Primele simptome de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Primele simptome de sarcină sunt mult așteptate mai ales atunci când îți dorești cu nerăbdare să aduci pe lume un bebeluș. Desigur, întârzierea menstruației poate fi un semn hotărâtor pentru a realiza testul de sarcină și a-ți confirma faptul că vei deveni mămică în curând. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, tot mai multe femei, acuză stări de rău încă din primele zile de la conceperea bebelușului, neștiind încă că vor deveni mămici. Atunci când întârzierea menstruației coincide cu alte semne de sarcină, mai mult ca sigur va trebui să ajungi la medic pentru confirmarea celor deja bănuite.

Primele simptome de sarcinaCare sunt primele simptome de sarcină?

Cu toate că fiecare dintre noi ne-am dori să cunoaștem o „rețetă” atunci când vine vorba de sarcină, iar stările să fie similare, în realitate primele simptome de sarcină diferă de la femeie la femeie. Cu atât mai mult cu cât stresul ori sindromul premenstrual pot crea stări asemănătoare cu cele la care deja te gândești. Deși cu siguranță ajungi să te întrebi dacă greața ori vărsăturile și întarzierea menstruației sunt semne ale sarcinii, în realitate confirmarea celor nouă luni de viață intrauterină o poate face doar medicul specialist. În cazul tău, va trebui să ții cont de primele simptome de sarcină:

  • Întârzierea menstruației

În cazul în care menstra lunară întârzie să apară, atunci este posibil ca ovulul să fi fost fertilizat în urma contactului sexual cu partenerul. Va trebui să aștepți circa 14 zile pentru a vedea dacă ești sau nu însărcinată. Desigur, dereglările de ordin hormonal, stresul, dar și o dietă dezechilibrată pot cauza stări de amenoree.

  • Sâni sensibili

Areolele și sfârcurile capătă o culoare mai închisă, devin mult mai sensibili la atingere, cresc în dimensiuni. Acest lucru se întâmplă imediat după conceperea bebelușului. Însă, tot aceste stări pot fi semnul sindromului premenstrual ori pot avea ca rezultat un dezechilibru hormonal.

  • Stări de greață și vărsături

Stările de greață și vărsăturile se numără printre primele simptome de sarcină. Acestea sunt rezultatul acțiunii hormonale destul de intense, astfel că aproape orice femeie ajunge să le resimtă la un moment dat.

  • Creșterea sau diminuarea apetitului

În cele mai multe cazuri, perioada celor nouă luni aduce o creștere a poftei de mâncare. Însă, pot exista și situații în care, datorită stărilor de greață și vărsăturilor, gravida să nu mai dorească să mănânce, diminuându-i-se pofta de mâncare.

  • Alterarea stării generale

Se poate întâmpla ca femeia însărcinată să devină mai plângăcioasă, mai supărată de tot ceea ce o înconjoară, mai sensibilă. Acest lucru se manifestă astfel întrucât pregătirea organismului pentru perioada celor nouă luni nu este deloc ușoară.

  • Stare de epuizare și oboseală intensă

De cele mai multe ori, starea de somnolență caracterizează perioada celor nouă luni, numărându-se printre primele simptome de sarcină. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că lipsa fierului din organism poate cauza stări similare.

Nu se număra printre primele simptome de sarcină:

  • Mișcările fetale

În cazul unei sarcini, primele mișcări fetale apar în jurul săptămânilor 18-20 și nu mai devreme, astfel că dacă aveți senzația că bebelușul v-ar da vreun semn, va trebui să aveți în vedere că este mult prea devreme, această stare putând fi generată de senzația de balonare ori gaze abdominale.

  • Creșterea burticii

De cele mai multe ori, abdomenul începe să se îngroașe abia după săptămâna 12-15 de sarcină. În cazul în care observați acest lucru mai devreme, înseamnă că trebuie să acordați mai multă atenție dietei zilnice, putând fi semnul acumulării unor kilograme în plus.

Cum să atenuezi starea de somn din primele săptămâni de sarcină?

Starea de oboseală apare în mod deosebit în primul trimestru de sarcină. Așa se întâmplă că, dintr-o dată, femeia însărcinată va dori să se întindă și chiar va adormi destul de rapid. Se va simți epuizată fizic, iar toate aceste lucruri sunt semnul hormonilor din sarcină. Ceea ce poți face pentru a reduce puțin din starea de oboseală este să dormi cât mai mult, să te plimbi în aer liber și să mănânci echilibrat, având o dietă formată din alimente cu multe proprietăți nutritive. Consumul de cafea sau chiar ciocolată neagră sunt permise, însă în cantități foarte mici. Iar ceea ce va trebui să știi este că starea de somn și oboseala va trece în timpul trimestrului doi, atunci când vei simți că zburzi de atâta energie.

Greața și vărsăturile în timpul sarcinii

Greața și vărsăturile sunt primele simptome de sarcină, extrem de neplăcute pentru orice femeie. Acțiunea hormonilor de sarcină începe să se resimtă cu săptămâna 5 de sarcină, astfel că starea devine din ce în ce mai deranjantă. Începând cu trimestrul al doilea, stările de greață și vărsături ar putea să dispară ori să se diminueze într-atât de mult încât să nu mai provoace un disconfort atât de mare. De aceea, tot mai multe femei sunt nevoite să renunțe la anumite alimente pe care înainte de sarcină le consumau cu plăcere, însă de această dată lucrurile s-au schimbat în mod radical.

Acțiunea hormonului de sarcină, HcG, reprezintă un alt factor care determină starea de greață și vărsături, în primul trimestru de sarcină. Nivelul acestuia este în creștere încă din momentul conceperii bebelușului. În cazul în care vă simțiți epuizată și deshidratată, ar fi bine să discutați cu medicul specialist, în așa fel încât printr-o medicație ori o dietă corespunzătoare să puteți reveni la o stare cât mai normală.

Miros dezvoltat

Se spune că natura a rânduit toate lucrurile în așa fel încât să ne simțim protejați. Așa se întâmplă și cu simțul olfactiv al mamei care se dezvoltă extrem de mult în perioada celor nouă luni, ajutând astfel să identifice mâncarea care nu i-ar face bine bebelușului ori anumite lucruri dăunătoare, precum mirosuri puternice ori produse chimice. Încă din primele săptămâni de sarcină, gravida observă mult mai ușor lucruri urât mirositoare și tot ea este cea care renunță la anumite parfumuri întrucât nu le mai poate tolera.

Când să faci testul de sarcină?

Odată ce primele simptome de sarcină apar atunci este de preferat să achiziționezi dintr-un loc sigur (farmacie) testul de sarcină. În câteva minute, acesta poate depista valoarea gonadotropinei corionice umane, hormon al sarcinii, printr-un test de urină. În acest mod, tot ceea ce vi s-a părut, dar nu a fost sigur până acum, ar putea să transforme visul de a deveni părinți în realitate. Hormonul HcG se depistează atât în urină, cât și în sânge, prin analize de laborator.
Se poate întâmpla ca atunci când este făcut mult prea devreme, testul de urină să ofere un rezultat fals negativ. La fel de posibil este ca acesta să îți arate o sarcină, în lipsa sa. Iar toate aceste lucruri se întâmplă pentru că testul de sarcină realizat cu probă de urină nu este 100% sigur.

O sarcină nu poate fi depistată din prima zi de la fertilizare întrucât embrionul va trebui să înceapă să crească, iar organismul să înceapă să elibereze hormonul HcG. Așadar, nu vă grăbiți la farmacie în primele zile după actul sexual neprotejat, este bine să încercați să efectuați primul test abia după 8-10 zile de la conceperea bebelușului și cu proba de urină de dimineața, nivelul HcG fiind cel mai crescut. În cazul în care nu știți când s-a produs fertilizarea și nici nu suspectați nimic imediat, atunci realizați testul de sarcină la un interval de 14 zile de la ovulație sau după întârzierea ciclului menstrual.

Afecțiunile glandei tiroide, sindromul perimenopauză ori medicamentele antidepresive pot genera un rezultat fals pozitiv.

Pentru a avea siguranța sarcinii va trebui să faceți un test de laborator. Acesta oferă un rezultat extrem de corect și poate fi făcut la numai câteva zile de la fertilizare. Atunci când rezultatul este negativ și totuși ciclul menstrual întârzie să apară, este bine să vă adresați unui medic specialist pentru a depista cauzele acestei dereglări.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *