Săptămâna 3 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În săptămâna 3 de sarcină are loc implantarea ovului fecundat în uter. Nivelul crescut al progesteronului va determina aglomerarea vaselor de sânge de la nivelul uterului, în așa fel încât acesta să poată primi blatocistul, fixându-se de pereții săi.

Chiar dacă în primele zile după concepere, nu putem vorbi despre un bebeluș gata format, cu picioare, mâini, cap, trunchi, se poate vorbi totuși de blatocist. În aceste zile, organismul va secreta o cantitate din ce în ce mai mare din hormonul numit gonadotropina corionică umană, care va determina cu exactitate apariția sarcinii. Cu alte cuvinte, pe măsură ce zilele vor trece, cu atât corpul va oferi semnale că femeia este însărcinată. Testul de sarcină va putea fi efectuat în circa 7 zile de la fertilizare, printr-o mostră de urină sau prin testul de sânge.

În circa o săptămână de la momentul călătoriei sale prin trompele uterine, blatocistul sau viitorul bebeluș, ajunge să se implanteze de peretele uterului, primind de la acesta cele necesare pentru a se dezvolta cum se cuvinte, pe toată perioada în care micuțul se află în burtica mamei. În momentul în care blatocistul se implantează de cavitatea uterină, proaspăta mămică va putea simți sângerări ușoare ori scurgeri vaginale gălbui. De obicei, aceste scurgeri ori sângerări vor fi primul semn al apariției sarcinii, vestind venirea pe lume a bebelușului.

În perioada fixării blatocistului de uter, organismul mamei va secreta o cantitate mare de estrogen și progesteron, ceea ce va determina o modificare a formei și structurii sânilor, uterului și vaginului.

Mama

Chiar dacă amenoreea încă nu s-a instalat, fiind mult prea devreme pentru a cunoaște dacă ești sau nu însărcinată, ei bine, de această dată te poți considera o mămică împlinită. În aceste zile, riscul avortului spontan este și el destul de crescut, cele mai multe femei putând trece prin astfel de episoade, deloc plăcute, chiar și fără a ști că sunt însărcinate. Infecțiile, dar și un stil de viață nepotrivit pot fi cauzele avortului spontan provocat în acest termen. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca pierderea sarcinii să se producă de la sine datorită unor situații neprevăzute.

Când poți afla că ești însărcinată?

Deși arzi de nerăbdare să afli că vei deveni mămică și bănuiești totodată câte ceva, testul de sarcină va trebui făcut la circa șase-șapte zile de la concepere. Acest lucru nu înseamnă că medicii îți vor interzice cu desăvârșire să observi rezultatul pe un astfel de test, ci mai degrabă va trebui să ai răbdare întrucât hormonul gonadotropina corionică umană este secretat în cantități din ce în ce mai crescute abia după implantarea blatocistului în uter. Cu alte cuvinte, poți face testul de sarcină oricând, însă este posibil ca rezultatul să te înșele.

Ce este testul de sarcină?

Deși cele mai consacrate sunt testele care au în vedere analiza probelor de urină, nu trebuie să uităm nici de testele la sânge, a căror rezultate sunt mult mai sigure și pot identifica mult mai ușor dacă ai rămas sau nu însărcinată. Pentru siguranță, testul de sarcină va trebui cumpărat din farmacii ori din centre medicale avizate, depozitat în condiții optime de păstrare.

Pentru ca rezultatele să îți confere cea mai mare certitudine, medicii recomandă efectuarea testelor la sânge dimineața întrucât valoarea gonadotropinei corionice umane (hCG) este mult mai crescută în această perioadă a zilei decât seara ori după amiaza.

Cu toate acestea, așa cum aminteam, testele la sânge sunt mult mai sigure, determinând cu exactitate valoarea hormonului de sarcină, în orice moment al zilei ar putea fi făcut.

Consumă alimente verzi!

Alimentele verzi, precum brocolli, fasolea verde, mazărea au o cantitate crescută de acid folic necesar pentru sănătatea bebelușului aflat în burtica mamei, protejându-l de spina bifida ori alte malformații de tub neural ce pot apărea. Așa că, atunci când medicul constată o lipsă de acid folic din organismul mamei este posibil să îți solicite să iei suplimente de acid folic.

În același timp, este indicat ca în timpul celor nouă luni și mai ales acum, când bebelușul se află în formare, să consumi alimente sănătoase, având o dietă formată din multe fructe și legume proaspete.

Stil de viață!

În săptămâna 3 de sarcină încearcă să te plimbi, să faci mișcare și să ai în vedere menținerea unui stil de viață echilibrat și sigur.

În același timp, mergi la medic ori de câte ori acesta îți recomandă. În acest mod, te vei asigura că atât tu, cât și bebelușul tău sunteți bine și sănătoși, feriți de orice problemă medicală care ar putea apărea. În plus, te vei putea bucura ori de câte ori îi vei asculta inimioara, în imaginile de ecograf.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *