Indigestia și durerile articulare – 2 probleme cu care te poți confrunta în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina este o perioadă minunată pentru toate femeile, însă uneori, ea vine la pachet și cu anumite probleme medicale ce umbrește fericirea de a deveni mamă. Indigestia și durerile articulare sunt două dintre afecțiunile ce te pot ține la pat și îți pot distruge buna dispoziție.

De ce apar acestea și ce putem face pentru a trece cu bine peste aceste momente vom afla în cele ce urmează.

1. Indigestia – prezentă mai ales în ultimul trimestru de sarcină

Ultimele luni de sarcină vin cu anumite disconforturi pentru gravidă, cum ar fi arsurile la stomac și indigestia. Explicația este una destul de simplă: în timpul sarcinii, întregul sistem gastro-intestinal încetinește, iar mușchii stomacului și cei ai esofagului se relaxează și permit acizilor să vină din stomac în sus și să îți dea acea senzație de arsură în gât. Pe lângă senzația de arsură abdominală, mai poți experimenta și dureri abdominale și eructații, toate acestea fiind simptome clare ale unei indigestii. Iată ce ar trebui să faci pentru a trece mai ușor peste acest disconfort:

  • Mănâncă puțin și des: acest truc va ține acizii cât mai mult în stomac, va favoriza digestia și va ameliora senzația de arsură
  • Evită mâncărurile bogate în grăsimi
  • Stai în poziție verticală după ce mănânci, nu te întinde imediat în pat
  • Nu mânca ultima masă chiar înainte de culcare
  • Mestecă gumă atunci când simți un gust neplăcut în gură

Indigestia poată să apară și din alte cauze decât sarcina, cum ar fi consumul excesiv de alimente și băuturi, medicamentele antiinflamatoare, ingestia rapidă a alimentelor sau afecțiuni medicale cum ar fi gastrita sau ulcerul. Mai multe despre indigestie și remedii poți citi aici, iar dacă aceasta persistă mai mult și disconfortul este mare, nu ezita să apelezi la un medic.

2. Durerile articulare – apar din cauza schimbărilor fizice

Kilogramele acumulate pe toată perioada sarcinii, retenția de apă și schimbările fizice pot duce la apariția durerilor articulare. În ultimul trimestru, femeile însărcinate simt un disconfort la nivelul articulațiilor, simt că acestea sunt slăbite, iar mersul este mai greoi. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a calma durerile articulare din sarcină:

  • Comprese calde sau reci – poți face un duș fierbinte sau poți folosi o pătură electrică pentru a încălzi articulațiile sau poți așeza o pungă cu cuburi de gheață pe articulațiile dureroase pentru a ameliora simptomele
  • Consumul de acizi grași Omega 3 din alimente sau suplimente alimentare
  • Masarea zonelor cu probleme sau apelarea la masajul terapeutic prenatal
  • Respectarea orelor de odihnă – dacă te odihnești bine și cât trebuie, corpul are capacitatea de a reduce de la sine durerile articulare
  • Purtarea încălțămintei potrivite care oferă o stabilitate și o susținere mai bună

Alte cauze ale acestor dureri articulare pot fi: gripa, suprasolicitarea, guta, osteoporoza, diferite accidentări, bolile autoimune (lupus, psoriazis) sau chiar vreme – există persoane care resimt aceste dureri articulare mai accentuat în momentele în care condițiile meteorologice se schimbă. Există multe suplimente alimentare, în special cele cu Omega 3, care pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare, însă, este indicat să nu iei aceste suplimente fără să te consulți mai întâi cu medicul care îți monitorizează sarcina. Mai multe despre durerile articulare, diagnostic și tratament poți afla aici.

Există și gravide care nu se confruntă cu astfel de probleme, însă dacă te afli în categoria femeilor care suferă des de arsuri și dureri articulare, adu-le în discuție cu medicul tău pentru a găsi cele mai bune soluții și tratamente. Simptomele se vor ameliora, iar tu te vei putea bucura de sarcină în continuare!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *