Naștere fără durere

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Zâmbești, nu? Aceasta a fost și prima mea reacție. Cine a mai auzit de așa ceva? Cum să nu doară?

Nastere fara durere (1).jpg

Picture 1 of 2

Și când spun naștere naturală fără durere nu înseamnă că în acest procedeu este implicată vreo injecție magică menită să te anestezieze parțial. Nu, totul este 100% natural. Dar cum?

În România, spre deosebire de multe alte țări unde cezariana este o varianta de forță majoră, intervenția chirurgicala reprezintă pentru multe dintre noi prima și singura opțiune. Am putea spune că aproape am uitat de naștere naturală. Pe de altă parte, poveștile transmise din mama în fiica au avut și ele partea lor de responsabilitate. Astfel, foarte puține femei mai fost dispuse să treacă prin asemenea „chinuri de moarte”.

Ceea ce poate nu știi este că ponderea cea mai mare în durerea din timpul sarcinii o are chiar frica, teama de necunoscut, precum și acele informații primite de la apropiate. Într-adevăr, un disconfort există, însă nu într-atât încât să nu-l suporți.

Teama și emoțiile necontrolate, lipsa informațiilor exacte cu privire la ceea ce se întâmplă cu corpul tău în timpul sarcinii contribuie la înrăutățirea acestor dureri?

De unde provine durerea din timpul nașterii?

Durerea nu este alta decât cea generată pe de o parte de contracțiile musculare ale uterului, precum și de presiunea exercitată asupra intestinelor, colului uterin, precum și a vezicii. Dacă în prima etapă a travaliului durerile sunt mai puțin intense și mai rare, pe măsură ce te apropii de stadiul doi, când și dilatația se mărește, ajungând la 7 și durerea devine mai persistentă pentru că numărul contracțiilor crește și, de asemenea, sunt de o mai lungă durată. O altă sursă a durerii tale este chiar micuța ființă ce se pregătește să de piept cu aceasta lume. Poziția fătului (de preferat cu fața în jos), dimensiunea lui, precum și viteza cu care are loc travaliul sunt principalii factori care favorizează apariția durerii.

Pe de altă parte durerea are și ea rolul său.

Cum poți avea o naștere fără durere?

  1. Prima recomandare este poziția. Poate pare greu de crezut, dar și aceasta are misiunea sa. Mai mult, dacă facem o scurtă incursiune în istorie vom descoperi ca mamele din alt veac obișnuiau să nască în orice altă poziție, numai pe spate nu. În vremuri extrem de îndepărtate, mamele nășteau în picioare, iar într-o perioadă mult mai apropiată de timpurile noastre, ele preferau poziția în genunchi, cu picioarele depărtate pentru a permite moașelor șă intervină. O altă poziție care pare să fie extrem de eficientă este cea în șezut cu picioarele flexate sau pe vine.
  2. Exerciții de respirație. Participând la cursurile Lamaze, educatorul prenatal ajută gravida să se acomodeze cu ideea de a deveni mamă, să privească cu încredere și fără stres spre viitor, explicându-i că nașterea este un fenomen natural și firesc. Acesta o învață de la exerciții de respirație ritmică, vizualizare, meditație și până la tehnici care ajută atât de mult în perioada prenatală, în timpul travaliului și după naștere. Cursurile de tipul Lamaze se adresează în egală măsură gravidelor care-și doresc o sarcină vaginală, cât și celor care optează din diferite motive pentru cezariană. Informațiile dobândite la un astfel de curs sunt foarte complexe, îi ajuta pe viitorii părinți să știe la ce sa se aștepte și îi ghidează spre începuturile meseriei de părinte. Respirația are aportul său în ameliorarea durerii. În general, când te afli într-o situație neplăcută, respirația este prima care se modifică, mai cu seamă la graviduțe care se află într-o situație deosebită, acestu lucru conducând la extenuare, precum și la diminuarea concentrației. În plus, tehnicile de respirație realizate corect te vor ajuta să menții necesarul de oxigen în organism, să reduci ritmul cardiac, să îți relaxezi musculatura și implicit să diminuezi durerea
  3. Masajul, stimularea tactilă în zona lombară, a coapselor și a fesierilor, reprezintă o modalitate de ușurarea durerii. De asemenea, masajul de-a lungul coloanei vertebrale, comprese rapide, reci, pe spate sau în zona feței vor ajuta la diminuarea disconfortului.

Sorana Muresan - educator prenatal LamazeDurerea sperie pe oricine! Mai ales când știi că ea va veni cu siguranță la un moment dat, așa cum se întâmplă în cazul femeilor însărcinate. Trebuie, însă, să înțelegem că durerea este benefică în travaliu! Durerea este cea care o ghidează pe mamă să adopte anumite poziții favorabile sau să se miște într-un anumit fel. Corpul ei va ști cum să reacționeze în diferite momente, fără ca cineva să trebuiască să îi spună ce are de făcut. Da, travaliul este greu, nimic de zis… nu e ușor să naști un copil, dar natura este perfectă și corpul ei o ghidează, iar ea este puternică!

Sorana Mureșan, 

consultant alăptare, Educator Prenatal Lamaze

contact@promama.ro

www.promama.ro

0726.71.51.52

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

2 Responses

  1. Cine a scris acest articol nu a nascut natural si habar nu are ce debiteaza. Sincer!/ va spune o mama curajoasa care a nascut natural si care spune: doare ingrozitor indiferent de teama,neteama sau orice skepsisuri cauti. Pe o scara de la 1/10 eu dau 11 pt insuportabila suferinta

  2. Draga autorule ai născut natural?durerea e ……insuportabila de crezi ca mori acolo ,și pana in ultimul moment am stat in picioare ,mi am masat spatele și m.m dus sa nasc fara frica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *