Dublul test

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Una dintre cele mai comune analize realizate în timpul primului trimestru de sarcină este dublul test. Acesta presupune o analiză amănunţită a materialului genetic al bebelușului, în așa fel încât să poată fi exclus orice risc de malformaţii congenitale grave.

Dublul test (1)

Sindromul Down, fibroza chistică, trisomia 18 determinată de prezența unui cromozom în plus, boala Tay-Sachs, afecțiunile de tub neural ori cele cardiace pot fi depistate din timp. În acest mod, vor fi prevenite situațiile limită în care mama va putea fi pusă odată cu nașterea bebelușului.

Dublul test reprezintă una dintre analizele realizate în primul trimestru de sarcină, obligatorii pentru siguranța sarcinii și a bebelușului. De cele mai multe ori, rezultatele au putut preveni malformații congenitale grave ale fătului. Așadar, în perioada săptămânilor 11-14 de sarcină, veți fi îndrumată de către medic pentru realizarea unor astfel de analize. Așa cum însuși titlul o spune, dublul test presupune pe de o parte realizarea unui examen ecografic, iar, pe de altă parte, realizarea examenului la sânge, ambele probe fiind obligatorii pentru certitudinea rezultatului. Este o metodă de diagnostic non invazivă, o procedură de scurtă durată, ambele teste folosite trebuie realizate într-un interval de timp extrem de apropiat.

Atunci când există suspiciunea ca mama să fie suferindă de o anumită afecțiune, prezintă o disfuncție la nivelul unui organ ori atunci când a mai pierdut o sarcină sau a adus pe lume un copil cu grave probleme de sănătate, medicii recomandă în mod obligatoriu ca o astfel de analiză să fie efectuată.

Screening-ul medical cuprinde o analiză atentă a markerilor biochimici fetali din sângele matern, dar și urmărirea proteinei A plasmatice, asociată perioadei celor nouă luni. În cazul în care se constată că aceasta va avea un nivel scăzut, atunci se poate indica riscul mare de retard de creștere intrauterină, preeclampsie, sindrom Down ori prematuritate. În același timp, se vor depista valorile gonadotropinei corionice umane. În cazul în care există o valoare situată mult peste normal, atunci riscul de malformații va fi la fel de crescut.

Sindromul Down ar putea fi depistat și cu ajutorul calculării valorii multiplului de mediană. Această evaluare permite și determinarea riscului apariției trisomiei 18, generate de un cromozom în plus. Măsurarea grosimei cefei fătului permite depistarea din timp a malformațiilor ce pot cauza ori determina riscul de sindrom Down.

Dublul test nu pune diagnostic

Deși testul are rolul de a preveni eventualele malformații ce pot apărea în timpul sarcinii, vizibile în timpul primului trimestru de sarcină, în realitate, dublul test nu realizează decât estimări. Așadar, nu se poate ști încă destul de precis dacă fătul se va naște sau nu cu sindrom Down, trisomie 18, fibroză chistică, ci doar se pot estima niște afecțiuni de care ar putea fi suferind bebelușul odată cu nașterea sa. Cu toate acestea, rezultatele, deși nu spun cu exactitate de 100% dacă fătul va fi sau nu bolnav, sunt destul de aproape de adevăr, ratele de o slabă determinare fiind foarte scăzute. Tocmai de aceea, atunci când testul indică astfel de probleme, iar vârsta mamei este trecută de 35 ani, există nașteri cu sindrom Down în familie ori o altă sarcină cu același tip de malformații, rezultatele trebuie luate în considerare.

Fiind realizat la începutul perioadei celor nouă luni, în primul trimestru de sarcină, dublul test îți permite să realizezi testări suplimentare. Atunci când niciun rezultat nu este favorabil, mămica va putea decide să întrerupă sarcina din evoluție, fiind scutită de eventualele probleme de natură psihologică ce pot apărea.

De la dublu la triplu test

Femeile însărcinate, ale căror valori sunt susceptibile de anumite afecțiuni, sunt îndrumate să realizeze triplul test, ale cărui rezultate vor fi mult mai exacte.

Această analiză se realizează în intervalul 14-21 săptămâni, fiind o metodă non invazivă de depistare a anumitor malformații congenitale. În același timp, medicii ar putea recomanda amniocenteza, una dintre cele mai sigure metode de diagnostic din timpul sarcinii.

Aceasta presupune recoltarea lichidului amniotic din uterul mamei și evaluarea riscului de malformații.

Așadar, cu numai 3 ml de sânge recoltați de la mamă, veți putea preveni cele mai grave afecțiuni!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *