, distracţție și profesionalism, nevoi întâlnite în stomatologia pediatrică. Lucrul cu micuţții paciențţi cere o altă abordare faţță de lucrul cu adulțţii, de aceea, aici totul este făcut din grijă pentru cei mici. Scaunul în formă de dinozaur, camera de joacă, dar și personajele preferate vor face plăcută șederea în aceste locuri.

logo-kids-dental-studio


Stomatologia preventivă la copii și tratamentul leziunilor carioase fără freză

Cea mai bună metodă de tratament este prevenţia. Realizarea unor plombe, obturaţii înseamnă doar „astuparea” cavităţilor dentare, nu și îndepărtarea cauzei cariilor!

tratamentul cariilor fara frezaStomatologia preventivă constă în: periaj dentar regulat și corect, educație dentară, folosirea aței dentare, tratamente remineralizante și fluorizări, tratamente antimicrobiene, sigilări, tratament ortodontic, formarea unor obiceiuri orale sănătoase, implicarea părintelui, dietă sănătoasă.

Periajul Profesional

Este o bună oportunitate de a familiariza copilul cu tehnicile corecte de îngrijire a dinților.

Periajul profesional îndepărtează petele de pe dinți care rezistă în mod obișnuit și previne cu succes acumularea de placă bacteriană și bolile gingivale care pot cauza pierderea dinților la copii.

Tratamente Remineralizante

Fluorizarea – Este o metodă de prevenire a cariilor la copii. Fluorul face ca smalțul dinților să fie mai rezistent la atacul acid și la factorii externi care duc la apariția cariilor.

Fluorizarea topică se realizează prin contactul direct al fluorului cu suprafețele dentare. Aceasta se poate realiza prin intermediul produselor care conțin concentrații crescute de fluor: pasta de dinți, apa de gură. Fluorizarea topică profesională se realizează în cabinetul dentar, după o igienizare foarte atentă cu geluri sau lacuri speciale care se aplică pe suprafețele dentare și se lasă să acționeze câteva minute. În cazul pacienților cu risc crescut de carie, dentistul poate prescrie și un gel special pentru fluorizarea la domiciliu în gutiere, timp de șase săptămâni.

Tooth Mousse și MI Paste Plus

Tooth Mousse conține RECALDENT TM, o formulă CPP-ACP (Fosfo-peptidă Caseinică-Fosfat Amorf de Calciu) care oferă o cantitate generoasă de ioni biodisponibili de Calciu și Fosfat.

 • Ajută la neutralizarea pH-ului cavității orale.
 • Previne eroziunea smalțului.
 • Menține sănătatea cavității orale și previne apariția cariilor.
 • „Desensibilizează” rapid dinții.

MI Paste Plus este o cremă topică pe bază de apă, fără zahăr, ce conține RECALDENTTM CPP-ACP (Fosfopeptidă Caseinică-Fosfat Amorf de Calciu) și fluor.

Se recomandă:

 • Femeilor însărcinate. În timpul și/sau după tratamentul ortodontic.
 • În cazul pacienților cu un control deficitar al plăcii bacteriene și un risc cariogen ridicat.

Tratamente antimicrobiene

Tratamentul constă în utilizarea unei serii de produse antibacteriene pe bază de clorhexidină sau xylitol pentru a diminua nivelul bacterian de la suprafața dinților. Astfel se reduce riscul de apariție al cariilor în viitor, permițând menținerea unor dinți sănătoși și frumoși pe termen lung. Printre metodele de profilaxie ale cariei dentare se numără şi sigilarea şanţurilor şi fosetelor. Prin sigilarea dinţilor se creează o barieră eficace împotriva cariilor dentare. Sigilantul este un material rășinic special care se aplică pe suprafețele ocluzale (masticatorii) ale dinților posteriori (molari și premolari), în şanţurile şi gropiţele foarte adânci, cu potenţial de a reţine resturi alimentare şi placă bacteriană. Sigilarea se poate face atât la dinţii temporari, cât şi la cei definitivi. Pe lângă eficiența deosebită, metoda de sigilare are și avantajul de a fi mai puțin costisitoare față de tratamentul leziunilor carioase deja constituite.

TEHNICA INFILTRATIVĂ – ICON – DMG America

Produs inovator pentru tratarea micro-invazivă a cariilor incipiente, fără a mai fi nevoie de folosirea instrumentelor rotative convenționale.

Prioritatea Icon: Conservarea țesuturilor dentare integre.

Este un tratament revoluționar care elimină nevoia de a utiliza frezele, nu provoacă durere și nu distruge țesuturile sănătoase ale dinților. Această metodă micro-invazivă de infiltrare permite refacerea rezistenței și stabilizarea smalțului demineralizat, se previne progresia leziunii și crește durata de viață a dintelui. De asemenea, este o alternativă de tratament mult mai estetică decât alte metode de restaurare în cazul petelor albe.

Prin infiltrarea cu Icon, petele albe recapătă aspectul smalțului sănătos înconjurător.

Avantaje extraordinare pentru pacienți:

 • Se stopează evoluția leziunii carioase.
 • Se conservă zonele neafectate ale dintelui.
 • Suprafața are aspectul smalțului sănătos.
 • Prelungirea duratei de viață a dintelui.
 • Tehnica elimină durerea (fără a utiliza vreun anestezic) și anxietatea pacienților față de turbină.
 • Tratament simplu, în cadrul unei singure consultații.
 • Datorită proprietăților micro-invazive, poate fi utilizat cu succes în pedodonție.

Tratamentul Ortodontic

Chiar dacă dinţii copilului par să fie drepţi, ar putea exista probleme pe care numai un ortodont poate să le detecteze.

Obiceiurile vicioase dobândite încă din copilărie pot perturba funcţiile aparatului dento-maxilar şi pot duce mai târziu la anomalii foarte grave, pot determina deformarea maxilarelor şi deplasarea dinţilor.

Cu ajutorul unor aparate prefabricate sau cu ajutorul unor aparate confecţionate în cabinetul de medicină dentară şi laboratorul de tehnică dentară pot fi prevenite aceste riscuri. Utilizarea acestora poate fi asociată cu exerciţii de miogimnastică specifice decondiţionării fiecărui obicei vicios.

De aceea, dacă aveți orice dubiu legat de dezvoltarea aparatului dento-maxilar al copilului, este bine să vă adresați unui medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.

Recomandări importante!

 • Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi cu o pastă care conține fluor, timp de două minute, dimineața și seara.
 • Folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi (preferabil seara). Dacă purtați aparat dentar, urmați cu strictețe indicațiile medicului ortodont în ceea ce privește igiena orală.
 • Curățați-vă spațiile interdentare în fiecare zi, folosind periuțe interdentare.
 • Utilizați apa de gură, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor.
 • Așteptați cel puțin jumătate de oră după ce mâncați sau beți ceva înainte de a vă spăla pe dinți.
 • Limitați consumul de alimente dulci și acide între mese.
 • Mestecați gumă fără zahăr după masă, ajută la producerea unei cantități mai mari de salivă, care ajută la o autocurățire mai bună.
 • Vizitați medicul dentist în mod regulat. Prima examinare ortodontică ar trebui să fie făcută înainte de vârsta de șapte ani sau chiar mai devreme.

La KIDODENT puteți beneficia de tratamentul leziunilor carioase fără freză!

Problemă: cariile incipiente!

Metodele de tratament de până acum nu pot oferi soluţii mulţumitoare:

Tratamentul prin fluorizare?

Nu este întotdeauna eficient în tratarea cariilor în stadii avansate.

Obturaţii clasice?

Sacrifică porţiuni serioase de ţesut dentar sănătos.

ORTODONȚIE ȘI ORTOPEDIE DENTO-FACIALĂ:
Dr. Marinela Bănica Ciocotisan

Diplome Universitaire d’Orthodontie Linguale Paris Rene Descartes

Stomatologie Pediatrică, Prevenție și Profilaxie:

Dr. Alina Cojocaru și Dr. Iulia Ciolachi – UMF Carol Davila, București

www.kidodent.ro

Programări la: 0722.884.433

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *