Cafeaua și sarcina, două lucruri la care nu poți să renunți! Cât e de periculos dacă continui?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Știm cu toții că în sarcină trebuie să renunți la cât mai multe lucruri pe care le făceai mai înainte, doar de dragul copilului. Cafeaua în sarcină pare să contravină sănătății copilului, cel puțin așa declară majoritatea medicilor specialiști.

cafeaua in sarcinaOdată cu vestea că vei deveni mămică, trebuie să schimbi o mare parte din viața ta. Trebuie să mănânci echilibrat, să dormi mai mult, să te hidratezi, să renunți la cafea și țigări. Și nu mai spunem de alcool sau alte vicii pe care până nu demult le experimentai fie de plăcere, fie doar pur și simplu din curiozitate. De aceasta dată ești mămică și trebuie să ai în vedere că porți în pântec o viață care are nevoie de multă sănătate, lucru pe care îl poate găsi doar într-un mediu sănătos, deloc toxic, precum va fi de acum înainte pântecul tău.

Cu toate că medicii ne spun că nu avem voie să consumăm cafea în sarcină, această băutură ne face viața și dimineața mai frumoasă, ne binedispune, astfel că multe mămici nu pot renunța definitiv la ea. Și nu pentru că nu se gândesc la siguranța și sănătatea copilului, ci pur și simplu pentru că nu pot renunța definitiv la acest viciu.

Ce să faci? Situație de alertă sau nu?

Un bebeluș trebuie cât mai mult timp protejat de mama sa. Prin consumul de cafea, gravida este supusă pericolului. Pe de o parte, pulsul și cantitatea de sânge din organism vor fi mai crescute, iar pe de altă parte, femeia va fi expusă pericolului de deshidratare, ajungând mai des la toaletă. În plus, nici nu trebuie să ne gândim prea mult și să observăm ce efecte devastatoare ar putea avea cafeaua asupra bebelușului. Mai exact, acest micuț în formare nu va putea metaboliza cofeina conținută de cafea, așa încât în pântecul mamei sale, cel mic mai mult ca sigur nu își va găsi pe deplin liniștea, fiind mai ager în mișcări.

Cu toate că aducem în discuție cafeaua, trebuie să avem în vedere că pe lângă aceasta și ciocolata, ceaiul verde sau ceaiul negru ar putea produce stări similare, toate având o cantitate mare de cofeină conținută.

În plus, există afirmații care atestă că un consum crescut de cafea în sarcină ar putea conduce la avort spontan, naștere prematură, greutate mică a bebelușului la naștere, infertilitate.

Un studiu publicat în anul 2008 în American Journal of Obstetrics and Gynecology a demonstrat că consumul a peste 200 mg de cofeină zilnic, în mod regulat, ar putea conduce la pierderea unei sarcini. Astfel, toate femeile însărcinate consumatoare a unei căni mari de cafea în fiecare zi sunt mai predispuse pericolului decât cele care nu consumă.

Deși medicii sunt de părere că o femeie nu trebuie să consume deloc cafea, respectiv cofeină, nu trebuie să fie luată în calcul drept o dramă dacă nu poți să renunți de tot la ea. În acest caz, limitează-ți consumul zilnic de cafea, prin consumul unei cantități de maxim 150 mg – 200 mg cafea/zi. Astfel, vei evita problemele ce ar putea fi cauzate de un consum prea crescut de cofeină.

Viciile trebuiesc scoase de tot din alimentație, în timpul sarcinii, însă atunci când nu putem și nu putem să renunțăm, nu trebuie să facem o tragedie, ci trebuie să discutăm cu medicul și să îi cerem sfaturile. De obicei, secretul în orice constă în moderație. Înlătură, așadar, excesul de cafea din dieta zilnică și vei reuși astfel să împaci atât această plăcere, cât și sarcina, aducând pe lume un bebe sănătos și pregătit pentru noul mediu de viață extrauterin.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *