Semne de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Absenţa menstruaţiei reprezintă primul simptom de apariţie al unei sarcini.  Veţi putea constata că nu numai aceasta se află în topul manifestărilor clinice ale unei sarcini, oboseala, greaţa și vărsăturile,  sensibilitatea la mirosuri, dar și scurgerile vaginale ar putea crea suspiciuni oricărei  femei, mai ales atunci când așteaptă  să devină mămică.

semne-de-sarcina-2.jpg

Picture 1 of 2

Primele semne de sarcină ar putea apărea imediat după fertilizare, unele femei cunoscând că se vor bucura de bebeluș în primele 72 de ore de la concepere. Chiar dacă amenoreea crează cele mai mari suspiciuni atunci când vine vorba de instalarea sarcinii, lipsa sângerărilor menstruale fiind luată în calcul de către medici atunci când vor calcula vârsta gestațională, în realitate oboseala, stările de rău, greața și vărsăturile, sensibilitatea de la nivelul sânilor ar putea apărea mult mai devreme.

Sensibilitatea sânilor, mărirea în volum și schimbările de culoare
Atunci când sarcina deja s-a instalat poți resimți dureri la nivelul sânilor, fiind mai sensibili decât de obicei. Și pentru că nu cunoști dacă amenoreea s-a instalat sau nu, poți crede că face parte dintre simptomele premenstruale. Cu toate acestea, vei putea observa creșterea în volum a sânilor, areole mai închise la culoare și sâni mai grei și plini. La atingere, sânii pot deveni dureroși. Se recomandă purtarea sutienelor sport.
Odată cu fertilizarea, glandele mamare încep să pregătească sânii pentru a fi umpluți cu lapte, necesar pentru hrănirea bebelușului. În același timp, modificările hormonale prin care trece o femeie în această perioadă pot conduce la un astfel de disconfort.

Crampele abdominale și sângerările ușoare
La aproximativ 9 zile de la perioada fertilă, ovulul se va implanta în uter, lucru care ar putea conduce la apariția unor pete de sânge pe lenjeria intimă. Așa cum aminteam, o astfel de sângerare nu seamănă mai deloc cu menstruația întrucât este mult mai redusă cantitativ și de culoare roz sau maronie. Acest lucru coincide cu transformarea blatocistului în embrion.
În același timp, implantarea poate determina o perioadă de crampe abdominale, însă acest lucru nu este întotdeauna obligatoriu. În cazul în care totuși apar, puteți face un duș cu apă călduță și cereți sfatul medicului specialist.

Oboseala – semne de sarcină
Creșterea nivelului de progesteron ar putea determina o stare de epuizare și oboseală, senzație cu care ar putea să se confrunte toate femeile în primul trimestru de sarcină. Așadar, schimbările hormonale sunt cauza pentru care viitoarea mămică va dori să doarmă mai mult. Nevoia de somn se explică prin pregătirea organismului pentru creșterea noului-venit. În cazul în care sunteți obosită, nu ezitați să vă odihniți. Alimentele bogate în fier, dar și puțină mișcare pot fi soluția pentru îndepărtarea stării de oboseală.

Sensibilitate la mirosuri și aversiunile alimentare
Încă din primele săptămâni de sarcină vei avea mirosul mai „ascuțit” ca niciodată. În același timp, vei putea constata că s-ar putea să îți placă anumite alimente pe care cu siguranță nu le-ai fi gustat înainte și să nu îți dorești să te apropii de altele, care erau preferatele tale. La fel și cu parfumul preferat, s-ar putea să nu te mai încânte prea tare. Și acest lucru se datorează tot modificărilor hormonale. Nu te forța să consumi ceea ce nu îți place întrucât îi poți face rău bebelușului aflat în burtica ta.

Greața și vărsăturile
Deși frecvența lor este mai mare dimineața, stările de greață s-ar putea să te urmărească întreaga zi. Cu toate acestea, pot exista și femei care să nu aibă aceste simptome, probabil cele mai neplăcute.
Greața și vărsăturile se datorează creșterii nivelului de estrogen în prima parte a sarcinii, dar și eliberării hormonului de sarcină în organism.
Se recomandă a se consuma alimentele în mese mai dese și mai slabe cantitativ. De asemenea, este bine să consumați biscuiți chiar atunci când vă treziți, dar și multe lichide.

Urinarea frecventă și constipația
Încă din prima săptămână de sarcină o femeie se va duce mai des la toaletă decât de obicei. În primul trimestru, acest lucru se explică prin creșterea nivelului de sânge din organism. Pe parcurs, urinarea frecventă ar putea fi cauzată de mărirea în  volum a dimensiunilor uterului. Cu toate acestea, nu vă speriați și nici nu vă opriți din consumul de lichide. Este o perioadă normală, peste care veți putea trece.
În același timp, numărul scaunelor s-ar putea să fie mai mic, întrucât creșterea nivelului de progesteron va încetini circulația alimentelor în intestine. Consumați fructe și legume, bogate în fibre, dar și alimente cu efect diuretic.
Dacă tocmai experimentezi toate aceste lucruri, fă un test de sarcină care poate depista cu o precizie de aproape 99% încă din prima zi a întârzierii menstruației. În cazul în care nu ești sigură, detectează hormonul de sarcină prin analizele de sânge.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *