Simptome toxoplasmoză în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Printre cele mai comune simptome toxoplasmoză în sarcină putem enumera inflamarea ganglionilor limfatici, dar și febră, erupție cutanată și stare generală de rău.

Simptome toxoplasmoza în sarcinaToxoplamoza reprezintă una dintre cele mai comune infecții ce pot apărea în timpul sarcinii. Este provocată de Toxoplasma gondii și poate afecta grav dezvoltarea bebelușului, putând veni pe lume cu malformații congenitale greu de vindecat. Acest tip de infecție nu este de neglijat, atunci când este contactată în timpul celor nouă luni de viață intrauterină riscul de a fi transmis mai departe fătului este foarte crescut. Bebelușul se poate naște cu malformații cerebrale sau cu malformații oculare destul de grave.

Pisica și riscul de toxoplasmoză

Nu puține sunt cazurile în care gravida cunoaște că trebuie să se ferească de animale și mai ales să nu le aibă prin preajmă. De ce acest lucru? Ei bine, toxoplasma gondii este un parazit ce se găseste în organismul pisicilor și poate fi transmis prin intermediul fecalelor. Pisica dobândește parazitul prin consumul unor alimente infectate, în mod deosebit carnea crudă. Astfel, în sistemul ei digestiv va apărea un mediu parazitar propice unor astfel de infecții. Așadar, vom putea dobândi parazitul și acesta nu ne va afecta în cazul în care sistemul nostru imunitar este atât de puternic și va lupta cu bine împotriva acestui mic intrus. În schimb, organismul plăpând al bebelușului nu are un sistem imunitar puternic și astfel va fi „atacat” de către acest parazit, infecția fiind transmisă de la mamă la făt prin intermediul placentei.

Pisica nu este singura modalitate prin care este transmisă infecția. Mai pot fi regăsite și următoarele situații:

  • transfuzie de sânge – atunci când o persoană primește sânge infectat cu toxoplasmă gondii;
  • alimente contaminate – toxoplasma gondii se regăsește în carnea crudă, dar și în legumele ce au intrat în contact cu fecalele pisicii purtătoare.

Simptome toxoplasmoză în sarcină

Deși este una dintre infecțiile ce cauzează grave probleme fătului, toxoplasmoza nu determină întotdeauna mari simptome. Totuși, printre cele mai comune simptome toxoplasmoză în sarcină resimțim inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului, stare de oboseală, febră, dureri musculare, cefalee. Aceste simptome toxoplasmoză în sarcină sunt destul de rare, majoritatea femeilor nu simt nicio schimbare sau confundă afecțiunea cu semnele altor afecțiuni.

Cu toate acestea, medicii avertizează că atunci când resimțiți următoarele simptome va trebui să ajungeți în cabinetul specialistului și să realizați un screening medical complet:

  • febră usoară;
  • inflamarea ganglionilor limfatici;
  • dureri de cap;
  • stare de oboseală;
  • dureri musculare;
  • în cazuri rare, poate apărea corioretinită, atunci când parazitul se localizează la nivelul retinei, lucru ce poate provoca chiar și orbirea.

Atunci când aceste simptome toxoplasmoză în sarcină te urmăresc este bine să ajungi la medic. În urma recoltării unor probe de sânge, medicii vor concluziona dacă ești sau nu suspectă de această boală. Atunci când valorile imunoglobulinei A (IgA) sau M (IgM) sunt destul de crescute, mai mult ca sigur medicii te vor anunța că suferi de această afecțiune. În cazul în care valorile imunoglobulinelor G (IgG) sunt crescute este semn că boala începe să se cronicizeze. Atunci când nu sunt simptome este bine ca boala să fie lăsată în pace întrucât nu va determina mari probleme.

Pentru a preîntâmpina transmiterea infecției către bebeluș este bine să realizați încă de dinainte de a rămâne însărcinată un set de analize obligatorii, testările împotriva toxoplasmei gondii fiind incluse în lista analizelor obligatorii mai ales în cazul în care viitoarea mămică se află în preajma animalelor, este medic veterinar sau are în grijă o pisică.

Întrucât malformațiile pe care le poate dezvolta fătul sunt destul de grave, riscul transmiterii infecției către bebelușul ce se află în pântecul mamei sale fiind mare, medicii recomandă testările specifice atât înainte, cât și după ce femeia a rămas însărcinată, îndeosebi în primul trimestru de sarcină.

Cum este depistatată toxoplasmoza?

Odată ce apar simptome toxoplasmoză în sarcină medicii vor indica anumite testări specifice pentru a observa dacă infecția a ajuns sau nu la făt. Amniocenteza este una dintre cele mai sigure astfel de proceduri, prin analizarea probelor de lichid amniotic prelevat de la gravidă, medicii putând ști exact dacă bebelușul este și el afectat.

Ecografia endovaginală sau cea abdominală poate identifica numai anumite forme de toxoplasmoză. Indiferent cum, ea trebuie realizată.

Toxoplasmoza se poate trata chiar și în sarcină

Atunci când după realizarea unor investigații specifice medicii constată că infecția nu a traversat plancenta și astfel nu a ajuns la bebeluș, se poate recomanda administrarea unor antibiotice, însă numai cu avizul specialiștilor, în așa fel încât infecția să fie ținută departe de bebelușul în formare. Tratamentul cu antibiotic se va administra începând cu depistarea infecției și până la naștere.

Dacă infecția a ajuns la bebeluș, potrivit testarilor specifice, atunci medicii ar putea realiza o imunizare cu pirimetamină și sulfadiazină. După naștere, bebelușului îi vor fi administrate antibiotice.

Cu toate acestea, tratamentele folosite pentru imunizare sunt destul de puternice, astfel pirimetamina nu va fi folosită mai devreme de împlinirea a 14 săptămâni de sarcină putând provoca malformații fetale destul de grave. În urma administrării tratamentului su sulfadiazină va trebui ca gravida să ia și suplimente de acid folic întrucât această substanță ar putea afecta celulele sanguine ale micuțului aflat în burtica mamei.

În cazuri mai grave, medicii ar putea sugera întreruperea sarcinii, prin provocarea unui avort.

Care sunt riscurile?

Problemele oculare, dar și retardul mintal sunt cele mai grave malformații la care se poate ajunge în cazul contactării unei astfel de infecții. Avortul spontan este și el la fel de iminent.

În funcție de vârsta sarcinii din momentul producerii îmbolnăvirii, medicii pot spune cât de gravă este situația. Cel mai grav este atunci când sarcina se află la început, atunci când principalele organe se află în formare. Peste jumătate dintre gravidele ce poartă acest parazit avortează fătul în primele luni de sarcină, iar cele care ajung să ducă sarcina la bun sfârșit dau naștere unor bebeluși cu grave probleme de sănătate, uneori irecuperabile. Bebelușii care contactează boala în ultimul trimestru de sarcină nu sunt atât de mult de supuși pericolului.

Toxoplasmoza poate fi prevenită!

Cum orice boală ar putea fi de dinainte prevenită, toxoplasmoza va putea fi evitată prin consumul cărnii în stare destul de bine preparată, evitarea contactului cu pisica, măsuri de igienă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *