Cum stabilești vârsta sarcinii și data probabilă a nașterii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice femeie însărcinată poate să-și calculeze singură, în anumite limite, vârsta sarcinii, în raport cu unele date care reprezintă momente importante în ceea ce privește fecundația și evoluția în dinamică a sarcinii.

Debutul sarcinii se confundă cu fecundația și implicit cu ovulația (eliberarea de către ovar a ovulului, celula sexuală feminină), de aceea vom preciza întâi unele semne care îți permit să stabilești momentul ovulației.
Curba temperaturii bazale – este deosebit de utilă în aprecierea momentului ovulației. La jumătatea ciclului menstrual al femeii se produce un decalaj termic care reprezintă momentul ovulației și implicit momentul când poate avea loc fecundația. Dacă în prima parte a ciclului menstrual, până înainte de ovulație, ovarele secretă în mod progresiv hormoni estrogeni care însă nu influențează temperatura bazală a organismului femeii, că urmare a ovulației ovarele secretă cel de-al doilea tip de hormoni-progesteronul-care influențează temperatura corpului, aceasta depășind 37 grade C în momentul ovulației. Conform celor de la Ro-Mamma.com, pentru măsurarea temperaturii bazale (lucru recomandat să se facă dimineața) se folosește un termometru special cu scară extinsă între 36 și 38 grade C.
Ovulația are loc de obicei la mijlocul ciclului menstrual, respectiv a 14- a zi pentru ciclurile cu durata de 28 de zile, a 15-a-a 16-a zi pentru ciclurile prelungite (32-35 zile) și a 8-a-a 9-a zi pentru ciclurile menstruale scurte, de 21-24 de zile.
În general durata normală a unei sarcini este de 280 zile, 9 luni calendaristice sau 40 de săptămâni de sarcină cu amenoreee (lipsa menstruației), considerate din prima zi a ultimei menstruații.
Pentru a preciza începutul sarcinii, respectiv a fecundației, se procedează astfel:
– se adaugă 14 zile la data ultimei menstruații (din prima zi a acesteia), în cazul ciclurilor menstruale regulate de 28 de zile și la care ovulația a fost constatată pe curbe termice repetate în a 14-a zi; prin adăugarea la data ultimei menstruații a 8-9 zile în cazul ciclurilor scurte (21 de zile) și 15-20 de zile în cazul ciclurilor menstruale prelungite (32-35 de zile);
– cunoscând data contactului sexual unic dintr-o anumită perioadă de timp, ținând cont de faptul că spermatozoizii au o putere fecundantă între 30 de ore până la 4 zile.
Data probabilă a nașterii se poate stabili adăugând la data care marchează începutul sarcinii (ovulația/fecundarea) durata medie a unei sarcini (266 de zile).
Data probabilă a nașterii = data estimativă a fecundației (ovulației) + 266 zile;
Data probabilă a nașterii = data ultimei menstruații + 280 zile;
Deasemenea, poate fi luată în considerare, într-o anumită limită, data perceperii primelor mișcări fetale active, acestea fiind percepute la 4 luni în cazul femeilor care au mai născut și circa 4 luni și jumătate pentru femeile aflate la prima sarcină.
Medicul specialist poate stabili și el data probabilă a sarcinii în urmă unei ecografii.

În cele mai multe cazuri nașterea se produce la termen în intervalul 37-42 săptămâni, foarte puține femei născând la data calculată ca fiind data probabilă a nașterii. 

Exemplu de cum calculezi data probabilă a nașterii
– notează data primei zile a ultimei menstruații: 12-02-2019;
– pentru numărul lunii >3, scade 3 (12-9) din numărul lunilor iar pentru numărul lunii <3, adaugă 9 (cele 9 luni de sarcină): 02 + 9 = 11 (vei naște în luna a 11-a)
– adaugă 7 la numărul primei zile a ultimei menstruații: 12 + 7 = 19 (vei naște în ziua a 19-a a lunii);
– rezultat: bebe se va naște la data probabilă de 19 noiembrie 2019.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *