Lângă inima mamei! Iată cum trebuie “purtat” bebelușul pentru o dezvoltare armonioasă – partea 1

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii noștri sunt minuni de la Dumnezeu. Mai încape îndoială? Și pentru că orice părinte își dorește ca puiul lui să fie fericit și să se dezvolte armonios, avem nevoie de informații cât mai corecte și bine documentate, care să întărească sfaturile medicului pediatru.

Cum ne purtăm copilul? Alegem clasicul cărucior sau avem încredere în „parentigul natural” , care câștigă din ce în ce mai mulți simpatizanți ? Este o întrebare care preocupă orice părinte responsabil, și chiar dacă literatura de specialitate este destul de stufoasă, răspunsul nu e complicat deloc – cu condiția să înțelegem câteva noțiuni simple de anatomie și fiziologie ale nou –nascutului.        

bebe 1

Coloana noastră vertebrală are 4 curburi ușoare, fiziologice, care formează un ‚S’ alungit. Acestea se formează ca o cosecinta a adaptării la mediul extern și se dezvoltă gradual, în timp, având rolul bine structurat de a ne ajută să fim flexibili și să avem echilibru. De asemenea „amortizează” stresul plasat pe organismele nostare prin activitățile zilnice cu impact asupra spinării (alergat, sărit, mersul pe jos). O coloană vertebrală sănătoasă are un rol crucial în viața noastră.

Nou – nascutul însă, la naștere are coloana în forma literei „ C” (curbă convexă), într-o poziție arcuită specifică și imposibil de întins pe un plan drept – decât dacă este înfășat strâns ( ceea ce este nenatural și total contraindicat) .

poza 2

Când este întins pe spate, coapsele bebelușului se ridică spre piept sau se vor îndoi când doarme, într – o poziție ca de broscuță. Aceasta este așa numita „poziție  fetală” , poziție naturală pentru bebeluș, cea mai liniștitoare și adaptativă. 

poza 3

Cum îi ajută această poziție pe bebeluși?

  1. Bebelușii  RESPIRĂ  mai ușor. În această poziție încovoiata au nevoie de mai puțină presiune pe plămâni pentru a respira și, implicit folosesc mai puțin oxigen, deci efortul este mai mic.
  2. DIGESTIA  este mai ușoară. Folosind mai puțin oxigen, bebelușii își conservă energia și consumă mai puține calorii, ceea ce face ca mâncarea să fie digerată mai bine.
  3. TONUSUL MUSCULAR se dezvoltă armonios. Poziționarea „întins pe spate ” afectează dezvoltarea tonusului muscular fiind nenaturală, însă poziția flexată ajută la grăbirea dezvoltării  musculaturii și a celulelor nervoase  care controlează  mușchii
  4. TERMOREGLAREA. Este mai eficientă deoarece se reduce expunerea stomacului, iar pe spatele bebelușilor există celule de termoreglare ( a temperaturii) mai eficiente și un strat mai gros de grăsime.       

În momentul în care ridici un nou- născut, acesta își menține instinctual piciorușele îndoite și depărtate, poziție în care ei se simț cel mai comod și le vine natural.  

În primele 6 luni, pe măsură ce bebelușul se „luptă” contra gravitației, încep să i se dezvolte mușchii gâtului, ceea ce îl va ajuta să – şi țină sus căpșorul. Așa se formează prima curbură, curbura cervicală (a gâtului).

În intervalul 6 luni – 1 an, pe măsură ce bebelușul începe să se târască și să facă primii pași, se dezvoltă  curbura lombară (inferioară) a spatelui și mușchii de susținere. Abia când începe să meargă are toate curburile șirei spinării deja conturate și dezvoltate!

poza 4

Acum că ne-am convins ce poziție preferă  bebelușii și de ce este cea mai sănătoasă, vă invit să parcurgem alte câteva informații  medicale pentru a ne răspunde la întrebarea cum ne purtăm copiii? Alegem poziția orizontală predominant sau verticală? 

Citeşte continuarea

Material realizat cu sprijinul FloReena,

floreena31@yahoo.com              

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com