Săptămâna 15 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce face bebelușul?

În săptămâna 15 de sarcină, bebelușul te surprinde prin faptul că organele sale, încă destul de mici, încep să funcționeze asemenea unui adult. Totul pare să fie destul de bine pus la locul lui, corpul micuțului măsurând circa 12 centimetri și cântărind nu mai mult de 80 grame.

Bebelușul își va putea îndoi mâinile și picioarele, se va folosi de articulații, având sistemul osos aproape definitivat. În același timp, mușchii vor lucra și ei împreună cu oasele micuțului în așa fel încât acesta să capete mobilitate cât mai mare.

Organele interne sunt și ele funcționale. Plămânii își dezvoltă alveolele, fapt care va contribui la înghițirea lichidului amniotic și dezvoltarea procesului de respirație.

Din punct de vedere estetic, bebelușului îi apar sprincenele și firele de păr de la nivelul capului. Urechile au ajuns în poziția lor ideală, iar ochii sunt destul de bine conturați. Pielea acestuia îi este încă destul de fină, fapt care va conduce la observarea cu ușurință a vaselor de sânge.

Starea mamei

Pe măsură ce săptămânile de sarcină trec, apar o serie întreagă de schimbări și în aspectul și starea de sănătate a mamei. Încet – încet, burtica sa începe să prindă contur, fiind mult mai proeminentă. Acest lucru se explică prin faptul că bebelușul începe să ia în greutate, lucru care va determina creșterea în volum a uterului. Dacă până acum, uterul era de dimensiunea unui măr, începând cu săptămâna 15 de sarcină, acesta va lua mari proporții. De asemenea, centrul de greutate al mamei se va muta și el, astfel că veți observa ca vă veți deplasa mai greu, pierzând o parte din mobilitate. De asemenea, ți se va părea că nu mai ești la fel de stabilă așa cum erai înainte de a rămâne însărcinată. Toate aceste lucruri se vor schimba abia atunci când bebelușul va fi adus pe lume. Iar aceste modificări vor determina mușchi și ligamente mai plăpânde și ușor elastice, creșterea volumului de sânge și împingerea organelor interne către alte poziții față de cele obișnuite. Este posibil să te aștepți la apariția crampelor abdominale, mai ales datorită presiunii pe care uterul o exercită asupra organelor interne, dar și ca urmare a întinderii ligamentelor și mușchilor în jurul uterului.

Așa cum aminteam, totul pare să fie schimbat. Progesteronul va fi cauza pentru care fluxul de urină va fi mai redus. De asemenea, uterul, din ce în ce mai mare, va împiedica eliminarea fluxului de urină. Acest lucru va conduce către apariția infecțiilor la nivelul vezicii urinare. Durerile abdominale pot apărea și ele, fiind un lucru perfect normal pentru această etapă a sarcinii.

Mama, mai bine ca niciodată

În săptămâna 15 de sarcină, starea mamei se îmbunătățește vizibil. Scapă de stările de sarcină supărătoare, cum ar fi greața și vărsăturile. În același timp, beneficiază de un somn odihnitor, scăpând de insomniile atât de neplăcute.

Se poate spune că în această perioadă, mama se simte mai bine ca niciodată. Simte că zburdă, beneficiind pe zi ce trece de tot mai multă energie. Face curățenie, se aranjează și este mai frumoasă ca niciodată, captând „strălucirea sarcinii”.

Și pentru că totul decurge conform planului, iar gravidei îi este destul de bine, aceasta va încerca să participe la tot felul de cursuri pentru naștere, precum și la cele de puericultură. Va răsfoi reviste de specialitate și va încerca să afle tot ceea ce va trebui să știe despre cum anume să își crească cât mai bine bebelușul.

Cu toate acestea, în săptămâna 15 de sarcină este posibil să te simți puțin uitucă și lipsită de concentrare, însă și aceste lucruri vor trece destul de ușor, de vină fiind tot invazia hormonală.

Participă în continuare la consultul medical periodic și aveți grijă să respectați cu mare strictețe sfaturile și indicațiile specialistului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *