Însărcinată înainte de 18 ani

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

A fi însărcinată înainte de 18 ani poate fi atât un motiv de bucurie, cât și un moment în care trebuie să se intervină, fiind nevoie de ajutor. În România, 10% din totalul nou-născuților au mame cu vârste de până în 19 ani, se arată într-un studiu al Institutului Național de Statistică, din anul 2010. Chiar și în țările dezvoltate, precum SUA sau Marea Britanie, statisticile arată că zeci de mii de fete aflate sub vârsta majoratului rămân anual însărcinate și aduc pe lume copii sănătoși.

însărcinata înainte de 18 aniÎnsă care sunt implicațiile produse de schimbarea majoră a statutului – de la copil… la viitor părinte – și ce ar trebui să facă fetele care au sub 18 ani în cazul în care află că sunt însărcinate?

Discuții, apoi decizii

Multe fete consideră că nu vor rămâne niciodată însărcinate. Însă șansele sunt mari, pentru că, probabil, nu sunt destul de informate, nu știu căror riscuri se expun (inclusiv cu referire la bolile sexuale), nu discută cu părinții înainte să își înceapă viața sexuală. De aceea, ele nu sunt tocmai pregătite pentru următorul pas, însă îl fac oricum, uneori ajungând să greșească.

Primul lucru pe care fata ar trebui să îl facă după ce și-a dat seama că ar putea fi însărcinată, adică după ce îi întârzie menstruația, are stări de greață sau vărsături, este să facă testul de sarcină, apoi să se ducă la ginecolog.

Mai presus de toate, ar fi indicat să discute cu unul din părinți, să spună ce temeri are și să încerce să ia decizii împreună cu el sau cu ei. Sprijinul familiei este foarte important și ajută psihologic foarte mult tânăra să ia deciziile viitoare. De asemenea, și partenerul cu care fata a rămas însărcinată trebuie anunțat.

Odată cunoscută temerea, fata va fi încurajată să își facă testul de sarcină, pentru confirmarea sau infirmarea sarcinii.

Indicații ale sarcinii

Așa cum spuneam mai sus, există câteva semne care prevestesc o sarcină și care trebuie luate în considerare chiar de dinainte de întârzierea menstruației:

  • Stările de greață sau vărsăturile
  • Sâni mai tari ca de obicei.

Pentru confirmarea temerilor, trebuie să se facă un test de sarcină. Aceasta este una din cele mai sigure modalități prin care se depistează o sarcină, este simplă, ușoară, ieftină și nu doare. Testele de sarcină se găsesc la orice farmacie sau la orice centru de planning familial.

Testul se realizează odată cu întârzierea menstruației, prin detectarea hormonilor specifici sarcinii în urină. Dacă pe test apare o singură liniuță, înseamnă că este negativ, însă nu se exclude sarcina! De aceea, trebuie reținut faptul că, pentru a fi eficient, testul se realizează la o săptămână după ce a întârziat menstruația. Doar așa, rezultatul devine sigur.

Care sunt opțiunile?

După acest pas, dacă testul arată două liniuțe, adică este pozitiv și ca atare tânăra a rămas însărcinată înainte de 18 ani, părintele trebuie să meargă cu tânăra la ginecolog sau la un centru de planning familial. Acolo, o sa i se mai facă un test, prin prelevarea urinei, și i se va da libertatea să decidă dacă vrea să păstreze sau nu copilul. Decizia trebuie luată calculând toate coordonatele – cine va avea grijă de cel mic, cum se va schimba viața tinerei dacă va da naștere copilului șamd -, împreună cu partenerul sau tatăl copilului, dar și cu părinții ei.

Oricât de greu este pentru o mamă de adolescentă însărcinată să facă față unei asemenea vești, trebuie să fie de partea tinerei, să o sprijine cu tot ce îi stă în putință în întregul proces.

Sprijin și consiliere

În general, tinerii sau tinerele nu discută cu părinții despre viața lor sexuală, lucru extrem de dăunător, iar de cele mai multe ori, încep să caute informații pe internet.

Oricât de interesant ar fi internetul și oricât de multe lucruri pot fi aflate prin intermediul lui, tot părinții sunt cei mai buni ascultători și sfătuitori, pentru că, în cele din urmă, ei sunt singurii care vor binele copiilor lor. Pentru a evita ca o tânără să rămână însărcinată înainte de 18 ani sau chiar mai devreme este bine să comunicați ca părinții să fie deschiși și să comunice cât mai mult cu propriul copil.

Pe de altă parte, și părinții trebuie să se arate disponibili, să aibă discuții cu copiii lor încă de la primele semne ale pubertății, pentru că un adolescent informat va fi mai precaut decât unul care… nu cunoaște.

Apelarea la sfaturile părinților, atunci când nu mai există alte posibilități, înspăimântă cele mai multe dintre adolescente, însă devine și cea mai bună cale de urmat. Părinții au mai multă experiență, știu cum să rezolve problemele și știu ce decizii îl avantajează pe copilul lor.

Așadar, păstrarea sau avortarea viitorului copil este o decizie pe care orice minoră o va lua împreună cu părinții. Adolescenta însărcinată poate să discute și cu un consilier, o soră, cu tatăl copilului, poate chiar cu un psiholog, dar până la urmă, părinții sunt cei la care trebuie să apeleze mai întâi de toate.

În ceea ce privește avortul, acesta este un procedeu chirurgical prin care se întrerupe sarcina. Avortul este considerat legal dacă se face până în 24 de săptămâni de sarcină și se poate realiza doar cu acordul părinților adolescentei.

Întreruprea sarcinii se poate realiza: chirurgical și necesită câteva ore de recuperare sau prin tratament medicamentos, când sarcina este de până în 9 săptămâni.

Viața merge mai departe!

Indiferent de decizia luată, dacă tânăra a rămas însărcinată înainte de 18 ani sau chiar mai devreme, trebuie să fie sprijinită pentru a trece peste acest moment neplanificat din viața ei, să aibă sprijin și suport și să fie încurajată pentru a se realiza profesional.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *