Cum ameliorezi simptomele neplăcute din timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bucuria de a fi mămică poate fi întunecată de tulburările resimțite în timpul sarcinii, care îți pot afecta confortul fizic și psihic. Sarcina se întinde pe o perioadă lungă de timp, deci trebuie să știi ce aspecte negative pot apărea și cum să le ameliorezi. Astfel, cele 9 luni vor fi tolerate cu ușurință.

  • Greață

Deși sunt numite, de obicei, grețuri matinale, ele pot apărea în orice moment al zilei. Se manifestă prin stări de rău, mai ales din cauza mirosului de mâncare sau a fumului de țigară. Pot fi însoțite sau nu de vărsături. De cele mai multe ori, dispar după săptămâna a 12-a de sarcină.

Evitarea mirosurilor care produc greață și mâncatul puțin și des pot ameliora aceste simptome. Greața și vărsăturile se pot agrava, însă, la femeile care au sarcină toxică, o afecțiune destul de rară.

  • Hemoroizi

Din cauza hormonilor secretați în exces, activitatea venelor este afectată. Așadar, pot apărea hemoroizi în sarcină, pentru că aceștia reprezintă umflarea venelor de la nivelul anusului și rectului. Pot fi cauzați și de constipație. Simptomele includ durere și mâncărimi în aceste zone, dar și sângerări la defecație.

Legătura dintre constipație și hemoroizi constă în faptul că vasele de sânge de la nivelul anusului se umflă în momentul în care mămica îl încordează, pentru a forța scaunul.

Pentru a rezolva această problemă se recomandă evitarea constipației și folosirea cremelor speciale pe zona afectată.

  • Constipație

Deoarece uterul crește în volum, comprimă organele din jur, inclusiv rectul. Acest lucru favorizează apariția constipației și, implicit, a hemoroizilor. De asemenea, nivelul ridicat de hormoni încetinește digestia, ceea ce poate reprezenta încă o cauză a constipației.

Se recomandă efectuarea de exerciții ușoare, în mod regulat, după îndrumarea medicului – este necesar să discuți cu doctorul, pentru a afla ce fel de mișcări fizice poți face. Trebuie evitate laxativele. Consumul de fibre alimentare (fructe, legume, cereale) și de apă poate remedia problema.

  • Balonare și flatulență

Hormonii din timpul sarcinii sunt de vină și în acest caz, deoarece încetinesc procesul de digestie. După ce copilul crește, presiunea asupra intestinelor poate cauza eliminarea involuntară a gazelor.

Exercițiile fizice ușoare și regulate pot ameliora digestia. De asemenea, produsele lactate trebuie consumate mai rar.

  • Crampe musculare

Cauzate, de obicei, de lipsa de calciu, crampele apar la nivelul gambei și labei piciorului. Apar, deseori, pe timpul nopții.

O modalitate de a înlătura aceste crampe este masajul zonei afectate și efectuarea câtorva pași, cu scopul de a stimula circulația.

  • Urinare frecventă

Din cauza presiunii exercitate de uter asupra vezicii, poate apărea destul de des senzația de urinare.

Se recomandă consum mai mic de lichide seara, dacă senzația apare des în timpul nopții. Dacă este însoțită de dureri sau usturimi, este necesar un consult medical, pentru că ar putea fi vorba de o infecție.

  • Pierderea urinei

Mai mult decât urinarea frecventă, presiunea asupra vezicii poate genera pierderi involuntare de urină. Acest lucru se întâmplă mai ales în momentul strănutului sau tușitului.

Pentru a evita această tulburare jenantă, mergi mai des la toaletă și folosește absorbante zilnice care să te protejeze.

  • Erupții pe piele și acnee

Din cauza transpirației și a hormonilor, pot apărea zone roșii sau coșuri, la nivelul pielii.

Aceste tulburări pot fi ameliorate prin dușuri dese, cu săpun neparfumat și utilizarea hainelor lejere din bumbac.

  • Insomnie

Când sarcina este mai avansată, copilul poate deveni agitat. De aceea, poate apărea dificultatea de a adormi. Pozițiile inconfortabile, dar și nevoia de a merge des la baie pot reprezenta cauze ale insomniei.

Combaterea acesteia se poate face cu ajutorul exercițiilor fizice ușoare, cititului, băilor calde și utilizării pernelor potrivite.

Deși toate aceste simptome sunt neplăcute și destul de frecvente, ele pot fi evitate sau controlate cu grijă. Oricum, atunci când îți vei ține pentru prima dată bebelușul în brațe, nimic din toate acestea nu va mai conta.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/gravide-femeie-exercitarea-fizice-2568395/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *