Erupția dentară

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este importantă deprinderea unei igiene dentare, încă de la o vârstă fragedă. Numai așa copiii vor ajunge niște adulți responsabili și informați în privința dinților. Niciun dinte artificial nu va fi vreodată ca cel natural. Sănătatea dentara se păstrează cu dinții.

doctor_silvia_voiculescuMaterial realizat cu sprijinul Dr. Silvia Voiculescu
Medic Dentist Pedodont – Stomatologie Pediatrică, Competenţă în Pedodonţie și Implantologie
KIDS DENTAL STUDIO

eruptia dentara (1).jpg

Picture 1 of 4

Este foarte important ca după fiecare masă să ne spălăm pe dinți, dar nu imediat, după 30 de minute de la finalizarea acesteia, deoarece în gură este deja format un Ph acid. Dacă ne periem imediat producem microleziuni în smalț, ceea ce, în timp, duce la eroziuni dentare, abrazii vestibulare, pe scurt luarea din smalț.

Cel mai important periaj al zilei este cel de seară. Nu este bine să ne culcăm cu dinții murdari deoarece, pe timpul nopții, întreg organismul intră în repaus, iar saliva, care pe timpul zilei este mai abundentă și protejează suprafețele dentare, transformând Ph-ul acid în basic (capacitatea tampon a salivei), este mult diminuată. Astfel, ușor, ușor începe formarea cariilor, prin demineralizarea dinților.

Cam în jurul vârstei de 3 ani, când erupția dentară temporară este finalizată, trebuie începută folosirea aței dentare în spațiile strâmte dintre dinți pentru a scoate tot ce nu poate fi eliminat prin periaj, altfel pot apărea cariile interdentare.

Dacă se folosește apă de gura trebuie să fie una adecvată vârstei și să nu conțină alcool. Aceasta se folosește în completarea igienei dentare și nu înlocuiește periajul. Trebuie folosită în momentul când copilul știe să scuipe.

La bebeluși e important ca până la erupția dentară să se curețe cu o compresă sterilă gingiile și limba. În cazul în care limba este încărcată, prezintă depozite albicioase, se poate folosi pentru curățare glicerina boraxată cu nistatin/stamicin, la indicația medicului pediatru sau a medicului stomatolog pedodont.

Pentru a ușura erupția dentară putem folosi inele speciale ce conțin un lichid în ele. Acestea se țin la frigider, iar prin temperatura lor mai diminuează disconfortul celui mic. De asemenea, în farmacii se găsesc geluri cu anestezic local care trebuiesc folosite înainte de masă, la fel, pentru diminuarea durerilor, dar nu de mai mult de 3-4 ori/zi.

Primii dințișori solicită o periuță corespunzătoare grupei de vârstă, cu peri foarte moi, pentru a nu produce răni la nivelul gingiilor.

Cantitatea de pastă nu trebuie să fie mare, ci doar trebuie umectată periuța. În acest moment, gustul plăcut îi va stârni curiozitatea, iar în timp îi va dezvolta obișnuința pentru spălatul pe dinți. Prin acțiunea mecanică a periuței, perii acesteia îndepărtează placa bacteriană.

Periuța electrică este foarte bună și poate fi folosită începând cu 3-5 ani, dar nu trebuie să renunțați nici la cea clasică. Cu periuța normală se face un mai bun masaj gingival, iar cea electrică se utilizează ca o periuța dentară manuală, ea asigurând în plus și alte tipuri de mișcări (oscilații, pulsații, ultrasunete) care ajută la o îndepărtare mai eficientă a plăcii bacteriene.

Dieta echilibrată și diversificată este sănătoasă pentru tot organismul, dar în ceea ce privește apariția cariilor, e bine să cunoașteți alimentele care cresc acest risc: carbohidrații, cele mai rele fiind dulciurile și făinoasele – frecvența și durata de consum, rafinarea, consistența lipicioasă a acestor alimente cresc acest risc. Din categoria celor care scad riscul fac parte așa numitele ”alimente detergente”. Apa pe care acestea o conțin stimulează salivația ce „va spăla” particulele alimentare aderente și va scădea aciditatea. Alimente uscate, sărate, brânzeturile, lactatele, guma de mestecat sunt doar o parte dintre acestea

Copilul NU trebuie adormit cu biberon ce conține suc sau lapte. De asemenea, pe parcursul zilei, biberonul sau cana nu trebuie să conțina lichide îndulcite sau acide, ci doar apă sau ceai neîndulcit. În acest mod evitați expunerea constantă a dințișorilor la zahăr.

Nu atât cantitatea constituie o problemă pentru dințișori ci mai degrabă frecvența cu care se consumă dulciurile.

Caramelele, acadelele, bomboanele, dulcețurile, prăjiturile, chipsurile de cartofi sunt alimente aderente care mențin o peliculă bacteriană continuă pe dinți.

Este important ca dieta unui copil sa conțină următoarele alimente: fructe, legume, cereale integrale, lactate, carne de pui și pește, precum și alternativele proteice: ouă, nuci, semințe.

De aceea este bine ca primul control dentar să fie efectuat în jurul vârstei de 1 an pentru a informa părintele despre igiena dentară de acasă și de corectarea obiceiurile nefaste/vicioase pentru dințișorii celui mic. Este mult mai greu să prevenim decât să tratăm deoarece prevenția se face acasă, zi de zi, prin igiena corespunzătoare. Dacă părintele nu e informat poate începe apariția cariilor încă de la vârste foarte fragede, de la primii dințișori.

Controalele trebuie efectuate la 6 luni sau chiar mai devreme, la indicația medicului stomatolog pedodont/pediatru.

Ce este placa dentară/bacteriană?

PLACA DENTARĂ este pelicula aderentă care se formează pe dinţi. În combinaţie cu glucidele (zaharuri) formează un acid care ulterior atacă smalţul dintelui, rezultând astfel cariile dentare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *