Naștere naturală versus naștere prin cezariană

Pentru orice femeie, naşterea e o experiență tulburătoare. Iar momentul în care își strânge pentru prima dată pruncul la piept este aproape miraculos. Astăzi însă, tot mai multe mame decid să-şi aducă bebeluşul pe lume prin cezariană. Iată ce spun specialiștii despre această alegere.

Dr. Nuraltay Emel 2Naşterea naturală. Când e cea mai bună opţiune
O femeie tânără și sănătoasă nici nu ar trebui să se gândească să nască altfel decât natural. Motivele le aflăm de la dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică – ginecologie, şef Secție Obstetrică Spitalul SANADOR.

În primul rând, nașterea naturală presupune mai puține manevre invazive (intubație, anestezie, incizie, perfuzii, injecții), precizează dr. Emel Nuraltay.

Apoi, mămica poate participa activ la nașterea pruncului ei. Îl poate strânge la piept din prima lui clipă de viață.

Naşterea prin cezariană. Când e recomandată
Alegerea modalității de a naște este a cuplului, împreună cu doctorul. Medicul este în final cel care dă verdictul pentru că alegerea trebuie să se bazeze pe dovezi pur medicale și pe situația medicală a pacientei: dacă există contraindicații pentru o naștere naturală, dacă pacienta are anumite patologii preexistente sau supraadăugate din timpul sarcinii.

Sunt situaţii în care naşterea naturală este însă contraindicată, precizează dr. Emel Nuraltay. De exemplu, atunci când poziția copilului în pântecul mamei nu permite expulzia lui, pruncul va fi adus pe lume prin cezariană.

Medicul obstetrician poate opta pentru cezariană și dacă bebeluşul este mare sau dacă este vorba despre sarcină multiplă. 
De asemenea, stagnarea dilataţiei şi a travaliului sunt semne, pentru medicul obstetrician, că trebuie să recurgă la intervenția chirurgicală.

Durerea poate fi ținută sub control
Durerea este prezentă şi la naşterea prin cezariană, nu doar la cea naturală, mai arată dr. Emel Nuraltay.
În cazul nașterii naturale, durerile sunt concentrate înainte și în timpul nașterii, apoi trec. Astfel, mămica se poate dedica total copilașului, fără să o supere nimic.

La cezariană, durerile apar după naștere, exact atunci când proaspăta mamă ar trebui să se poată bucura de pruncul ei și să-i acorde toată dragostea și tandrețea sa.

În ambele situații, există leac pentru durere, ne liniștește dr. Emel Nuraltay. Un analgezic administrat după cezariană poate atenua suferința. Iar, pentru o naștere naturală mai puțin dureroasă, soluția este analgezia peridurală.

Trei mituri despre naştere. Cât adevăr e la mijloc

  1. Multe femei cred că, dacă nasc prin cezariană, nu își vor putea alăpta bebelușul. Acest lucru este fals. Dr. Emel Nuraltay, medic specialist în obstetrică-ginecologie, precizează că secreția laptelui are legătură, de fapt, cu instalarea unui anumit hormon, ce se activează din momentul în care se expulzează placenta.
  2. Un alt mit este că femeile care nasc normal se recuperează mai repede. E doar parțial adevărat, spune dr. Emel Nuraltay. Este vorba despre cel mult 48 de ore în plus de recuperare în cazul unei cezariene.
  3. Mai există convingerea că nașterea prin cezariană te ajută să ai mai mult control asupra situației. Într-adevăr, o naștere normală nu știi când începe și cât durează. Dar important este ca nașterea să decurgă fără probleme, nu să fie programată.

Dacă îţi doreşti să afli mai multe informații despre procesul naşterii, specialiştii de la Spitalul SANADOR îţi pot răspunde la orice întrebare. Îi găseşti la târgurile de profil Baby Boom și Baby Expo, ce vor avea loc în Bucureşti în luna martie.


Lasă un Comentariu...

*