Săptămâna 17 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În săptămâna 17 de sarcină, bebelușul se află încă în procesul de formare. Cu toate acestea, începe să semene destul de mult cu un bebeluș adevărat.

Ce face bebelușul?

Cântărește 140 grame și măsoară 13-14 centimetri lungime. Așadar, în săptămâna 17 de sarcină bebelușul începe să ia proporții, ce devin din ce în ce mai vizibile prin imaginile surprinse la ecograf.

Dacă până acum, sistemul osos al bebelușului a fost unul de tip cartilaginos, în această perioadă începe să se transforme, întărindu-se și făcând mișcări ample și sigure la nivelul articulațiilor.

Starea de sughiț din săptămâna precedentă se păstrează. Mama, mai ales cea aflată la a doua sarcină, poate simți stările de sughiț ale bebelușului. Uneori, acestea pot fi chiar auzite.

Începe să i se formeze părul de la nivelul capului și să îi apară sprincenele. Stratul de grăsime de sub piele începe să se formeze. Îl va ajuta să fie ferit de frig, imediat după naștere, atunci când va trece la o temperatură exterioară mult mai scăzută decât cea cu care era obișnuit în burtica mamei sale.

Starea mamei

Tensiune arterială mică și risc de anemie

Sistemul circulator al mamei va fi mult mai activ decât era înainte de a rămâne însărcinată. Acest lucru va determina o tensiune arterială mai mică decât ar fi normal în această perioadă. După naștere, situația se va schimba, iar tensiunea arterială va reveni la valorile normale. Organismul va produce mai mult sânge. În același timp, va crește și numărul de eritrocite, atunci când aveți un aport suficient de fier. În caz contrar, atunci când nu există suficient fier în organism, numărul eritrocitelor va începe să scadă și astfel veți putea ajunge să suferiți de anemie feriptivă. Pentru a preîntâmpina această afecțiune va trebui să consumați circa 30 mg de fier, în așa fel încât producția de eritrocite să nu fie afectată. De obicei, orice femeie însărcinată se poate confrunta cu anemie feriptivă care nu va afecta bebelușul decât în cazul în care este foarte gravă.

Tot în săptămâna 17 de sarcină vă puteți confrunta cu stare de amețeală pronunțată și grețuri sau chiar puteți leșina atunci când vă ridicați brusc în picioare sau imediat după ce ați ieșit din cabina de duș.

De asemenea, în tot acest timp, pot apărea și anumite reacții supărătoare ale sarcinii. Putem enumera sângerările de la nivelul gingiilor, atunci când vă spălați pe dinți, congestia nazală sau chiar apariția sângerărilor nazale. Acest lucru se explică prin creșterea fluxului sanvin de la nivelul nasului și gingiilor.

Sistemul respirator și digestiv

În săptămâna 17 de sarcină, veți respira mai repede întrucât capacitatea pulmonară va fi mai mare. Mai exact, veți inspira și expira cu circa 40% mai mult aer decât înainte. Veți avea senzația de lipsă de aer, fapt care va putea cauza neplăceri. De acest lucru este responsabil hormonul progesteron.

Sarcina cauzează neplăceri și la nivelul tractului digestiv, mai ales că acum tranzitul intestinal este mai lent. Astfel, veți putea suferi de arsuri gastrice, dar și de stare de constipație. Aceste simptome sunt resimțite de mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate. De acest lucru se face responsabilă și creșterea în volum a uterului.

Sânii și vaginul

Desigur, veți avea probleme cu vestimentația care va trebui schimbată în totalitate. Însă, datorită creșterii în volum a glandelor care produc lapte, dar și datorită fluxului mare de sânge va trebui să vă schimbați și măsurile la sutien, fiind cu circa 2 numere mai mari.

În săptămâna 17 de sarcină veți continua să aveți probleme cu abundența secrețiilor vaginale. Acestea vor fi mai albicioase, subțiri și fără miros puternic, fiind determinate de acțiunea hormonilor din sarcină asupra mucoasei vaginale. În cazul în care secreția vaginală devine verzuie sau gălbuie, are miros neplăcut, fiind însoțită de mâncărime, roșeață, iritații la nivelul vulvei va trebui să mergeți la medicul specialist pentru un consult întrucât poate fi semnul unei infecții vaginale. În timpul celor nouă luni de sarcină sunteți susceptibilă de astfel de probleme, însă ele vor trece cu ușurință în cazul administrării tratamentului recomandat de medic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *