Săptămâna 13 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce face bebelușul?

În săptămâna 13 de sarcină intri deja în trimestrul doi din marea ta aventură. În această etapă de creștere, micuțul ce se află în pântecul tău începe să semene din ce în ce mai mult cu un bebeluș așa cum ți-l imaginezi. Capul prinde contur, ochii, buzele sunt bine evidențiați, pleoapele sunt și ele formate, dar stau încă lipite în așa fel încât să protejeze ochii încă insuficient dezvoltați. În același timp, nasul, bărbia și urechile devin mai netede și se află așezate fiecare la locul lor. Încep să se formeze oasele mâinilor, picioarelor și chiar cele ale abdomenului.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 13 de sarcină este de aproape 8 centimetri. Cu toate că este încă destul de mic, bebelușul tău are toate organele interne formate, care încep să funcționeze în așa fel încât să asigure buna dezvoltare și creștere a acestuia. Mâinile, picioarele se vor mișca, grație acțiunii comune a mușchilor și nervilor. Rinichii secretă urina, iar bebelușul va elimina o mare parte din lichidul amniotic pe care îl înghite în timpul șederii sale în burtica mamei sale.

Ceea ce surprinde în această săptămână de sarcină sunt amprentele, dar și alveolele dentare care își vor face apariția în așa fel încât să poată susține mugurii dentari de după naștere.

Atunci când îl privești la ecograf, vei fi uimită să îl vezi cum își duce la guriță mâna ori degetul, exersând reflexul de supt, cum se joacă, cum face tumbe în burtica ta. Chiar și așa, nu vei reuși încă să îi percepi mișcările, cântărind doar 20 grame, fapt care nu va cauza lovituri atât de puternice pe care tu să le poți resimți.

Ce face mama?

Începi trimestrul al doilea de sarcină, o perioadă în care te vei simți destul de bine, în care stările de greață, vărsăturile, insomniile vor dispărea aproape în totalitate, dar și perioada în care te vei simți într-atât de bine, încât nici nu-ți va veni să crezi. Tot în săptămâna 13 de sarcină, dispare și riscul de avort spontan, așa că diparând aceste riscuri, mama se va simți minunat.

Circulația sanguină

În săptămâna 13 de sarcină te vei putea confrunta cu o scădere a tensiunii arteriale întrucât inima se află în continuare într-o mare activitate, generată de un volum sanguin crescut, comparativ cu perioada în care nu te aflai în așteptarea bebelușului.

Ce trebuie să reții este că în primele 24 de săptămâni de sarcină, tensiunea sistolică (valoarea mare a tensiunii arteriale) va putea fi mai scăzută cu 5-10 mmHg, pe când cea diastolică va scădea cu 10-15 mmHg. Nu ai nevoie totuși de nicio medicație corespunzătoare întrucât totul va reveni la normal odată ce vei aduce pe lume bebelușul, volumul sângelui pe care acum îl secretă organismul tău, diminuându-se corespunzător.

Tot datorită activității crescute a inimii, te vei simți copleșită, obosită și posibil vei avea stări de amețeală. În același timp, atunci când afară este mult prea cald te vei putea confrunta cu pierderi de cunoștință. În toată aceasta perioadă, vei avea un volum mai mare de plasmă, comparativ cu eritrocitele, care vor fi numeroase după săptămâna 20 de sarcină. În tot acest timp, riscul de a dezvolta o anemie este destul de mare, întrucât orice deficit de fier îl va putea provoca. Atunci când numărul eritrocitelor este mai mic, vei deveni anemică, obosită, sensibilă în fața oricăror infecții. Iar acest lucru te va putea doborî atât pe tine, cât și pe cel mic. Printr-o alimentație potrivită, cu multe fructe și legume verzi, dar și cu administrarea suplimentelor de fier recomandate de către medic, vei putea merge mai departe.

Iar o altă neplăcere pe care ți-o va putea aduce un volum crescut de sânge este senzația de nas înfundat, sângerări nazale și gingivale. Aceste lucruri nu sunt grave și nu trebuie să te sperie, însă îți pot cauza supărări. Totuși, ori de câte ori treci prin astfel de episoade, nu ezita să îți anunți medicul specialist care îți va oferi cele mai bune soluții.

Schimbări ale sânilor

Estrogenul și progesteronul vor oferi o altă înfățișare sânilor tăi. Treptat, vor avea o influență asupra glandelor care vor secreta și produce laptele matern. Areolele mamare se vor închide la culoare, sânii vor deveni mai grei și mai plini și vei putea resimți o ușoară senzație de disconfort ori chiar durere.

Stil de viață sănătos

Te afli în trimestrul al doilea al sarcinii și o mare parte din neplăcerile hormonale te vor lăsa liniștită. Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci de cap și să îți schimbi radical stilul de viață. Continuă sa mănânci echilibrat și sănătos, să faci mișcare și să te implici încă de pe acum în creșterea sănătoasă a puiului tău.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com