Săptămâna 14 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce face bebelușul?

De numai 9 centimetri, bebelușul seamănă în săptămâna 14 de sarcină cu un măr potrivit, cântărind numai 45 de grame. Cu toate că nu are o dimensiune foarte mare, copilul tău are toate organele interne complet formate, care vor începe să funcționeze așa cum ar trebui.

În săptămâna 14 de sarcină, în abdomenul tău, bebelușul va începe să își experimenteze reflexele. Se va încrunta, va râde, își va mișca mâinile și picioarele, pe care le va aduce până în dreptul ochilor săi, va deschide puțin ochii. Iar toate aceste lucruri pot fi vizibile la ecograf, bucurându-te astfel de toate reușitele sale.

Bebelușul tău seamănă din ce în ce mai mult cu unul în miniatură, având nasul, ochii, buzele și urechile, așezate așa cum ar trebui. Cu toate acestea, mărimea capului este încă destul de mare, comparativ cu restul corpului.

Bebelușul va fi protejat de lichidul amniotic de lanugo, un păr destul de fin care îi va acoperi toată suprafața corpului.

Organele interne vor funcționa și ele așa cum ar trebui. Rinichii vor secreta urina, vor elimina o mare parte din lichidul amniotic pe care bebelușul îl înghite în timpul șederii sale în uterul mamei sale. Ficatul va secreta bila și splina, tiroida va începe să secrete hormonii tiroidieni.

Organele genitale ale copilului se vor dezvolta și ele. În săptămâna 14 de sarcină, apare prostata, iar la fetițe ovarele se vor deplasa spre pelvis.

Ce face mama?

În săptămâna 14 de sarcină, apar o serie întreagă de modificări și la viitoarea mămică. Dintr-o dată, volumul de oxigen pe care va începe să îl inspire va fi mai mare, sângele permițând acest lucru și îndepărtând mai mult dioxid de carbon decât de obicei. În același timp, plămânii o vor ajuta pe mamă să expire cu circa 30% mai mult aer decât inainte. Toate aceste lucruri vor fi folositoare, bebelușul având nevoie de mai mult oxigen decât de obicei.

Ceea ce observă mama este că va respira mai repede ori uneori va putea rămâne fără aer. Aceasta se explică prin scăderea dioxidului de carbon din sânge. Cel care va contribui la o astfel de modificare respiratorie este creierul. Iar toate aceste lucruri aduc și o mărire a cutiei toracice, cu circa 5-8 mm.

Stomacul și sistemul digestiv

Estrogenul și progesteronul vor determina încetinirea digestiei. Mâncarea va fi împinsă spre stomac mult mai lent decât de obicei, iar stomacul va avea nevoie de mai mult timp pentru a elimina mâncarea. Iar toate aceste modificări au rolul de a ajuta copilul să absoarbă cât mai multe substanțe nutritive de la mamă, care vor circula prin sângele ființei care îl poartă. Disconfortul va fi destul de mare pentru viitoarea mămică, mai ales că și uterul începe să își mărească dimensiunea. Va putea cauza arsuri la nivelul stomacului și stare de constipație. Cu alte cuvinte, sucul gastric ajunge în esofag, iritând mucoasa acestuia și determinând senzația de arsură. De asemenea, încetinirea tranzitului intestinal va provoca stare de constipație la mai mult de jumătate dintre gravidele aflate în trimestrul doi de sarcină. De acest lucru se mai face responsabil și creșterea volumului uterului, care va apăsa pe intestinul gros al mamei.

Oase și articulații mai elastice

În trimestrul doi de sarcină, oasele și articulațiile devin mai elastice, în așa fel încât să poată face față greutății suplimentare adusă de sarcină. Oasele bazinului încep și ele să se înmoaie, ajutând ca trecerea bebelușului prin pelvis în momentul nașterii să poată fi mai ușoară. Toate aceste lucruri, vor putea cauza neplăceri gravidei și chiar senzații de durere.

Coloana vertebrală va începe să se curbeze puțin câte puțin, fiind o cauză a modificării centrului de greutate, determinat de creșterea uterului și a bebelușului ce se află încă în pântec. Vor apărea numeroase senzații dureroase, gravida obosind din ce în ce mai repede. Cu toate acestea, modificarea centrului de greutate este necesară mai ales în timpul mersului, întrucât fără aceste schimbări mai mult ca sigur nu vă veți putea deplasa în siguranță.

În cazul în care astfel de dureri devin supărătoare, adresați-va medicului specialist și nu luați niciodată medicație la întâmplare, mai ales acum, când sunteți însărcinată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *