3 afecțiuni medicale care necesită monitorizare atentă în timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În timpul sarcinii, orice tip de tulburare și orice afecțiune medicală reprezintă un risc de complicații. Se poate vorbi despre trei tipuri de tulburări care pot provoca complicații în perioada sarcinii, și anume tulburări preexistente cu care viitoarea mămică fusese deja diagnosticată înainte de a rămâne însărcinată, tulburări care apar în mod frecvent în timpul sarcinii și care sunt cauzate de sarcină, dar și tulburări care se dezvoltă în timpul sarcinii, însă nu au legătură directă cu sarcina.

20963-afecțiuni-medicale-care-necesită-monitorizare-atentă-în-timpul-sarcinii

Iată 3 astfel de afecțiuni care necesită o monitorizare atentă în timpul sarcinii:

  1. Trombofilia. Trombofilia, la fel ca și anemia și infecții ale tractului urinar sunt exemple de tulburări care apar în timpul sarcinii tocmai din cauza numeroaselor modificări pe care le provoacă sarcina în corpul viitoarei mămici. În ceea ce privește trombofilia în sarcină, aceasta poate fi declanșată de sarcină, însă poate fi și moștenită sau dobândită. Dezvoltarea trombofiliei în timpul sarcinii are la bază mai mulți factori, date fiind schimbările fiziologice declașante de sarcină și care induc o stare hipercoagulabilă, dar și modificările fizice care duc la creșterea stazei. Trombofilia în sarcină trebuie monitorizată îndeaproape, deoarece este principala cauză de mortalitate în timpul sarcinii la nivel mondial.
  2.  Diabet. Pentru femeile care sufereau de diabet înainte de a rămâne însărcinate, riscurile de complicații în timpul sarcinii depind de mai mulți factori, inclusiv de cât timp a fost viitoarea mămica diagosticată cu diabet și dacă există și alte complicații cauzate de diabet, cum ar fi probleme de rinichi sau hipertensiune arterială. Sarcina tinde să înrăutățească diabetul, dar nu declanșează și nici nu înrăutățește complicațiile provocate de diabet, cum ar fi tulburări de vedere, de rinichi sau de nervi. Diabetul este un exemplu de tulburare preexistentă care crește riscul de probleme în timpul sarcinii. Dacă femeile care suferă de diabet doresc să rămână însărcinate, trebuie să discute mai întâi cu un medic și să încerce să obțină o stare de sănătate cât mai bună înainte de a rămâne însărcinte. Este recomandat și un set standard de analize, de la care vor porni viitoarele investigații medicale. Puteți apela la un laborator analize Bioclinica București sau la alte laboratoare Bioclinica din celelalte orașe ale țării. Femeile diagnosticate cu diabet care rămân însărcinate au nevoie adesea de îngrijiri speciale din partea unei echipe interdisciplinare. Echipa poate include un obstetrician, un specialist în diabet și alți specialiști, cum ar fi nutriționiștii. Pe de altă parte, cel puțin 5% dintre femeile însărcinate dezvoltă diabet în timpul sarcinii. Această tulburare se numește diabet gestațional. Diabetul gestațional este mai frecvent în cazul femeilor obeze, dar și în cazul femeilor cu antecedente familiale de diabet. Diabetul gestațional nediagnosticat și netratat poate crește riscul de probleme de sănătate pentru gravide și făt și riscul de deces pentru făt.
  3. Hipertensiune arterială. În timpul sarcinii, tensiunea arterială crescută este clasificată ca fiind fie hipertensiune cronică, fie hipertensiune gestațională. Hipertensiunea cronică înseamnă că tensiunea arterială era ridicată și înainte de sarcină, pe când hipertensiunea gestațională înseamnă că tensiunea arterială a crescut după aproximativ 20 de săptămâni de sarcină. Preeclampsia este un alt tip de hipertensiune arterială care se dezvoltă în timpul sarcinii și este diagnosticată și tratată diferit față de alte tipuri de hipertensiune arterială. În timpul sarcinii, femeile cu hipertensiune arterială sunt monitorizate îndeaproape pentru a se asigura că tensiunea arterială este bine controlată, că rinichii funcționează normal și că fătul se dezvoltă corespunzător.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *