Simptome sarcină oprită din evoluție

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În cele nouă luni de viață intrauterină nu au cum să nu te preocupe care sunt cele mai des întâlnite simptome sarcină oprită din evoluție. De obicei, aceste întâmplări nefaste din sarcină se produc în primul trimestru, în primele 12 săptămâni de sarcină. Cele mai multe cazuri de avort spontan se produc în primele 3 săptămâni de la concepție.

simptome sarcina oprita din evolutieSarcina oprită din evoluție este cunoscută drept avort spontan reținut sau ratat. Avortul reținut nu prezintă niciun fel de simptom, putând fi observat doar în cadrul efectuării unei ecografii. Astfel, medicul va putea observa dacă fătul mai are sau nu semne vitale. În cazul în care sarcina se oprește din evoluție după această perioadă se vorbește despre moartea intrauterină a fătului.

Cauzele unei sarcini oprite din evoluție

Malformațiile genetice, fibroamele uterine, endometrită, dar și alte afecțiuni uterine de care este suferindă mama, precum și prezența unor tulburări endocrine (sindromul ovarelor polichistice, disfuncții ale glandei tiroide) se număra printre principalele cauze care determină avortul spontan în prima parte a perioadei celor nouă luni.

Simptome sarcină oprită din evoluție

În cazul în care vorbim de avortul reținut, este posibil ca gravida să nu resimtă niciun simptom pentru că acest lucru este de cele mai multe ori asimptomatic. Așa se întâmplă că retenția se poate întinde pe o perioadă de 4 până la 8 săptămâni. În tot acest timp, încep să apară anumite semne care vor determina gravida să ajungă în cele din urmă la medic.

Printre cele mai importante simptome sarcină oprită din evoluție se numără dispariția semnelor de sarcină. Mai exact, uterul nu se va mai dezvolta, așadar, gravida va observa că burtica nu mai începe să crească. De asemenea, stările de greață, vărsăturile cu care era obișnuită în prima parte a sarcinii dispar și ele întrucât organismul nu mai funcționează cu un exces hormonal. Atunci când se efectuează ecografia, medicul nu va mai depista semnele vitale ale fătului, fiind cel care va pune în cele din urmă diagnosticul de avort reținut.

Rareori, oprirea sarcinii din evoluție este urmată de apariția unor contracții, dar și de apariția unor sângerări mai închise la culoare și mai puțin consistente.

Durerile abdominale sunt și ele destul de întâlnite. Acestea se resimt în dreapta sau stânga abdomenului inferior, în regiunea vaginului, dar și în zona spatelui ori perineului.

În cabinetul ginecologului

După ce medicul ajunge la acest diagnostic urmează perioada în care evaluează modalitatea prin care se va face eliminarea fătului. Fie se va recurge la așteptare pentru ca organismul să elimine singur fătul avortat, fie se va recurge la chiuretaj. De obicei, chiuretajul reprezintă ultima soluție, fiind aplicat abia atunci când expulzarea naturală nu se produce.

Întrucât sarcina oprită din evoluție se produce în primul trimestru de sarcină, medicul va putea recomanda avortul medicamentos. Acesta dă rezultate bune și destul de rapide. În cazul în care femeia refuză să prelungească mai mult starea în care se află poate solicita chiuretajul evacuator, eliminând astfel resturile fătului fără viață. De obicei, acest tip de chiuretaj implică și anumite riscuri de sănătate pentru femeie – uterul va putea fi perforat în timpul intervenției, dezvoltarea unor infecții ori hemoragii. Desigur, acestea sunt cazuri rare, însă atunci când se produc se poate ajunge la probleme de fertilitate.

Cum ne dăm seama că fătul a fost avortat?

Așa cum aminteam, se poate produce expulzarea naturală a fătului. Fiind vorba de un incident produs în primele săptămani de sarcină, expulzarea poate semăna cu o sângerare mai abundentă, asemănătoare menstruației. Atunci când sarcina are peste 5-10 săptămâni, atunci fătul va arată asemenea unui balon, cu multe vase de sânge care pot fi observate. În cazul în care aveți o astfel de bănuială, este indicat să mergeți și să efectuați o ecografie întrucât astfel medicul va observa dacă expulzia a avut sau nu loc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

6 Responses

  1. Buna ziua..ma numesc lili acum 3ani mi sa spus ca am sarcina oprită din evoluție,,m-am simțit rău am mers la doctor și sa ajuns la Chirotaj,,aveam 5 săptămâni ,,,nelamurirea mea este ca in cazul meu nu se vedea nici un embrion ,,mi sa spus ca am uter bicorn,,am mai consultat și alt medic și mi-a zis ca uterul meu e perfect nici vorba de uter bicorn ,,in 3ani de zile nu am mai rămas deloc,,ce sfat ați putea sa îmi dați??multam

  2. Sunt in saptamana a 6-a de sarcina … aseara, cand m am ridicat de la masa m-a invaluit o scurgere rosiatica care a persistat toata noaptea… nu a fost exagerat de mult, dar nici doar cateva pete … sa zic o jumatate de absorbant .. am sunat la cei ce se ocupa de sarcina mea si m-au pus sa astept ( sunt in Olanda, mor si nu sm de ales, trebuie sa astept) . Am avut dureri suportabile … ba in stanga, ba in dreapta , ba pe centrul abdomenului … pana in aceasta dimineata greturile nu mi-au dat pace pe tot parcursul zilei … azi nimic … doar dureri abdominale si o usoara scurgere . Tin sa mentionez ca scurgerea este rosu aprins . Imi poate da cineva un sfat, ati patit ???

  3. Buna.ma numesc Adriana.am aflat saptamana trecuta sâmbătă ca sunt însărcinată.am făcut 3 ecograf diferite si nu se vede nimic.tin sa mentionez ca acum 3 ani am avut o sarcina extrauterina pivniță in mine.am fost operată de urgență atunci.acum nu am simptomele de atunci.nu sangerez,nu ma in teapa in burta.nu am nimic.am doar simptomele de sarcina normală.am făcut si analiză de sânge și zice că sunt însărcinată în 6-7 saptamani.am mai facut o data analiză si astept raspunsul.sunt foarte îngrijorată.abia luni imi vine rezultatul .

  4. Bună ziua. Am fost la control și mi sa zis ca sunt în 5 săptămâni iar sarcina este oprita din evoluție pentru ca nu se vede embrion. Chestia e ca am grețuri, dureri de sâni,si nici nu am sângerat. Este posibil sa se fi înșelat doctorul. Menționez ca sunt la a 2a sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *