Primele analize în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Următorul pas după ce ai aflat că ai rămas însărcinată este să te programezi la doctorul tău ginecolog pentru primele analize în sarcină și pentru primul consult.

primele analize în sarcinăÎnsă căror proceduri vei fi supusă la cabinetul ginecologului, dar și care sunt primele analize în sarcină, îți spunem noi.

Teste de sânge

Pe parcursul primelor examinari, doctorul sau moașa îți va verifica urmatoarele:

  • tipul sângelui și RH-ul (Factorul rh), va verifica dacă ești anemică sau imună la rubeolă și va testa dacă ai heptatita B, sifilis sau HIV.

De asemenea, testul de sânge va arăta cu certitudine dacă ești sau nu însărcinată.

În funcție de de rasă, etnie sau istoricul din familiei tale, s-ar putea să fii nevoită să realizezi teste și consiliere din punct de vedere genetic, pentru a evalua riscul de a avea una din bolile Tay-Sachs (dereglare ereditară metabolică, ce atacă sistemul nervos central prin acumularea anormală de grăsimi în creier), fibroză chistică (îngroșarea secrețiilor la nivel reproductiv), siclemia (lipsa celulelor roșii sănătoase în sânge) și alte boli cum ar fi toxoplasmoza (boala cauzata de parazitul Toxoplasma gondii) sau varicela.

Totodată, este posibil să ți se realizeze teste pentru verificarea nivelului de hCG (hormonul secretat de placentă) sau progesteron (hormonul care te ajută să menții sarcina).

Teste de urină

Acestea se numără și ele printre primele analize în sarcină. Efectuarea acestor teste, daca doctorul sau moașa le consideră necesare, te vor ajuta în identificarea semnelor ce pot sugera problemele la ficat sau confirmarea sarcinii, prin măsurarea nivelului HCG (depistarea sarcinii se poate realiza și printr-un test de sânge, amintit anterior).

Mostrele pentru testele de urină vor fi colectate la intervale regulate, pentru a determina prezența glucozei (indică riscul de diabet) sau albumina (o proteină ce indică preeclampsia – sindrom al tensiunii ridicate în sarcină).

Teste genetice

Poți efectua aceste teste spre sfârșitul primului trimestru, dacă dorești. Acestea se realizează din dorința ta sau a medicului ginecolog care îți supraveghează sarcina, pentru a depista unele gene din cauza cărora se dezvoltă anumite boli. Se spune că testele genetice ar trebui efectuate după ce bebelușul s-a născut, pentru a nu induce un stres suplimentar mamei însărcinate, însă decizia îi aparține.

Așadar, dacă dorești să efectuezi aceste teste, trebuie să ai în vedere faptul că ele nu sunt 100% precise, existând riscul unor erori.

Poți efectua teste care nu pun în pericol sarcina, cum ar fi testele genetice prin intermediul recoltării probelor de sânge sau prin scanare cu ultrasunete (ecografie). Doar așa, în urma acestor verificări preliminare fără risc, poți decide dacă vei continua investigațiile cu altele mai solicitante.

Astfel, pentru depistarea sindromului Down (afecțiune dată de prezența unui cromozom 21 în plus la copil), se combină analizele de sânge cu cele cu ultrasunete. Un alt examen mai complex se poate realiza între a unsprezecea si a paisprezecea saptămână a sarcinii. Practic, rezultatul analizelor de sânge care măsoară nivelul HCG și/sau proteina A plasmatică asociată sarcinii, coroborat cu măsurarea prin ultrasunete a pielii de pe gâtul fetusului, poate determina sindromul Down, dar și alte probleme genetice.

O altă analiză a sângelui ce poate fi efectuată este măsurarea prezenței ADN-ului de fetus în sângele mamei și poate detecta 99% din sarcinile cu sindrom Down. Din păcate, dacă rezultatele sunt pozitive, medicul ginecolog va indica și testul CVS (eșantionarea villus corionica), prin prelevarea unei părți minuscule din placentă.

Testul CVS se rezlizează dacă ai peste 34 de ani, ai în istoricul familiei anumite boli sau ai obținut rezultate pozitive la testele anterioare. Acest test este efectuat pentru depistarea bolilor cromozomiale la făt: a sindromului Down ori a anemiei, a fibrozei chistice, a hemofiliei sau a distrofiei musculare. Pentru realizarea acestui test, va fi necesară fie introducerea unei cateter prin colul uterin sau inserarea unui ac în abdomen, pentru a obține o mostră din placentă. Procedura are un risc de 1% de avort și are o acuratețe de 98%. Din păcate, nu poate detecta defectele de tub neural sau defectele peretelui abdominal.

În funcție de necesitățile, dar și de problemele pe care le-ai putea avea (moștenite sau nu), medicul îți mai poate prescrie și alte investigații. Însă, primele analize în sarcină arată că o mamă sănătoasă va aduce pe lume copii sănătoși!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *