Celulele stem – a doua șansă la viaţă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Chiar dacă pare greu de crezut, celulele stem reprezintă astăzi soluţia pentru tratarea unor afecţiuni care ne pot pune în pericol viaţa. Cu alte cuvinte, cel mai frumos cadou pe care i-l poţi face bebelușului tău este să îi asiguri porţia de sănătate.

Celulele stem - a doua sansa la viata (1).jpg

Picture 1 of 3

Încă din prima secundă a venirii sale pe lume, acesta vine alături de un dar binecuvântat – sângele cordonului ombilical ascunzând celule care îi vor oferi micuțului o a doua șansă la viață.

Celule-stemCelulele stem au o capacitate extraordinară de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferențiate (celule nervoase, hepatice etc.), putând astfel să reînnoiască și să refacă țesuturi afectate sau distruse. Când o celulă stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare etc.). Astfel, atât celulele adulte, cât și cele embrionare se pot înmulți în diviziune celulară chiar și după o perioadă de câțiva zeci de ani de conservare, putându-se transforma în țesuturi și astfel, vindeca boli periculoase care ne-ar putea atinge viața ori sănătatea.

Celulele stem obținute din sângele cordonului ombilical prezintă garanția sănătății pe termen lung

Recoltate fie din măduva osoasă, fie din sângele cordonului ombilical, astfel de celule stem se pot diferenția mult mai mult decât cele provenite din alte țesuturi, demonstrată fiind folosirea lor. Cu alte cuvinte, aceste celule stem pot fi transplantate atât copilului, cât și altor membri ai familiei, fiind compatibile cu până la 100%. În același timp, riscul transmiterii unor infecții ori riscul ca organismul bolnav să nu dorească să le primească este minim. Așa cum aminteam mai sus, celulele stem pot regenera țesuturi bolnave, precum țesut hepatic, miocard, epidermic, tratând astfel peste 70 de afecțiuni grave. Astăzi, se încearcă a se demonstra modul în care aceste celule ar putea deveni singura soluție pentru vindecarea maladiei Parkinson, Alzhaimer, scleroza multiplă, leziuni pediatrice cerebrale – boli rezultate din deteriorarea sistemului nervos, precum și boli autoimune ori diabet.

Până în prezent au fost efectuate 14.000 de transplanturi, o cifră care demonstrează preocuparea constantă a oamenilor pentru sănătate. Cu alte cuvinte, încă din timpul celor nouă luni de sarcină, o mămică devine responsabilă, pregătind cu grija acest procedeu, care îi va asigura bebelușului abia venit pe lume ori familiei sale o a doua șansă la viață.

Cum se recoltează celulele stem?

O sursă bogată de celule stem este sângele din cordonul ombilical recoltat după nașterea unui nou-născut. Sângele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem poate fi recoltat doar imediat după naștere!

Un volum sanguin variabil rămâne pe traiectul cordonului ombilical până la placentă și în interiorul placentei bogat vascularizate. Acest sânge, bogat în celule stem, este aruncat, de obicei, după naștere împreună cu cordonul ombilical și placenta. Așadar, deși nu pare deloc important, acest sânge ori placenta ascund în ele o adevărată comoară a sănătății, putând regenera țesuturi bolnave, fără șanse de vindecare.

După venirea pe lume a nou-născutului, personalul medical trebuie să recolteze sângele din cordonul ombilical folosind setul de recoltare special creat pentru acest lucru. Colectarea sângelui este o procedură simplă și scurtă, care oferă deplină siguranța pentru sănătatea mamei și a copilului. Odată aleasă banca de celule stem, mama va primi un set complet de recoltare, care va fi folosit de personalul maternității chiar în momentul venirii pe lume al copilului.

Sângele din cordonul ombilical și gelatina Wharton sunt singurele surse din care celulele stem se pot colecta prin metode non-invazive!

Sângele astfel recoltat se transportă la laborator pentru a fi analizat în vederea validării pentru recoltare. De obicei, de această procedură se va ocupa banca de celule stem contractată de către proaspătă mămică.

Dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va efectua procedura de recoltare a concentratului de celule stem. Probele obținute vor fi înregistrate și ulterior supuse procesului de criogenare treptată.

Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid.

Astfel, celulele stem, obținute fără niciun risc pentru copil și mamă, fără probleme de ordin etic și disponibile la cerere pentru tratamente medicale se pot păstra pe perioade de zeci de ani.

Analizele înainte de prelevare: necesare sau nu?

Cu toate că orice mămică își realizează setul complet de analize în timpul sarcinii, specialiștii recomandă efectuarea analizelor de virusologie a sângelui mamei în ultimul trimestru de sarcină, la naștere, precum și la trei luni de la nașterea bebelușului. În același timp, se mai pot recomandă efectuarea testelor pentru toxoplasmă, rubella, herpesvirus, parvovirus, HPV și hemoleucograma. În cazul în care rezultatele acestor teste ar ieși pozitive, mama suferind de anumite infecții care ar putea aduce atingere sănătății bebelușului, atunci proba ar putea fi descalificată. Un alt criteriu de descalificare este recoltarea unei cantități mai mici de 20 ml de sânge, având o valabilitate de peste 75%. HIV, sifilis, hepatita B sau C sunt cazuri concrete în care proba prelevată nu va putea fi păstrată ori folosită. De asemenea, în cazul nașterilor mai înainte de termen (mai înainte de 32 săptămâni), atunci șansele de nereușită ar putea fi sortite eșecului într-o proporție de până la 70% din cazuri.

Primul transplant

Primul experiment cu transplant de celule stem obţinute din sânge ombilical a fost efectuat de către profesorul Robert A. Good, în anul 1969, în tratamentul unui copil cu deficienţă imunologică primară. Sângele placentar a fost utilizat clinic pentru prima dată într-un transplant din Franţa, în 1988.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *