Atenţie la carii! Cariile pot fi prevenite!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sigilarea este o măsură de prevenţie a formării cariei dentare pe suprafaţa masticatorie a măselelor (și/sau premolarilor). Sigilarea este nedureroasă și extrem de eficientă. Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale se realizează cu rășini compozite, compomeri sau cu ionomeri de sticlă (glassionomeri). Aceste materiale trebuie să protejeze țesutul dentar prin eliberarea de flor, să aibă o rezistență mare și să fi ușor de aplicat.

doctor_silvia_voiculescuMaterial realizat cu sprijinul Dr. Silvia Voiculescu
Medic Dentist Pedodont – Stomatologie Pediatrică, Competenţă în Pedodonţie și Implantologie
www.kidsdentalstudio.ro

carii (1).jpg

Picture 1 of 2

O sigilare corect realizată trebuie să reziste în timp, chiar și până la 5-6 ani după aplicare. Pentru că cei mici pot sparge bomboane sau alte alimente tari între dinți și pot fractura un colțișor din sigilare, măseaua nemaifiind protejată în acea zonă, controlul stomatologic este obligatoriu la 6 luni. Astfel, se verifică integritatea sigilării și se adaugă unde este necesar sau se reface.

Sigilarea se face în mod special pe molarii permanenți tineri (proaspăt ieșiți pe arcada) – în jurul vârstei de 6 ani apare prima măsea permanentă, dar poate fi realizată și pe molarii temporari (măselele de lapte) dacă este nevoie și au această indicație. Pe măselele de lapte, sigilarea pot f făcută, de regulă, începând cu vârsta de 3 ani, atunci copilașul devine mai înțelegător și cooperant. Este o procedură nedureroasă și constă în aplicarea unui material special în șanțurile și fosetele
dintelui. Astfel, indiferent ce ar consuma, resturile de mâncare se depozitează pe acest material, și nu în șanțurile măselei.
Eficiența curățării este mult mai mare într-o situație ca aceasta.
Sigilarea este recomandat a fi făcută pe molarii permanenți, imediat după erupția lor completă pe arcadă. Pentru că în primii doi ani de la erupție smalțul dinților este slab mineralizat, este mai sensibil la atacul acid, o astfel de procedură reprezintă o barieră de protecție împotriva cariilor.
Nu orice măsea are indicație de sigilare
Dacă nu prezintă suprafețe retentive, atunci nu trebuie efectuată sigilarea, deoarece măseaua este protejată natural. Cu toate acestea, șanțurile trebuie controlate o dată la 6 luni, de asemenea, ar trebui efectuate și ședințele de igienizare, cu aplicarea florului în gutiere la final. În cazul apariției marmorației (un început de carie), aceasta trebuie scoasă cu o freză foarte subțire, strict în șanțuri, și, în același timp, trebuie realizată și o sigilare dentară lărgită.
Înainte de această procedură, măseaua trebuie curățată foarte bine în șanțuri (cu pastă fără flor), altfel se pot forma carii sub sigilare.
Sigilările dinților ajută în prevenirea formării cariilor la copii, e cea mai sigură metodă de prevenire a cariei dentare alături de florizare și de o igienă dentară riguroasă.
Recapitulare despre sigilare:
1. reduce riscul apariției cariei dentare cu peste 90%
2. este indicată atât pentru dinții temporari (de lapte), cât și pentru cei permanenți
3. este recomandată în mod special în intervalul de vârstă 3-14 ani
4. zonele de elecție pentru sigilare sunt molarii și premolarii, deoarece au suprafața de masticație retentivă
5. sigilarea și florizarea constituie cele mai sigure și eficiente metode de profilaxie dentară pentru copii
6. sigilarea dentară rezistă câțiva ani (până la 5-6 ani), find necesare controale periodice pentru verificarea integrității acesteia.
Fluorizarea are rol în întărirea smalțului dinților, contribuie la remineralizarea zonelor dentare afectate de cariile incipiente, reduce indicele carios cu 50 până la 80%, diminuează sensibilitatea dentară și protejează dinții împotriva cariilor dentare. Fluorizarea încetinește procesul carios, chiar și în cazul cariei dentare deja formate, atunci când cel mic nu este încă cooperant pentru efectuarea tratamentelor. Fluorizarea se efectuează după periajul profesional, o dată la 6 luni, sau mai devreme, în funcție de indicația pe care o are fiecare copil în parte.
Fluorizarea dentară profesională (realizată în cabinet) presupune o administrare concentrată de flor pe fiecare dinte, efectul find nu numai de protecție, dar și de întărire a structurii dintelui. Sub vârsta de 4 ani se aplică lacurile cu flor iar peste 4 ani gelurile cu flor, în gutiere.
Totul ține mai mult de cooperarea fiecărui copilaș în parte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *