Poate nașterea să schimbe creierul unei femei? Vezi ce spun cercetătorii și ce se schimbă!

Multe femei afirmă că după nașterea unui copil simt că ceva se schimbă în modul lor de viață. Și nu fac această afirmație doar pur și simplu pentru că au în vedere îngrijirea bebelușului sau nopțile pierdute, ci pentru că ele consideră că le este afectată o parte din memorie sau din capacitățile creierului de a face ceea ce făceau mai înainte de sarcină. Ceva se schimbă, dar nu știu ce anume și de aceea, ajung să se întrebe dacă este sau nu adevărat și de aceea iată ce spun cercetătorii.

mama dupa nastereNașterea transformă o femeie cu totul, de la trup și până la minte. Creierul acesteia este foarte mult afectat, cei mai mulți specialiști afirmând că perioada postpartum fiind de vină pentru ceea ce va urma să se întâmple mai târziu în gândurile mamei.

Perioada postpartum este asociată ca având numeroase riscuri pentru sănătate. De obicei, în perioada imediat după naștere, cea de refacere din punct de vedere medical, mama ar putea parcurge o stare de depresie postpartum, periculoasă pentru starea sa de sănătate.

Cercetătorii din cadrul Asociației de Psihologie Americană au ajuns la concluzia că mamele trec prin anumite probleme de comportament după naștere întrucât în această perioadă creierul suferă modificări importante la nivelul mezencefalului.

Cercetătorii din cadrul Universității British din Columbia au declarat că dereglările hormonale parcurse de mamă în timpul sarcinii afectează destul de mult creierul mamei după naștere. Mai exact, este influențată cunoașterea și neuroplasticitatea creierului ca răspuns la activitatea hormonală a organismului.
Mai exact, studiul a încercat să demonstreze că femeile vârstnice produc un anumit tip de estrogen, fapt care va afecta destul de mult neuroplasticitatea creierului. Astfel, aceste femei vor întâmpina dificultăți atunci când vor încerca să memoreze ceva sau să beneficieze de amintiri importante. Cu toate acestea, femeile care nu au fost însărcinate niciodată s-au dovedit a avea o îmbunătățire a funcțiilor creierului, odată expuse la acest hormon.
Expuși la această terapie hormpnașă, șoarecii au întâmpinat dificultăți majore la învățare și la asimilarea de cunoștințe noi.
Un alt studiu publicat în revista Neuroștiința Comportamentală, ce aparține Universității Yale, s-a demonstrat că toate mamele au după naștere creierul de dimensiuni mai mare. Femeile au fost testate la două săptămâni după naștere și mai apoi la 4 luni de la venirea pe lume a bebelușului. Toate aceste femei alăptau și nu au trecut prin perioada de depresie postpartum. S-a demonstrat că ele aveau mai multă materie cenușie la nivelul hipotalamusului. Depresia postpartum determină o dezvoltare mai mică a anumitor zone cerebrale.


Lasă un Comentariu...

*