Durerile de spate în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Perioada celor nouă luni aduce o serie întreagă de disconforturi. Nu poţi spune că nu le faci faţă, însă, pe măsură ce sarcina evoluează, simptomatologia pare să se înrăutăţească. Așa se întâmplă și în cazul durerilor de spate, mai ales în ultima perioadă de sarcină.

Durerile de spate in sarcina (1)

Picture 1 of 2

Schimbarea centrului de greutate al corpului și prezența relaxinei (hormon ce are rolul de a relaxa ligamentele bazinului) vor cauza gravidei numeroase neplăceri. În același timp, uterul va crește în dimensiuni și, de asemenea, mămica va trebui să își poarte în pântec un bebeluș pe zi ce trece mai dolofan. Va fi obosită și se va simți din ce în ce mai greoaie. În acest context apar și durerile de spate.

Postura bună a corpului reprezintă principalul truc de care trebuie să ții cont. Nu îți încorda genunchii, nu merge aplecată, ci încearcă să stai dreaptă, cu umerii în spate și pieptul înainte.
Nu sta prea mult timp așezată doar pentru că te doare spatele. Soluția, potrivit medicilor, este aceea a mișcării continue. Atunci când mergi, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, vei avea senzația că vei cădea în față. De aceea, tinzi să te lași pe spate, solicitându-ți mușchii din partea inferioară a spatelui. Acest lucru va cauza dureri și îți va da o senzație de disconfort. Când stai jos, alege un scăunel cu spătar și așează o pernă mică în dreptul spatelui. În cazul în care este posibil, poți să îți ridici picioarele pe un alt scăunel.

Fii sprijinul corpului tău!

Este o perioadă în care trebuie să te adaptezi numeroaselor schimbări ce pot apărea. Astfel, în sarcină, nu purta niciodată tocuri mult prea înalte și nici nu opta pentru pantofii plați. Găsește o încălțăminte în care să te simți comod și să îți susții greutatea corpului. Pe măsură ce te vei afla mai spre sfârșitul perioadei de sarcină, vei observa că nu vei mai putea să te deplasezi ori să te dai jos din pat la fel de ușor. Acum este timpul să intervii. Dacă nu vei putea să te ridici dintr-odată pentru că întreg corpul pare să nu te mai asculte, fiind mult prea greoi, sprijină-te în mâini, rostogolește-te până la marginea patului și abia apoi ridică-te. Și nu privi totul ca pe o poveste fără ieșire, sarcina are frumusețea ei.

Atunci când dormi, vei observa că nu vei mai putea sta pe burtă și nici chiar pe spate. Va fi mai comod pe o parte. Iar atunci când durerile de spate devin supărătoare, poți încerca așezarea unor perne la nivelul picioarelor.

Și pentru a nu înrăutăți starea în care te afli, evită să ridici greutăți. Sarcina aflată la finele trimestrului trei îți arată că nașterea se apropie. Pe lângă disconfortul pe care îl resimți pe zi ce trece, ridicarea greutăților va crea un risc pe care nu este firesc să ți-l asumi. În cazul în care totuși o faci, nu te apleca, ține genunchii îndoiți și picioarele depărtate. Niciodată nu ridica cu spatele!

Ameliorarea durerilor de spate

Durerile de spate în sarcină sunt destul de supărătoare, însă pot trece prin multă mișcare și exerciții fizice. Mai înainte de a recurge la tratamente recomandate de medic, încearcă să faci sport zilnic.
Cu cât vei fi o mămică mai activă, cu atât durerile vor dispărea. În cazul în care îți place să înoți, asta îți va întări mușchii spatelui, mușchii abdominali și nu îți va forța ligamentele ori articulațiile.

Masajul poate fi o soluție alternativă atunci când durerea persistă ori atunci când devine chinuitoare. În același timp, poți aplica comprese reci sau calde, în funcție de senzațiile pe care
le resimți. Atunci când durerile persistă mai mult de două săptămâni ori atunci când devin insuportabile și nu trec aproape deloc, poți apela la sprijinul unui medic specialist.

În cazul în care consideră necesar, este posibil să ți se recomande paracetamol ori analgezice slabe, care să nu pună sănătatea fătului în pericol.

Și în acest caz, nu face abuz și nu le lua la întâmplare.

Ele pot cauza sănătății intrauterine a fătului. Atunci când simptomatologia este asociată cu febră mare, senzație de arsură, scurgeri vaginale abundente, acestea pot fi semnul unor infecții urinare ce trebuie tratate imediat.

Nu neglija – în plus poate fi semnul nașterii premature! Indiferent de situație, anunță-ți medicul specialist și cere sfaturile sale.

Va fi atât pentru binele tău, cât, mai ales, pentru siguranța sarcinii și a bebelușului ce se dezvoltă în
pântecul tău.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *