5 simptome la care ar trebui să vă așteptați în timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bucuria de a avea un copil este adesea umbrită de simptomele specifice sarcinii. Sunt tot felul de simptome care pot însoți sarcina, dar pretutindeni există mămici care declară că nu au avut parte de simptome insuportabile în timpul sarcinii, așa cum există și mămici care au fost puse mai greu la încercare. Iată că unele simptome trec de la sine pe măsură ce sarcina evoluează, în timp ce unele simptome necesită ajutor specializat și supraveghere îndeaproape.

Desigur, pe parcursul sarcinii, viitoarele mămici se pot aștepta la tot felul de schimbări – unele mai subtile, altele foarte evidente. Următoarele sunt câteva dintre simptomele la care majoritatea mămicilor ar trebui să se aștepte:

  1. Hemoroizi. Despre hemoroizi trebuie să știți că pot apărea în orice moment al sarcinii, însă cel mai adesea, încep să apară în săptămâna a 28-a de sarcină. Creșterea fluxului sanguin către zona pelvină împreună cu presiunea din uter și împreună cu dezvoltarea fătului determină umflarea venelor de la nivelul anusului. Pe de altă parte, hemoroizii pot fi un rezultat al constipației. Dată fiind prezența hormonilor de sarcină, activitatea intestinală este încetinită. Când există probleme în evacuarea scaunului, efortul suplimentar poate pune presiune asupra venelor din zona rectală, conducând astfel la apariția hemoroizilor. Nivelurile mai mari de progesteron sunt și ele responsabile pentru apariția hemoroizilor. În plus, dacă ați avut hemoroizi înainte de a rămâne însărcinată, sunt șanse mari ca sarcina să favorizeze apariția hemoroizilor.
  2. Vene varicoase. Sunt mai multe tipuri de varice, iar sarcina poate crește șansele de a dezvolta varice din trei motive principale. În primul rând, pe toată durata sarcinii, există o cantitate mai mare de sânge care contribuie la creșterea fătului. În al doilea rând, pe măsură ce copilul crește, se apasă pe uter și blochează parțial venele care conduc sângele de la picioare spre inimă. În al treilea rând, din nou hormonii de sarcină fac ca pereții venelor să fie mai sensibili și să nu funcționeze tocmai corect. În fiecare caz, sângele tinde să se adune la nivelul picioarelor, cauzând umflarea picioarelor și apariția venelor varicoase.
  3. Sâni umflați. În general, sânii femeii însărcinate se umflă din cauza acumulării de grăsimi și a creșterii fluxului sanguin. De asemenea, sânii se umflă pentru a pregăti mămica să alăpteze. Pe de o parte, sânii cresc în dimensiune, iar pe de altă parte, devin mai sensibili la atingere.
  4. Greață. Greața este un alt simptom specific sarcinii și este adesea cauzată de creșterea nivelului hormonal. Deseori, greața este însoțită de vărsături. Unele femei însărcinate se simt mai bine dacă servesc mese mai mici și mai frecvente, dacă ronțăie biscuiți sărați dimineața, în timp ce alte mămici se simt mai bine dacă evită alimentele bogate în grăsimi. În plus, ghimbirul proaspăt adăugat în mâncare pare că ameliorează stările de greață.
  5. Nevoia frecventă de a urina. În timpul sarcinii, metabolismul corpului este accelerat deoarece trebuie să facă față la două persoane, nu doar mamei. Creșterea aportului alimentar și accelerarea metabolismului determină nevoia frecventă de a urina. Aportul de apă nu trebuie nicidecum redus din această cauză, ci dimpotrivă, mămica este încurajată să consume cât mai multă apă.

Într-un final, în timpul sarcinii, mămica se poate simți foarte obosită, și asta pentru că are loc o creștere a nivelului de progesteron. Progesteronul este hormonul care cauzează somnolență. Un regim alimentar sănătos poate fi de mare ajutor, la fel ca exercițiile fizice ușoare sau ca plimbările relaxante la pas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *