Prima săptămână de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În prima săptămână de sarcină nu ești însărcinată. Da, într-adevăr, nu se poate vorbi de sarcină acum întrucat în aceasta primă săptămână luată în calcul de către medici te afli în prima zi de ciclu menstrual, așa că din punct de vedere fiziologic nu este vorba de formarea în pantecele tău a unei vieți. În mod normal, conceperea bebelușul are loc abia după aceasta perioada, în timpul etapei ovulatorii, la o diferența de circa 10-12 zile, calculata din prima zi a ciclului menstrual.

De ce se întâmpla acest lucru? Ei bine, metoda de calcul avuta în vedere de către medici este de a porni de la prima zi a ultimei menstruatii, la care se vor adauga 40 de săptămâni. Așadar, chiar dacă trăiești cu impresia ca sarcina ta are o asemenea durata, în realitate puiul tău sta în pantec doar 38 de săptămâni.

În prima săptămâna de sarcina, organismul tău va începe să producă FSH, așa numitul hormon de stimulare foliculară, care are rolul de a dezvolta ovulul în interiorul ovarelor în așa fel încât întâlnirea acestuia cu spermatozoidul să se poată produce, urmând a fi fecundat. În numai câteva zile acest hormon va crește, urmând ca organismul sa produca hormonul luteinizat cu rol de a sparge foliculul, eliberandu-se astfel ovulul. Întregul proces poarta denumirea de ovulatie. Ovulul va pătrunde prin trompele uterine, așteptând să fie fecundat de către spermatozoid și în acest mod să aibă loc conceperea. În cazul în care nu ai niciun raport sexual în timpul perioadei fertile, atunci ovulul va fi eiminat în timpul ciclului menstrual prin sangerarea lunara.

Stil de viata in prima saptamana de sarcina

În prima săptămâna de sarcina te afli încă în perioada preconceptiei, așa ca va trebui sa ai în vedere un stil de viața sănătos în așa fel încât bebelusul tău să poată crește și dezvolta într-un mediu sigur și mai ales extrem de prietenos.

Ce trebuie sa mananci?

În prima săptămâna de sarcina trebuie sa fii foarte atenta la alimentatia zilnica, așa ca încearcă sa asculți recomandarile medicilor, sa elimini din dieta zilnica alimentele care îți pot face rău atât ție, cât și bebelusului tău. E-urile nocive, alimentele conservate, colorantii, mezelurile, alimentele procesate, dar și dulciurile în exces trebuiesc excluse din dieta ta zilnica. În același timp, încearcă sa prepari hrana în casa, sa elimini din conduita ta alimentara prajelile, dar și grasimile nesanatoase, inlocuindu-le mai degrabă cu Omega 3 și 6, utile pentru sanatatea puiului tău.

Introdu în alimentatie multe fructe și legume, considerate a fi izvorul vitaminelor și mineralelor, oferindu-ti energia de care ai nevoie pentru ca sarcina să se dezvolte normal și pentru ca bebelusul tău sa poată crește mare.

Iar atunci când medicii constata ca ai un deficit de vitamine și minerale în corp, ia suplimentele recomandate de către medici, în dozele prescrise de aceștia.

Ai grija la medicamente!

Fiind în perioada în care îți dorești ca puiul tău să vină pe lume trebuie sa fii prudenta la medicamente. Acestea sunt extrem de toxice și ii pot dauna organismului plapand al copilului, mai ales ca se afla într-un proces de formare. Așadar, nu lua niciodată medicamente fără sa ai recomandarea medicului specialist și fără a enunta ca îți dorești sa rămâi însărcinata.

Ia acid folic!

În prima săptămâna de sarcina este foarte important sa iei acid folic. Deficiența de acid folic poate provoca anomalii de tub neural, dar și risc de naștere prematura ori avort spontan. În cazul în care medicii nu îți recomanda un supliment, poți găsi acid folic în toate fructele și legumele verzi. Așa ca, nu ezita sa le consumi pe saturate!

Uita de vicii!

Atunci când îți dorești sa devii mamica va trebui sa renunți definitiv la fumat, alcool, droguri, cafea și chiar la băuturi carbogazoase dulci cu un continut bogat de cofeina, creand dependentă. În acest mod ii vei oferi bebelusului tău un mediu sănătos în care sa poată crește, fiind ferit de pericolul imbolnavirii.

Încearcă exercitiile fizice!

Ora de mișcare îți va aduce forța și energia de care ai nevoie pentru ca organismul tău să se poată acomoda mai ușor cu schimbarile ce pot apărea în viața sa odată cu aparitia sarcinii.

Ai grija la infectii!

În timpul sarcinii ești supusa unor riscuri destul de mari, orice infecție cât de mica putand pătrunde prin placenta în uterul care gazduieste copilul și astfel va putea produce o serie întreaga de probleme. Tocmai de aceea, medicii recomanda sa eviti spatiile aglomerate ori locurile cu oameni bolnavi. În același timp, uita de admirația pentru pisici ori alte animale de companie întrucât pot transmite ușor toxoplasmoza.

Salmonella este o alta infecție periculoasa în sarcina ce poate fi contactata atunci când consumi lapte nepasteurizat ori alimente aproape crude. De aceea, fierbe bine oule și nu consuma niciodată carne cruda sau în sânge, ci cât mai bine pregătită.

Consulta medicul și efectueaza analizele obligatorii!

Atunci când planifici o sarcina va trebui sa mergi la medic și sa respecți cu mare strictete sfaturile sale. Acesta va evalua starea clinica a mamei, observand eventualele probleme medicale de care este suferinda mama, în așa fel încât să se cunoască dacă organismul sau va putea permite obtinerea unei sarcini, precum și riscurile nasterii unui bebelus cu probleme medicale transmise de către mama.

Mai înainte de sarcina încearcă sa efectuezi analizele obligatorii acestei perioade, precum cele de depistare a bolilor cu transmitere sexuală, infectii periculoase (rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus, rujeola, salmonella). De asemenea, completeaza screeningul medical cu analizele uzuare de depistare a valorilor glicemiei, secretiilor vaginale, masurarea indicilor de greutate și înălțime, tensiune arteriala, precum și efectuarea unei hemoleucograme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *