Amniocenteza

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Amniocenteza este procedura medicală de diagnostic practicată în cursul sarcinii, după 16 săptămâni, pentru a preleva o cantitate de lichid amniotic din sacul gestaţional. Această probă de lichid va fi apoi analizată în laborator pentru a diagnostica diferite anomalii cromozomiale, biochimice, moleculare sau microbiene, care pot afecta copilul din burtică.

AmniocentezaAmniocenteza se poate practica și ca procedură terapeutică (amnioreducţie) pentru a extrage excesul de lichid amniotic, cum ar fi în cazul polihidramniosului sau în sindromul transfuzor-transfuzat la sarcina gemelară.

Indicațiile pentru efectuarea amniocentezei diagnostice sunt:

  • Vârsta mamei peste 35 ani.
  • Teste pozitive la screening-ul pentru anomalii cromozomiale de prim trimestru sau de trimestrul II (semne ecografice, bitest, triplutest).
  • Un copil în antecedente cu anomalie genetică dovedită.
  • Alte motive – rar întâlnite, cum sunt boli genetice familiale, defecte de tub neural, thalasemia, infecții ale mamei (toxoplasmoza, infecție cu citomegalovirus etc.), care necesită un consult clinic de specialitate sau genetic prealabil. Înainte de amniocenteză, se efectuează control ecografic pentru localizarea placentei și a fătului, aprecierea cantității de lichid amniotic, eventual corectitudinea vârstei sarcinii.

Amniocenteza se desfășoară sub control ecografic permanent și constă în introducerea unui ac de puncție, prin peretele abdominal și peretele uterin matern, în sacul amniotic, după efectuarea sau nu a anesteziei locale. Se extrag aproximativ 20 – 30 ml lichid amniotic – în funcție de analiza recomandată. Copilul va reface această cantitate de lichid în aproximativ 4 – 6 ore.

În general, se consideră că amniocenteza este o manevră cu risc scăzut, efectuată pe scară largă după tehnici consacrate. Sunt descrise complicații serioase în doar 0,5% din cazurile de amniocenteză, cea mai importantă complicație fiind avortul, dar și hemoragia, infecția (corioamniotita) sau lezarea fătului, ruptura membranelor, lezarea vezicii urinare materne, naștere prematură sau embolia amniotică. Complicațiile minore includ crampe, sângerare vaginală redusă (spotting), pierderea redusă de lichid amniotic (prin fisurarea membranelor) și disconfort la locul puncției. La pacientele cu obezitate procedura poate fi mai dificilă tehnic, ceea ce conduce la o creștere a ratei complicațiilor.

Sub 1% din amniocenteze necesită repetare datorită neobținerii unei cantități suficiente de lichid amniotic la prima încercare; un practician cu experiență poate obține cu succes o probă la prima încercare în proporție de 94%; în proporție de 0,8% există riscul contaminării cu sânge matern a probei obținute. Ocazional, chiar dacă s-a obținut suficient lichid, diagnosticul nu poate fi stabilit (eșecul dezvoltării culturilor de celule) și amniocenteza trebuie repetată.

În situația localizării anterioare a placentei, puncția pentru amniocenteză se realizează transplacentar (acul traversează și placenta) – procedura este contraindicată în această situație la pacientele cu aloimunizare (incompatibilitate de Rh cu anticorpi antiD prezenți) sau infecții virale (HIV, hepatita B sau C).

Rezultatul analizei se obține în 2 – 3 săptămâni, iar testul rapid (QF-PCR) – pentru cele mai frecvente anomalii, durează 48 h. Rezultatele furnizează informații despre: numărul cromozomilor fetali și sexul genetic; anomalii genetice; condiții speciale – infecții virale, izoimunizare, grupul sangvin fetal, boli metabolice – în funcție de analiza solicitată.

În cazul incompatibilității de Rh, la pacientele cu Rh negativ este necesară profilaxia izoimunizării prin administrarea de vaccint antiD postmanevră.

În eventualitatea unui diagnostic anormal, decizia de a continua sau de a întrerupe sarcina îi revine în totalitate pacientei, cu respectarea legislației în vigoare.

Dr. Carmen Cheleş, 

Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Competenţă în ecografie Obstetrică-Ginecologie

Supraspecializare în medicina materno-fetală

Coordonator medical Medas Feminis

Call Center: 021.9232

www.med-as.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *