Săptămâna 16 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În săptămâna 16 de sarcină, fătul începe să semene din ce în ce mai mult cu un copil în miniatură. I se dezvoltă sistemul osos și mușchii faciali și astfel va avea înfățișarea bebelușului visat.

Ce face bebelușul?

În săptămâna 16 de sarcină, bebelușului i se dezvoltă sistemul nervos, stabilind conexiuni necesare pentru mișcarea membrelor și a întregului corp. Întrucât mușchii feței sunt și ei dezvoltați, bebelușul se va strâmba, se va încrunta și își va exprima astfel propriile stări prin mimica feței.

Sistemul osos este și el în continuă dezvoltare, iar calciul secretat de organism este din ce în ce mai mult întrucât este necesar pentru întărirea oaselor micuțului. Din punct de vedere genital, în săptămâna 16 de sarcină, fetițelor li se vor forma ovulele ce se află în ovare.

Tot în această perioadă, bebelușul începe să experimenteze sughițul. Întrucât traheea fătului este plină cu lichid și nu cu aer, sughițul nu produce zgomotul caracteristic.

Lungimea sa este de 10-12 centimetri și cântărește în jur de 80 de grame, fiind încă destul de mic.

Starea mamei

Pielea

Întrucât acțiunea hormonilor este din ce în ce mai activă, pielea va suferi unele schimbări față de perioada în care nu erați însărcinată. În săptămâna 16 de sarcină vă puteți confrunta cu o pigmentație crescută, lucru care afectează aproape 90% dintre femeile însărcinate. Hiperpigmentația apare îndeosebi în zona mameloanelor, în zona ombilicului, în axilă, inghinal, în zona perineului. Hiperpigmentația va dispărea după naștere, însă există posibilitatea, ca unele zone să rămână puțin mai închise la culoare decât înainte de a rămâne însărcinată. De asemenea, multe femei se confruntă cu pigmentație crescută a pielii în zona feței. Acest lucru poartă denumirea de „masca de sarcină”, ce afectează mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate. Astfel, în zona obrajilor, tâmplelor, pe frunte sau pe nas pot apărea anumite pete maronii la culoare. Ele vor dispărea complet după naștere, rare fiind cazurile în care pielea să rămână mai închisă la culoare.

În sarcină te poți confrunta cu o hiperpigmentare a liniei albe cuprinsă între ombilic și zona pubiană, dar și o colorare mai pronunțată a pistruilor, alunițelor ori petelor roșii de pe piele.

Schimbări ale pielii în săptămâna 16 de sarcină:

  • nivelul crescut de estrogen va determina înroșirea palmelor și tălpilor, dar și crearea unei senzații de mâncărime;
  • apariția unor noi alunițe pe piele;
  • creșterea unghiilor mai rapidă;
  • transpirație abundentă și înroșirea pielii la căldură.

Toate aceste schimbări ale pielii sunt trecătoare, ele vor dispărea complet după nașterea bebelușului. Singurele afectate sunt alunițele, care își pot schimba dimensiunea și nu vor mai reveni la forma inițială.

Secreții vaginale abundente

În săptămâna 16 de sarcină pot apărea secreții vaginale abundente, iar pentru acest lucru tot acțiunea hormonală este cauza. Hormonii vor favoriza producția de mucus determinat de celulele mucoasei vaginale. Acestea se combină cu lichidul vaginal, formând o secreție albicioasă și subțire. Chiar dacă secrețiile vaginale crează câteodată un disconfort, acestea împiedică pătrunderea în interior a bacteriilor nocive, care ar putea dăuna sănătății bebelușului, aflat în pântecul mamei sale. Toate transformările hormonale prin care treci pot determina o perturbare a echilibrului vaginal. Atunci când aceste secreții devin vâscoase, de culoare galben – verzuie, urât mirositoare, fiind însoțite de roșeață, stare de mâncărime și iritații ale vulvei, atunci va trebui să consultați medicul specialist pentru diagnostic și tratament. Însă, nu este cazul să vă faceți prea multe griji întrucât astfel de infecții vaginale sunt extrem de frecvente în timpul celor nouă luni de sarcină.

Deși medicamentele cu efect antifungic se pot elibera fără prescripție medicală, nu le folosiți fără a avea recomandarea medicului specialist întrucât pot crea efecte adverse dăunătoare sarcinii și copilului. Medicul va stabili diagnosticul potrivit analizelor de specialitate și abia ulterior va prescrie un tratament pe care să îl urmați și care să nu vă pună în niciun pericol.

Greutatea în sarcină

În această săptămână de sarcină veți câștiga circa 450 grame pe săptămână, fapt care va aduce un aport ponderal de 1.800 grame/lună. Cu toate acestea, nu trebuie să vă speriați ori să mergeți la medic atunci când greutatea acumulată într-o lună este mai mare sau mai mică cu câteva sute de grame întrucât câștigul ponderal poate diferi de la o lună la alta. Astfel, într-o săptămână veți putea acumula mai mult cu câteva sute de grame (700 grame), iar în următoarea săptămână, veți putea câștiga mai puțin (200 grame). Încercați să țineți greutatea sub control, mâncând echilibrat și sănătos!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com