Săptămâna 11 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce face bebelușul?

În săptămâna 11 de sarcină, bebelușul începe să crească într-un ritm cât se poate de accelerat, organele sale interne fiind formate, creșterea în greutate fiind vizibilă. Odată cu acest lucru, micuțul tău va prinde un contur cât mai asemănător cu cel al unui bebeluș deja născut. Urechile vor începe să urce și să se așeze în lateralul capului, până și organele genitale ale micuțului dezvoltându-se destul de mult. Astfel, bebelușul va avea formați mugurii genitali externi, transformându-se fie în penis, fie în clitoris și labii, în cazul fetițelor. Începând cu această săptămână de sarcină, vei putea avea șansa să afli cu o probabilitate nu tocmai ridicată dacă vei deveni mămică de fată sau de băiat.

Starea mamei

În săptămâna 11 de sarcină, uterul mamei este încă destul de mic, putând încăpea în pelvis. De aceea, nu mulți vor cunoaște dacă ești sau nu însărcinată, ținând cont de faptul că burtica nu îți va crește într-atât de mult. Chiar și așa, uterul ușor mărit îți va crea un disconfort – acela de a urina frecvent, ținând cont că apăsa pe vezica urinară. Odată ce se va mări, senzația de urinare va putea fi ușor controlată, presiunea asupra vezicii nemaifiind așa de mare, întrucât uterul va ieși din pelvis.

Nu o dată aflăm că în timpul sarcinii, mămica secretă o cantitate crescută de sânge, ajutând astfel să facă față nevoilor bebelușului. Tocmai de aceea, inima se va afla într-o etapă de muncă continuă, pompând din ce în ce mai repede și mai mult sângele. Astfel, te vei putea simți obosită, vei căpăta senzația de amețeală și dureri de cap.

Și cum sarcina continua să te uimească, în săptămâna 11 de sarcină, vei putea observa că părul îți va crește mai repede, este mai strălucitor ca niciodată, se va îngrășa destul de greu, iar pielea îți va străluci și va fi destul de fină. La fel, unghiile vor crește repede, dând senzația de multă sănătate. Și totul se datorează schimbărilor hormonale prin care treci, așa că după sarcină este posibil să revii la normal.

Nu vei avea un apetit tocmai crescut întrucât starea de greață și vărsături va continua să te supere. Așa că, nu vei putea înghiți mai nimic, fiindu-ți teamă să nu te confrunți cu aceleași stări supărătoare. Chiar și așa, va trebui să încerci să te alimentezi sănătos și frecvent, să nu sari peste mese și să te hidratezi corespunzător. Fructele și legumele nu vor trebui să lipsească din meniul tău zilnic, la fel cum nici lactatele și grăsimile sănătoase vor fi la fel de importante.

Spre sfârșitul trimestrului I de sarcină, te vei putea simți frustrată și supărată de aspectul tău fizic. Vei avea senzația că nimic nu te mai încape, că partenerul tău te consideră urâtă și te va îngrijora numărul de kilograme pe care îl vei acumula. În același timp, este posibil să te simți obsedată de reducerea numărului de calorii. Cu toate acestea, în sarcină nu este indicat să ții diete de slăbire, acestea nu sunt soluția pentru a naște un bebeluș perfect sănătos.

Ținând cont de toate aceste lucruri, te vei simți neplăcut și acest fapt se va răsfrânge chiar și asupra apetitului tău sexual. Ce-i drept, în prima parte a sarcinii te vei simți îngrijorată să nu îți rănești bebelușul, însă, în trimestrul doi dorințele tale sexuale vor reveni la normal.

De ce trebuie să ții cont? Ei bine, în timpul celor nouă luni de sarcină, vei trece prin numeroase schimbări, te vei îngrășa, talia ți se va îngroșa, picioarele îți vor fi umflate, însa vei fi la fel de frumoasă în ochii partenerului tău, întrucât îi aduci minunea pe care și-o dorește atât de mult – un bebeluș minunat, parte a dragostei voastre.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *