Ești însărcinată? Iată 4 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre concediul de maternitate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Concediul de maternitate se acordă înainte și după naștere și diferă destul de mult de concediul de creștere al copilului. Durata concediului de maternitate este de numai 126 de zile și ca atare este bine să cunoști când și mai ales cum se acordă.

Cu toate că este împărțit în două etape – concediul prenatal și concediul postnatal, trebuie să știi că nu ești obligată să îl iei în întregime, fiind obligatorii doar cele 42 de zile de după naștere. Acest concediul este cunoscut sub numele de concediu de sarcină și lăuzie.

Iată mai jos 4 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre concediul de maternitate:

1. Concediul de maternitate se acordă potrivit legii! Sunt două etape – de câte 63 de zile fiecare. Este vorba atât de concediul de sarcină, cât și cel de lăuzie. Se acordă în baza unei cereri făcute de angajata însărcinată sau lăuză, în baza unei adeverințe medicale emise de medicul curant. Pentru a intra în concediul de maternitate este nevoie de o adeverință medicală, persoana solicitantă să aibă domiciliul în România și de asemenea, este nevoie să fi cotizat minim 1 lună la contribuția de concedii și indemnizații.

2. Drepturile angajatei aflate în concediul de maternitate! Cel mai important lucru pe care este bine să îl iei în considerare este că femeia însărcinată sau care tocmai a născut nu poate fi concediată. Se poate întoarce la serviciu oricând își dorește, locul său de muncă fiind păstrat, beneficiind la întoarcere de salariul negociat și de această deducere personală.

3. Indemnizația de maternitate, un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere! Este foarte important gravida să depună la dosar până cel târziu în ziua 5 a lunii în care se acordă concediul de maternitate, adeverința medicală. Odată cu acordarea concediului de maternitate gravida poate beneficia de acordarea indemnizației de maternitate, ce reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 6 luni, potrivit legii. Această indemnizație a concediului de maternitate se acordă atunci când gravidele au cotizat în ultimul an anterior acordării concediului de maternitate minim 1 lună.

4. Concediul de maternitate nu este obligatoriu în întregime! Da, iată o specificație pe care gravida trebuie să o cunoască. Dacă se simte bine și nu este cazul să intre mai devreme în concediu și angajatorul îi oferă condiții de lucru cât mai bune, atunci aceasta nu este obligată să intre în concediul de maternitate în perioada de sarcină. Din perioada celor 126 zile (compuse din 63 de zile de sarcină și 63 de zile de lăuzie) sunt obligatorii 42 de zile, potrivit legii, acordate imediat după naștere. Ca atare, femeia care tocmai ce a adus pe lume un bebeluș nu poate intra în concediul de creștere al copilului imediat, ci trebuie să parcurgă obligatoriu cele 42 de zile de concediu de maternitate, beneficiind de toate avantajele legii, în acest sens.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *