Săptămâna 19 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În săptămâna 19 de sarcină vei intra în alerta cumpărăturilor de haine întrucât nimic din ceea ce îți venea înainte pare să nu te mai cuprindă.

Ce face bebelușul?

Bebelușul cântărește circa 210-250 grame și măsoară circa 16 centimetri. În același timp, se dezvoltă destul de rapid din punct de vedere organic.

Pielea sa este învelită în vernix, un înveliș alunecos care are drept scop împiedicarea descuamării pielii. Fiind extrem de delicată, pielea copilului va fi protejată de acest înveliș. Sub vernix, pielea bebelușului este acoperită de lanugo, un strat fin de păr, pe care îl va pierde imediat după naștere.

Rinichii bebelușului vor începe să producă urină în această săptămână, fiind eliminată în lichidul amniotic, un sac ce se află în interiorul uterului mamei sale.

În săptămâna 19 de sarcină, auzul bebelușului este destul de bine dezvoltat. Fătul va percepe o serie întreagă de sunete ce se află în apropierea sa. Fiind cea mai apropiată ființă, vocea mamei va fi auzită de bebeluș, așa că nu ezitați să îi vorbiți constant, să îi cântați. Imediat după naștere, bebelușul vă va recunoaște vocea, simțindu-se în siguranță.

Creierul fătului va dezvolta o serie întreagă de neuroni motori, ceea ce îl va ajuta să facă mișcări conștiente. Va putea fi observat cum își duce degetul la guriță, își mișcă capul și va căpăta și alte mișcări involuntare. Este posibil să percepeți primele sale mișcări. Dacă nu le-ați simțit deja, mai mult ca sigur acest moment se apropie.

Starea mamei

Ligamente elastice

În săptămâna 19 de sarcină, ligamentele continuă să rămână elastice, iar articulațiile situate între oasele bazinului vor continua să se înmoaie și să devină mai laxe. Întrucât centrul de echilibru este afectat, partea inferioară a coloanei vertebrale se va curba spre spate, fapt care va ajuta la menținerea echilibrului. Este posibil ca din cauza acestor lucruri să resimțiți dureri acute la nivelul spatelui. Astfel de stări sunt destul de obișnuite în acest trimestru de sarcină. Pot apărea în orice moment al sarcinii și se pot agrava mai spre sfârșitul perioadei celor nouă luni. În cazul în care deja erați suferindă de dureri lombare, veți putea trece printr-un disconfort și mai mare. În cazul în care durerile de spate devin insuportabile ori sunt asociate și cu dureri la nivelul abdomenului inferior este indicat să vă prezentați la medicul specialist în vederea unor investigații de specialitate.

În săptămâna 19 de sarcină te vei putea simți obosită, vei putea trece prin stări de amețeală destul de frecvente și vei avea o stare persistentă de leșin atunci când te ridici brusc din pat ori după o baie fierbinte. Cauza este tensiunea arterială scăzuta. Vei simți că nu ai putere, că ești obosită continuu, astfel că vei dori să dormi din ce în ce mai mult.

Greutatea

Vei lua în greutate circa 450 grame pe săptămână, acumulând un total de 1.700 grame. Desigur, veți fi observată de toți cei din jurul vostru și va fi nevoie să schimbi o mare parte din garderobă.

Modificări ale pielii

În săptămâna 19 de sarcină te poți confrunta cu o hiperpigmentare a pielii, mai ales în zona feței. Astfel, în regiunea obrajilor, nasului, bărbiei pot apărea anumite pete maronii. Acestea vor dispărea în totalitate imediat după naștere. Cauza apariției o reprezintă activitatea hormonală intensă, ce se petrece în toată perioada de sarcină. O pigmentare intensă se va petrece și în regiunea coapselor, pelvisului, mameloanelor, ombilicului, în axile. Cele mai afectate de aceasta hiperpigmentare a pielii sunt femeile cu părul închis la culoare și cu pielea albă.

Îți vor putea apărea și alte alunițe, iar cele deja existente își vor putea schimba structura și mărimea. Ele vor fi singurele care nu vor reveni la forma inițiala. În cazul în care o aluniță își schimbă destul de mult structura ori vă produce un oarecare disconfort, adresați-vă medicului specialist.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *