Analize obligatorii în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când venirea pe lume a bebelușului aproape că s-a confirmat, va trebui să asculți cu strictețe recomandările medicului și să încerci să efectuezi o serie întreagă de analize obligatorii în sarcină.

Analize obligatorii in sarcinaSiguranța bebelușului, atunci când se află în pântecul tău, dar și imediat după, reprezintă o prioritate. Tocmai de aceea, încă de dinainte de conceperea bebelușului va trebui să ai în vedere efectuarea tuturor testelor medicale pentru a cunoaște dacă organismul tău poate sau nu să îi ofere micuțului un mediu cât se poate de sănătos. Desigur, atunci când momentul mult așteptat s-a întâmplat, nu îți mai rămâne decât să fii atentă la toate indicațiile obstreticianului și să efectuezi acele analize obligatorii în sarcină.

Pentru a avea o sarcină fără probleme, dar și un bebeluș perfect sănătos este bine să efectuezi periodic toate controalele medicale. În vizitele făcute specialistului, acesta va cunoaște cu precizie modul în care se dezvoltă puiul tău în burtica ta, dacă este sau nu perfect sănătos. Atunci când constată o problemă medicală, va putea să o prevină mult mai ușor. Măsurarea greutății, tensiunii arteriale, efectuarea analizelor la sânge ori la urină vor fi realizate pe toată perioada sarcinii.

Pe lângă toate celelalte lucruri care i-ar putea influența starea de bine pe parcursul sarcinii, precum tutunul, alcoolul, drogurile, expunerea la un mediu poluant, gravida va trebui să fie prudentă și să efectueze acele analize obligatorii în sarcină care i-ar aduce siguranța nașterii unui bebeluș perfect sănătos.

Prima vizită la medicul ginecolog

Atunci când testul de sarcină arată prezența celor două liniuțe, iar simptomele de sarcină coincid, va trebui să faci cunoștință cu medicul ginecolog care îți va urmări toată perioada gestațională. Pe lângă confirmarea sarcinii, acesta va reuși să identifice vârsta fătului, dar și dimensiunile sale, precum și să aproximeze vârsta probabilă a nașterii. Tot cu ocazia primei vizite la medicul ginecolog, femeia însărcinată va primi o listă cu o serie întreagă de analize obligatorii în sarcină, pe care va trebui să le prezinte cu ocazia următoarelor controale periodice. Desigur, sfaturile despre conduita alimentară ori stilul de viață nu vor conteni să apară. Va cunoaște că trebuie să mănânce sănătos, că trebuie să evite viciile, să se abțină de la medicația fără recomandare medicală și să cunoască că stilul de viață îi va influența destul de mult bebelușul. Tot atunci, medicul va recomanda recoltarea unor probe de sânge ori de urină în așa fel încât să poată observa posibilele urme de infecție ori prezența unei anemii, ambele la fel de periculoase pentru sănătatea bebelușului.

Analize obligatorii în sarcină

Dezvoltarea bebelușului în cele nouă luni este privită pe trei trimestre, fiecare având specificul său medical. Ținând cont de acest lucru, medicii vor prescrie periodic efectuarea unor teste pentru siguranța și sănătatea bebelușului și a viitoarei mămici.

Analizele din primul trimestru de sarcină cuprind efectuarea hemoleucogramei, stabilirea grupei sanguine și Rh, precum și testul HIV. Atunci când se constată că femeia are Rh negativ, iar bărbatul pozitiv, se vor efectua dozări de anticorpi antiD, conform îndrumărilor medicului specialist.

Examenul citologic Babeș Papanicolau, examinările secrețiilor vaginale, testele hormonale, testele pentru depistarea sifilisului ori hepatitei B și C sunt alte analize obligatorii în sarcină, trebuind a fi efectuate în primele trei luni.

Tot acum, femeia va fi testată pentru depistarea citomegalovirusului, rubeolei, toxoplasmei, chlamydiei, lysteriei.

Ecografia de trimestrul I se efectuează între săptămânile 11-14 de sarcină.

Testele genetice încheie lista analizelor recomandate în primul trimestru, fiind indicate pentru evaluarea riscului de sindrom Down ori Edwards.

Analizele din trimestrul al doilea de sarcină sunt mai puține la număr și acest lucru nu pentru că sarcina nu mai trebuie privită cu atenție, ci pentru că siguranța nașterii unui copil sănătos este mult mai crescută.

În acest trimestru se realizează triplul și cvadruplul test de sarcină, în așa fel încât să se observe eventualele malformații congenitale ale copilului.

Depistarea toleranței la glucoză evaluează riscul de diabet gestațional. Tot în acest trimestru de sarcină se vor realiza ecografiile de morfologie fetală. În cazul în care mama suferă de anumite probleme de sănătate, aceasta va fi evaluată îndeaproape.

Analizele din trimestrul al treilea de sarcină au în vedere evaluarea periodică a greutății, tensiunii arteriale, măsurarea dimensiunilor fătului, poziției acestuia, dar și ritmul bătăilor cordonului fetal. În această perioadă se vor repeta testele de sânge și de urină, dar și recoltările de secreție vaginală pentru depistarea streptococului de grup B.

Între săptămânile 30-32 de sarcină se va efectua ecografia de trimestrul III, care va verifica dezvoltarea intrauterină a fătului, cantitatea de lichid amniotic, funcțiile inimii bebelușului, dimensiunea acestuia și modul în care este așezat pentru naștere.

Pe lângă toate aceste analize obligatorii în sarcină va trebui să aveți în vedere controalele medicale periodice. Ori de câte ori medicul va solicita o nouă examinare clinică nu ezitați să mergeți și să evaluați starea de sănătate a bebelușului pe care îl purtați în pântec. În cazul în care constatați o anumită problemă, anunțați medicul ori mergeți la cel mai apropiat spital.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *