Săptămâna 18 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În săptămâna 18 de sarcină, bebelușul începe să semene din ce în ce mai mult cu cel pe care ți l-ai imaginat. În plus, procesul de formare este unul destul de alert.

Ce face bebelușul?

În săptămâna 18 de sarcină, micuțul aflat în pântecul tău măsoară 15 centimetri și cântărește aproape 200 grame.

Tot acum, sistemul său osos începe să se definitiveze, oasele se vor întări, în urma procesului numit osificare. Primele care se vor osifica vor fi oasele membrelor inferioare și cele de la nivelul urechii interne. Ca urmare a acestui lucru, nervii auditivi ai copilului vor începe să funcționeze normal, astfel că bebelușul va putea auzi bătăile inimii mamei sale, mișcările intestinelor și chiar sângele ce circulă prin cordonul ombilical.

În săptămâna 18 de sarcină bebelușul va începe să înghită lichidul amniotic.

Starea mamei

Vestimentația va trebui schimbată întrucât vei începe să iei proporții. Vei acumula săptămânal circa 400 grame, lucru care îți va aduce un aport al greutății vizibil de toți cei din jurul tău.

În săptămâna 18 de sarcină va trebui să ai grijă multă la ceea ce mănânci. Nu face excese, nu mânca cât pentru două persoane, ci mai degrabă concentrează-te pe un regim alimentar echilibrat. Încearcă să consumi multe fructe și legume în stare proaspătă, evită alimentele conservate, precum și pe cele care au în compoziția lor un număr impresionant de E-uri. Toți acești compuși alimentari îți vor afecta destul de mult bebelușul. Tocmai de aceea, pentru a fi sigură de ceea ce mănânci, indicat este să îți prepari singură propriul meniu. Vei ști din ce este alcătuită fiecare masă și mai ales care a fost modalitatea de preparare.

Cât măsoară uterul?

În această săptămână de sarcină, uterul este într-o continuă creștere, astfel că atunci când veți ajunge la săptămâna 2o de sarcină se va afla aproape de ombilic. La finalul perioadei de sarcină, acesta va ajunge pâna la nivelul cutiei toracice.

Odată cu creșterea sa în volum, uterul va afecta destul de mult modificarea centrului de greutate. Astfel, veți avea probleme atunci când stați în picioare, vă plimbați sau vă așezați jos. Vă veți simți neîndemânatică și destul de greoaie, fiind într-o perioadă de tranziție, când va trebui să vă obișnuiți cu noile modificări apărute.

Datorită acestor modificări, veți putea simți dureri în zona abdomenului inferior, chiar junghiuri destul de apăsătoare. Acest lucru se explică prin întinderea ligamentului rotund, ligament care susține uterul. În cazul în care durerea abdominală persistă sau este deosebit de supărătoare, atunci va trebui să consultați medicul întrucât poate fi semnul unei nașteri premature.

Grosimea placentei este și ea destul de mare, peretele său măsurând 2,5 cm, fiind bogat vascularizată. Prin intermediul său îi vor fi transferați fătului toți nutrienții necesari pentru a crește și a se dezvolta în timpul șederii sale intrauterine.

Risc de infecții urinare

În săptămâna 18 de sarcină, fluxul urinar este mai lent datorită creșterii în volum a uterului și a relaxării mușchilor aflați la nivelul ureterelor. În acest mod, veți fi susceptibilă de a dobândi infecții urinare. În cazul în care aveți febră, urinați frecvent, aveți senzație de arsură la urinat, durere la nivelul spatelui și durere abdominală, atunci este bine să consultați medicul specialist pentru diagnosticare și prescrierea unui tratament. În cazul în care nu ajungeți la medic veți putea fi predispusă nașterii premature ori agravării simptomelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *