3 modalități prin care te poți pregăti financiar pentru a deveni părinte

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Foarte multe cupluri se simt pregătite emoțional pentru începerea unui nou capitol în viața lor, și anume venirea pe lume a unui noi membru al familiei. Cu adevărat, a avea un copil schimbă definitiv stilul de viață al oricărui cuplu, nu doar din motive personale, dar și din motive financiare. Conform celor mai recente studii, costurile creșterii unui copil se împart între lucruri necesare pentru casă și camera copilului, alimentație, îngrijirea și educația copilului (bonă, creșă), transport, asistență medicală, îmbrăcăminte și alte cheltuieli diverse. Cu alte cuvinte, trebuie să vă așteptați la costuri destul de substanțiale, motiv pentru care se impune o pregătire financiară temeinică înainte de a avea un copil.

În rândurile următoare, vă vom prezenta o serie de sarcini financiare pe care este bine să le puneți la punct înainte de a avea un copil. Cu toate acestea, este imposibil să aveți totul în vedere și să fiți 100% pregătiți. În special dacă veți fi părinți pentru prima dată, trebuie să aveți o atitudine realistă și să vă așteptați la tot felul de situații care pot apărea pe parcursul sarcinii și în primii ani de viață ai copilului. Iată ce puteți face pentru a vă ușura pregătirea financiară:

  1. Verificați ce presupune asigurarea de sănătate. Chiar și cu o asigurare de sănătate și cu o sarcină necomplicată, tot veți avea nevoie de o sumă de bani pusă deoparte. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face chiar în acest moment este să înțelegeți ce anume implică asigurarea de sănătate, ce costuri puteți acoperi cu asigurarea și ce alte costuri va trebui să achitați. De asemenea, informați-vă cu privire la costurile nașterii naturale și prin cezariană, ce opțiuni aveți dacă nu dispuneți de asigurare de sănătate, dacă puteți beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului de viață, dacă puteți beneficia de zile de concediu în timpul sarcinii, dacă acele zile sunt plătite și ce documente trebuie să includă dosarul pentru a primi ajutor financiar din partea Statului.
  2. Aflați informații despre concediul de maternitate. Majoritatea locurilor de muncă oferă concediu de maternitate. Totuși, există și locuri de muncă care nu au o politică oficială de concediu de maternitate și, chiar dacă o viitoare mămică ar putea să beneficiază de concediu, s-ar putea să nu fie plătită deloc sau să nu fie plătită integral. În urma informațiilor pe care le obțineți, vă veți putea da seama dacă ar fi mai bine ca mămica să stea în concediu de maternitate sau ar fi mai convenabil ca tatăl să fie cel care să intre în concediu de paternitate. Dacă nu sunteți mulțumite de durata concediului de maternitate, încercați să aflați dacă puteți folosi și concediul obligatoriu ca o extensie a concediului de maternitate. Când plănuiți să aduceți pe lume un copil, asigurați-vă că facturile, ratele și toate celelalte cheltuieli esențiale vor fi acoperite. Nu este niciodată prea târziu să începeți să calculați toate cheltuielile pentru a vă da seama unde vă situați financiar și dacă vă puteți permite să aduceți pe lume un copil.
  3. Creați un nou buget. Din momentul în care familia se mărește, vor exista noi costuri care trebuie adăugate la bugetul actual, cum ar fi scutece, articole de îngrijire personală, hăinuțe și alimente. Acum este momentul să aruncați o privire atentă asupra bugetului curent și să creați un nou buget post-naștere pe care să îl puteți respecta. Vă puteți permite costuri suplimentare? Dacă nu, încercați să vă dați seama cum puteți economisi bani. De exemplu, multe cupluri pot reduce cheltuielile mâncând mai rar în oraș. Puteți începe să economisiți bani înainte de a aduce un copil pe lume, tocmai pentru a vă fi mai ușor să economisiți bani în viitor. 

În cele din urmă, începeți să creați un fond de rezervă. Toți copiii au accidente și ideal ar fi să puteți anticipa cheltuielile neașteptate. Regula generală este să aveți un fond de rezervă care să vă poată acoperi cheltuielile pentru 3-6 luni. Deși pare că trebuie să strângeți o sumă destul de mare, începeți cu un obiectiv mai mic, cum ar fi 2000 RON și continuați să strângeți bani făcând pași mici și constanți. Multe cupluri se simt copleșite și descurajate atunci când obiectul de economisire pare de neatins. În calitate de părinți, vă veți confrunta cu tot felul de noutăți și surprize și, de multe ori, vă veți simți frustrați și nesiguri. Totuși, pregătirea financiară va face ca lucrurile să fie mai ușoare, iar experiența de „părinte pentru prima dată” să fie mai plăcută.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *