Sarcina după 35 ani

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă ai trecut de 35 de ani și nu ai devenit încă mamă, poate că vei considera că a venit momentul să îţi porţi în braţe bebelușul mult visat.

Sarcina dupa 35 aniAi stabilitate financiară, profesională – cu alte cuvinte, vei avea ce să îi oferi. Cu toate acestea, ceasul biologic al femeilor începe să ticăie mult mai devreme, sarcina după 35 ani aducând și numeroase riscuri.

Anomaliile cromozomiale, timpul mare până la obținerea unei sarcini, riscul de avort spontan, diabet gestațional, precum și nașterea prin cezariană sunt câteva dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul atunci când încerci să amâni momentul în care vei deveni mamă.

Sarcina se lasă așteptată

Fertilitatea femeii începe să scadă pe măsură ce înaintează în vârstă. Acest lucru are în vedere micșorarea numărului de ovule, precum și apariția unor disfuncții hormonale. În general, orice femeie se naște cu un număr limitat de ovule, care vor începe să se reducă semnificativ pe măsură ce femeia îmbătrânește. Astfel, dacă la vârsta pubertății femeia beneficiază de circa 300.000 de ovule pe care le va matura în vederea eliberării de către ovar în timpul ciclurilor menstruale, la vârsta de 30 de ani, femeia va avea disponibil doar 12% din rezerva ovariană. Și timpul scade din ce în ce mai mult, la 40 de ani, femeia mai având disponibil doar 3% din această rezervă.

Ținând cont de aceste lucruri, momentul în care vei putea deveni mămică scade pe zi ce trece, așa că nu este bine să amâni prea mult concepția. Cu toate că îți dorești ca încă de la primul contact sexual neprotejat să te bucure vestea apariției bebelușului, în realitate vei putea să concepi mult mai târziu, acest proces putând dura chiar și câțiva ani.

Malformații cromozomiale – cu incidență mai mare

Pe măsură ce vei rămâne însărcinată mai târziu este posibil ca bebelușul tău să se nască cu malformații congenitale grave. Acest lucru se explică prin faptul că pe măsură ce timpul trece, ovulele tale vor îmbătrâni. Astfel, frecvența trisomiilor este mai mare după vârsta de 35 de ani, la fel cum și riscul de sindrom Down crește, astfel că în cazul unei sarcini obținute la vârsta de 25 de ani riscul este de 1 la 1.250 nașteri, pe când la vârsta de 35 de ani, riscul este de 1 la 400 de nașteri.

Risc de avort spontan sau pierderea sarcinii

Orice sarcină după 35 de ani va prezenta un risc crescut de avort spontan întrucât prezența anomaliilor cromozomiale, precum și dereglările hormonale ale organismului vor crea o astfel de incidență. Potrivit statisticilor, la sarcinile obținute mai înainte de 25 de ani, rata avorturilor spontane este de doar 9%, pe când la sarcinile trecute de vârsta de 35 de ani rata pierderilor de sarcină crește cu până la 50%. În același timp, și vârsta tatălui poate fi determinantă în acest proces.

Diabetul gestațional – afecțiunea sarcinilor târzii

Una dintre cele mai comune și în același timp riscante afecțiuni ce poate apărea în cazul sarcinilor după 35 de ani este diabetul gestațional. Tocmai de aceea, se impune consult medical periodic, evaluări clinice de specialitate, precum și menținerea unui stil de viață sănătos, conform cu recomandările medicilor. Și dacă totuși diabetul s-a instalat, se poate ajunge la medicamente și insulină, în așa fel încât să nu se fie generate complicații.

Nașterea prin cezariană – soluția practică pentru sarcina după 35 de ani

Chiar dacă toate femeile și-ar dori ca lucrurile să decurgă normal, depășind cu ușurință durerile travaliului, în realitate după vârsta de 35 de ani, gravida va putea avea anumite probleme pe care nu le va putea depăși decât prin naștere prin cezariană.

Ai grijă de tine!

Pentru ca toate riscurile descrise mai sus să fie excluse este indicat să te preocupi de propria ta sănătate. Așa că, începe printr-o consultație la medicul ginecolog care îți va furniza cele mai bune soluții medicale în așa fel încât tu și bebelușul pe care îl aștepți atât de mult să se afle în afara oricărui pericol. În același timp, medicul îți va preciza ce trebuie să mănânci, ce analize să faci și îți va comunica că un stil de viață activ poate deveni soluția tuturor problemelor tale.

Silviu Predoi - medic primar Obstretică-GinecologieSILVIU PREDOI, 

Director General Wellborn, Medic Primar Obstretică-Ginecologie

silviu.predoi@wellborn.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *