Și dacă totuși trebuie, iată totul despre laptele praf și înțărcare! Doar așa vei face cea mai bună alegere!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Laptele praf pentru bebeluşi sau laptele formulă conţine lapte de vacă deshidratat şi modificat, îmbogăţit cu diverse ingrediente, importante pentru sănătatea copilului.

laptele prafCe conţine laptele praf?

Laptele formulă conţine o serie de amestecuri modificate pentru a fi cât mai aproape posibil de laptele matern. Prin urmare, compoziţia formulelor de lapte nu poate fi accidentală – ele conţin substanţe necesare organismului pentru buna dezvoltare a copilului.

Compoziţia laptelui matern este foarte complicată, şi la fel trebuie să fie şi formula de lapte praf pe care i-o dăm bebeluşului. Chiar şi aşa, laptele artificial nu va putea niciodată să fie identic cu laptele matern, probabil că ştiinţa nu va putea egala natura prea curând. Ştiinţa nu este încă în măsură să facă un lapte care să imite caracteristicile laptelui matern, cum ar fi modificarea proporţiilor de grăsime sau a consistenţei.

Compoziţia laptelui praf rămâne aceeaşi, dar acest lucru nu înseamnă, totuşi, că formula pentru sugari este la fel de ani de zile. Oamenii de ştiinţă au descoperit substanţe noi şi valoroase în compoziţia laptelui matern, şi au folosit substanţe artificiale omoloage pentru a îmbogăţi laptele praf.

Probioticele

Probioticele sunt aşa-numitele „bacterii bune” care colonizează intestinul. „Bune” pentru că joacă mai multe roluri importante în organism. Ataşate de peretele intestinal, acestea împing afară ciupercile patogene şi bacteriile, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, şi acidifică mediul intestinal, astfel încât bacteriile dăunătoare şi virusurile să nu se poată înmulţi.

Probioticele protejează împotriva infecţiilor şi diareei. Multe probiotice produc, de asemenea, substanţe naturale antibacteriene (aşa-numitele bacteriocine) care inhibă dezvoltarea virusurilor şi a bacteriilor. Probioticele previn pătrunderea microbilor periculoşi în fluxul sanguin. Culturi active de bacterii vii din formulele de lapte sunt adesea combinate în complexe, constând din mai multe tipuri de probiotice, ceea ce le măreşte eficacitatea.

Beneficiile probioticelor

Pe lângă întărirea sistemului imunitar al bebeluşului, probioticele conţinute în formulele de lapte sunt implicate în absorbţia de minerale valoroase (calciu, fosfor şi fier), vitamine din grupul B şi în sinteza vitaminei K. De asemenea, păstrează echilibrul microbian în intestin. Atunci când organismul are suficiente probiotice, colonul lucrează în mod corespunzător, hrana este absorbită aşa cum ar trebui, iar rămăşiţele nedigerate sunt îndepărtate cu uşurinţă.

Unele probiotice atenuează simptomele de intoleranţă la lactoză (zahărul din lapte), cum ar fi diareea, crampele şi balonarea, deoarece produc enzima (beta-D-galactozidază) care descompune lactoza în monozaharide.

Nucleotidele

Acestea sunt „cărămizile” folosite de organism în structura ADN-ului. Sunt implicate în procesele de diviziune celulară, aşadar sunt necesare în perioadele de creştere rapidă. De asemenea, nucleotidele participă la procesele biologice ale corpului, şi la activitatea sistemului imunitar.

Beneficiile nucleotidelor: regenerază mai rapid vilozităţile intestinale şi îmbunătăţesc funcţia imună a tractului gastro-intestinal, ceea ce este foarte important pentru imunitatea copilului.

LCPUFA

Este o abreviere în limba engleză pentru acizi graşi cu lanţ lung polinesaturați. Aceşti acizi sunt prezenţi în laptele praf, fiind vorba cel mai adesea de acidul arachidonic (ARA) şi acidul docosahexanoic sau DHA.

ARA este extras din acizii graşi omega-6. Acesta este o componentă cheie a membranelor celulare şi un precursor al diferiţilor mediatori chimici, adică substanţe care asigură buna funcţionare a organismului. Datorită ARA celulele au un design adecvat şi funcţionează corect.

Pe de altă parte DHA este ales dintre acizii graşi omega-3. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central, îmbunătăţeşte funcţionarea creierului şi acuitatea vizuală.

De asemenea, important este şi acidul alfa-linolenic. Acesta aparţine grupului de acizi graşi omega-3 şi este necesar pentru buna dezvoltare a creierului şi a ţesuturilor nervoase.

Beneficiile LCPUFA: prezenţa acestor acizi în formulele de lapte susţine dezvoltarea creierului şi a ochilor copilului.

Taurina

Aceasta este acid 2-aminoetansulfonic, derivat de aminoacid. Prezentă în laptele matern, taurina este implicată în construcţia ţesuturilor care formează retina şi procesele care au loc în creier. De asemenea facilitează digestia grăsimilor.

Beneficiile taurinei: Această substanţă sprijină dezvoltarea normală a ochiului şi a creierului, regenerarea celulelor nervoase şi protejează sistemul nervos central.

Prebiotice

Prebioticele sunt oligozaharide – zaharuri complexe prezente în laptele matern (oamenii de ştiinţă au descoperit că există mai mult de 130 de tipuri de prebiotice în laptele matern). Unele dintre ele nu sunt dezintegrate de enzimele digestive din tractul gastrointestinal superior şi astfel ajung în intestinul gros unde fermentează.

Prebioticele sunt un teren propice pentru găzduirea bifidobacteriilor din intestin – probioticelor, cunoscute şi sub numele de „bacterii bune”.Fără prebiotice, bacteriile bune nu ar putea funcţiona în mod corespunzător, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra tuturor celorlalte procese, care implică participarea „bacteriilor bune”.

Beneficiile prebioticelor

Prezenţa prebioticelor în formulele de lapte contribuie la dezvoltarea microflorei intestinale. Cu alte cuvinte – prebioticele existente în intestinul copilului ajută la înmulţirea probioticelor. Dar nu este singurul beneficiu. S-a dovedit că sugarii hrăniţi cu lapte praf cu prebiotice tind să sufere mai puţin de constipaţie. De asemenea, facilitează absorbţia de calciu.

VEZI TOTUL DESPRE ETAPELE HRĂNIRII CU BIBERONUL!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *