3 lucruri pe care trebuie să le faci atunci când bebelușul tău nu este în poziția corectă pentru naștere

Ultimele 2-3 săptămâni din sarcină sunt extrem de importante pentru că în aceste săptămâni este urmărită în mod special poziția bebelușului. Majoritatea bebelușilor se întorc instinctiv în poziția pentru naștere care le permite să iasă din canalul de naștere mai întâi cu capul. Cu toate acestea, 1 din 25 de bebeluși nu reușesc să se întoarcă în această poziție occipitală anterioară și rămân cu fața în sus, cu șezutul sau picioarele către canalul de naștere sau chiar în lateral, situație în care se impune, de cele mai multe ori, operația de cezariană, pentru a scoate copilul în condiții de siguranță.

Există însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că bebelușul tău se va așeza în poziția ideală și astfel tu vei putea naște natural, așa cum ți-ai propus. Iată care sunt acestea!

  1. Versiunea cefalică externă

La 37 de săptămâni, când se apropie data nașterii sau chiar când ai intrat în travaliu, medicul îți poate sugera aplicarea versiunii cefalice externe ce presupune aplicarea unei presiuni asupra abdomenului mamei pentru a determina bebelușul să se răsucească în poziția normală. Această manevră este una nepericuloasă, nedureroasă (unele mămici descriu această procedură ca un masaj), nu presupune niciun risc pentru mamă sau bebeluș și are o rată de succes de peste 50%.

  1. Fii activă

Studiile au arătat faptul că mișcarea fizică poate ajuta la slăbirea ligamentelor care susțin uterul și pelvisul, iar acest lucru ajută la formarea unui spațiu mai mare pentru bebeluș. În acest fel, el se poate roti și se poate așeza fără nicio problemă în poziția ideală pentru naștere. Desigur, ar trebui să discuți înainte cu medicul tău pentru a vedea ce fel de mișcări ai voie să faci. Sunt recomandate în mod special genoflexiunile realizate lent, cu menținerea poziției la sol timp de 10-30 de secunde.

Totodată, dacă doctorul tău va observa că bebelușul nu se află în poziția optimă, el îți va recomanda să eviți statul pe spate într-un fotoliu confortabil și să stai pe canapea, ușor aplecată în față și cu spatele drept.

  1. Învață cum să îți ușurezi travaliul

Bebelușii care se află într-o poziție anormală apasă de obicei pe coccis în momentul travaliului, acest lucru provocând dureri intense de spate. Este important să înveți cum să ameliorezi aceste dureri și cum să te relaxezi pentru a susține dilatația și pentru a putea naște cât mai ușor. Spre exemplu te poți așeza pe o minge specială pentru naștere, cu o contrapresiune aplicată pe șolduri poate ajuta foarte mult în ameliorarea acestor dureri. Medicii mai recomandă ca mămicile aflate în această situație să stea în poziție verticală cât mai mult, până dilatația ajunge la cel puțin 6 centimetri și nașterea poate fi ușurată.

Toate aceste metode vor ajuta și la întoarcerea bebelușului în poziția normală până la momentul nașterii. Studiile au arătat că doar 8% din bebeluși se mai află într-o poziție occipito-posterioară în momentul nașterii, în mod special atunci când epidurala este evitată. Dacă ai de gând să optezi pentru epidurală, încearcă să stai în cât mai multe poziții pe măsură ce te dilați pentru a favoriza rotirea bebelușului. De asemenea, este indicat să lași apa să se rupă de la sine și să nu fie rupte membranele doar pentru a încuraja travaliul.

www.bambonature.ro

Lasă un Comentariu...

*