Săptămâna 12 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce face bebelușul?

În săptămâna 12 de sarcină, puiul, aflat în pântecul tău începe să devină din ce în ce mai mare, măsurând circa 15 grame și 5,5 centimetri sau chiar puțin mai mult. Devine un omuleț în miniatură, cu simțurile și organele gata formate să funcționeze normal.

Forma capului începe să semene cu cea a unui adult. Ochii se vor apropia destul de mult, nasul și gura sunt destul de evidente, urechile se află la locul lor,“ astfel că totul pare să capete forma la care ai visat. În plus, toate aceste lucruri devin vizibile și la ecograf.

Ceea ce aduce în plus această săptămână este faptul că pulsul bebelușului va fi ușor crescut. În același timp, rinichii vor secreta pentru prima data urină, iar intestinele își vor găsi un alt adăpost – abdomenul bebelușului. Unghiile acestuia își vor face și ele apariția.

Dacă privim destul de atent ecografic bebelușul, vom putea observa că micuțul va începe să strângă pumnul, va clipi, va imita suptul, își va îndoi mâinile și degetele. La fel cum vei putea să te bucuri de zâmbetul puiului tău. Vei observa că îți va face cu mâna, se va încrunta și va face tumbe în continuu. În același timp, îi vei simți și auzi pulsul cu ajutorul ecografului.

Ce face mama?

Iată că acum, te afli în ultima săptămână a primului trimestru de sarcină și tot acum se vor putea diminua o serie întreagă de disconforturi provocate de schimbările hormonale aduse de sarcină. Greața, vărsăturile, starea de oboseală ori de urinare frecventă se vor opri odată cu această a treia lună de sarcină.

În săptămâna 12 de sarcină, greața și stările de vomă par să își facă încă de cap, ca un mesaj de adio, însă nu mai sunt la fel de pronunțate. Producția hormonală este în continuare la fel de crescută, estrogenul și progesteronul având valori destul de mari. Te vei putea confrunta în continuare cu dureri la nivelul sânilor, amețeli, stare de oboseală, dar și cu insomnii.

Volumul sanguin este și el la fel de crescut, în această perioadă vei beneficia de strălucirea pe care sarcina ți-o aduce. Iar acest lucru se explică printr-un număr mai mare de vase de sânge, astfel că pielea ta îți va fi îmbujorată. La acest lucru contribuie și secreția de progesteron și de HCG, hormonul gonadotropina corionică umană. Acestea vor contribui la creșterea nivelului de sebuum, fapt care îți va da un aspect strălucitor pielii. Însă, atunci când înainte de sarcină sufereai de un exces de sebuum și de tendință de acnee, de aceasta dată, aceasta secreție îți va înrăutăți aspectul pielii, aducându-ți numeroase neplăceri.

Etapa analizelor obligatorii

Săptămâna 12 de sarcină este considerată și o săptămână a cercetării stării tale de sănătate. Astfel, va trebui să te prezinți la medic, să realizezi analizele recomandate în așa fel încât să poti depista din timp eventualele malformații congenitale, putând astfel corecta problema. Ecografia de morfologie fetală de trimestrul I, dar și dublul test sunt câteva dintre cele mai importante investigații medicale din această perioadă, față de care nu va trebui să treci nepăsătoare.

Controalele medicale periodice sunt o altă necesitate pe care va trebui să o ai în vedere, astfel că va trebui să te prezinți la medic ori de câte ori acesta îți va solicita.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *