Săptămâna 2 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Săptămâna 2 de sarcină nu îți aduce nici de această dată cele două liniuțe pe testul de sarcină, însă totul începe să se îndrepte pe drumul cel bun, aflându-te în perioada fertilă, gata de concepere.

Conceperea copilului

În timpul contactelor sexuale neprotejate, ovulul eliberat de organismul tău și care se plimba nestingherit prin trompele uterine este gata sa întâlnească spermatozoidul, având loc conceperea bebelusului mult așteptat, formand o celula caruia ii va urma un lung traseu de transformari, în așa fel încât la sfârșitul săptămânilor de sarcina sa putem vorbi despre un copil cu adevărat.

Dar ce înseamnă conceperea? În timpul actului sexual, purtat în săptămâna 2 de sarcina, bărbatul va elibera aproape un miliard de spermatozoizi, care vor “alerga” în interiorul vaginului tău în căutarea ovulului. Unii dintre aceștia, mai isteti, se vor strecura prin cervix și colul uterin pana la uter, foarte puțini fiind aceia capabili sa treacă pana la trompele uterine, în așa fel încât să se poată produce fecundarea. Conceperea consta în penetrarea de către un spermatozoid a peretelui ovulului, patrunzand astfel prin coroana radiata și zona pellucida. Chiar dacă mai mulți spermatozoizi vor ajunge la ovul pentru a-l penetra, nu toți vor putea pătrunde în invelisul interior al acestuia, câțiva dintre ei putand trece pana dincolo de stratul exterior. În momentul în care primul spermatozoid reușește sa patrunda, membrana ovulului nu mai permite altora sa patrunda. În cazul în care foliculul eliberează în același timp mai multe ovule, care ar putea fi penetrate de mai mulți spermatozoizi, atunci putem vorbi despre sarcini gemelare.

În urma fecundarii ovulului are loc formarea zigotului, o celul cu 46 de cromozomi, jumătate provenind de la mama, iar cealalata jumătate provenind de la tata. În funcție de calitatea cromozomilor se transmite zestrea genetica. Astfel, copilul va putea mosteni anumite trasaturi ale mamei, i se va determina sexul, culoarea parului și va putea mosteni inteligenta unuia dintre părinți.

Sexul bebelușului

Sexul viitorului copil este dat de cromozomii sexuali care se regasesc aici în timpul conceperii. Ca atare, ovulul va avea cromozomul de tip X oferit de către mama, iar spermatozoidul ca putea avea fie cromozom X, fie cromozom Y. În cazul în care în timpul conceperii, spermatozoidul care conține cromozomul X va întâlni ovulul ce are numai cromozomi X, atunci copilul va fi fetița, iar atunci când spermatozoidul care întâlnește ovulul are cromozom Y, atunci copilul va fi băiat. Ca atare, sexul viitorului copil este dat de către tata.

Stil de viață și alimentație în săptămâna 2 de sarcină

În săptămâna 2 de sarcină nu trebuie să te abții de la mișcare întrucât îți va aduce energia de care ai nevoie pentru ca organismul tău sa poată face fata cu ușurința tuturor schimbarilor care s-ar putea produce odată cu aparitia primelor simptome de sarcina.

În același timp, va trebui sa ai în vedere un stil de viața extrem de sănătos, sa renunți la vicii și obiceiuri periculoase care ți-ar putea pune în pericol sarcina. Așadar, renunța la fumat, alcool, droguri, cafea, băuturi carbogazoase, întrucât puiul de om ce se afla de aceasta data în pantecele tău are nevoie de un mediu sănătos, sigur și puțin toxic pentru a crește și a se face mare. De asemenea, este indicat sa ai în vedere respectarea unei conduite alimentare sanatoase. Consuma fructe și legume pe saturate, prepara mâncare bine, în casa și nu uita nici de beneficiile alimentelor organice. În același timp, încearcă sa uiți de prajeli, dulciuri în exces și grăsimi nesanatoasa.

Și pentru ca toxic înseamnă și medicamente, ai grija sa nu iei niciodată nici cel mai inofensiv medicament fără a avea recomandarea medicului specialist. Sunt extrem de periculoase, putand crea probleme grave pentru dezvoltarea intrauterina a bebelusului. Tocmai de aceea, uita de tratamentul de acasă și ori de câte ori ai o stare de rău, chiar și atunci când te afli în preconceptie, mergi la medic.

Fă-ti analizele! Analizele sunt obligatorii pentru evaluarea starii de sănătate a mamei. În săptămâna 2 de sarcina s-ar putea sa nu îți fie rău și nici sa nu resimti simptomele sarcinii, însă este bine sa consulti medicul, mai ales dacă planuiesti sa devii mamica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *