Care sunt cauzele unui ten uscat, iritat și sensibil?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cel mai adesea, o piele uscată și sensibilă care provoacă mâncărimi și iritații indică o barieră cutanată slăbită. Când lipidele existente în compoziția acestei bariere naturale a pielii încep să se descompună și să formeze fisuri, pielea pierde apă, se usucă și devine mai vulnerabilă în fața substanțelor iritante și a alergenilor. În momentul în care alergenii sau iritanții penetrează epiderma, pot provoca inflamații și mâncărime. O barieră deteriorată a pielii poate duce, de asemenea, la afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și dermatita atopică.

Care sunt cauzele care duc la deteriorarea barierei naturale?

Deteriorarea barierei naturale are la bază o serie de cauze, dintre care menționăm:

  • Produsele dure: inclusiv detergenți, parfumuri și substanțe chimice iritante
  • Curățarea excesivă: apa și săpunul pot îndepărta lipidele și factorii naturali de hidratare din stratul corneum al pielii
  • Mediu: vântul și vremea rece pot usca bariera protectoare a pielii
  • Razele UV și solarul: expunerea excesivă la aceste raze nocive generează radicali liberi, molecule agresive care provoacă leziuni celulare.

 Ce putem face pentru a menține intactă bariera naturală?

Întâi de toate, este esențial să folosim o cremă pentru susținerea barierei naturale. Scopul unei astfel de creme este de a ajuta epiderma să rețină apă. O cremă bună acționează ca un scut care apără bariera. Deoarece curățarea poate usca pielea, cel mai bine este să aplicăm o cremă hidratantă imediat după baie, în mediul umed care se creează în baie. Acest lucru va ajuta la captarea apei în celulele superficiale ale pielii.

Cele mai bune tipuri de creme conțin ingrediente care nu permit pierderea apei, cum ar fi glicerina și acidul hialuronic, care mențin apa în piele, deci contribuie la hidratarea ei. Crema de noapte antirid cu acid hialuronic din gama de creme Retinol Complex Ultra Lift îmbunătățește elasticitatea țesuturilor, stimulează producția de colagen și țesut conectiv, asigurând astfel hidratarea cutanată. Totodată, acidul hialuronic și retinolul din compoziția acestei creme stimulează funcționalitatea celulară, astfel pielea matură își recapătă aspectul ferm și strălucitor.

În al doilea rând, este recomandat să reducem producerile de exfoliere. Ori de câte ori exfoliem pielea într-un mod agresiv sau frecvent, cauzăm un stres inutil pentru bariera pielii. În cazul persoanelor cu piele sensibilă, exfolierea poate cauza roșeață și inflamații.

Gelurile de curățare hidratante sunt acceptabile pentru spălarea zilnică a feței. Evitați astringenții care conțin alcool, deoarece pot usca pielea și pot deteriora bariera.  La rândul său, niacinamida stimulează producția de ceramidă. Ceramidele sunt importante pentru menținerea funcției de barieră a pielii și pentru îmbunătățirea funcției de barieră lipidică pentru o piele mai luminoasă.

Acidul linoleic și acidul gras omega-6 sunt acizi grași esențiali care trebuie să fie obținuți prin dietă sau prin aplicații topice. Ajută la diminuarea inflamației și la repararea funcției de barieră. Uleiul de floarea-soarelui, peștele și nucile sunt surse dietetice ale acestor acizi grași.

La rândul lor, antioxidanții protejează pielea împotriva deteriorării radicalilor liberi și pot reduce semnele de îmbătrânire. Aceștia pot fi găsiți în extractul de ceai verde și în alimente precum ghimbir și fructe de padure.

În cele din urmă, folosiți o protecție solară chiar și atunci când este înnorat afară sau stați la umbră. Produsele de protecție solară cu spectru larg blochează atât razele ultraviolete de tip A (UVA), cât și cele de tip B (UVB). Protecția solară apără bariera pielii, protejând-o de razele ultraviolete care pot provoca leziuni ale celulelor și semne de îmbătrânire.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *