În timpul sarcinii, majoritatea viitoarelor mămici își concentrează atenția asupra acelor lucruri care sunt prielnice pentru bebelușul lor. Dar pentru ca bebelușul să crească și să se dezvolte sănătos, întâi de toate, mămicile trebuie să aibă grijă de propria lor sănătate și stare de bine. Deși sunt multe lucruri de făcut înainte de venirea pe lume a bebelușului, este esențial să vă concentrați asupra sănătății și stării de bine.

Iată ce puteți face pentru a vă bucura de o bună stare de sănătate în timpul sarcinii și după naștere:
- Faceți modificări ale stilui personal de viață. Asta înseamnă să începeți să consumați mai multe lichide în fiecare zi, să puneți capăt obiceiului de a fuma, să nu vă administrați medicamente nerecomandate de medic și să evitați substanțele toxice. Poate fi foarte benefic să înlocuiți produsele chimice cu care faceți curățenie în casă cu alți detergenți formulați cu ingrediente blânde, prietenoase cu natura și cu sănătatea omului, dar la fel de eficiente. Mai puteți alege o vopsea de păr fără amoniac pentru a vă îngriji părul, dar și alte produse cosmetice formulate cu ingrediente naturale.
- Respectați sfaturile și instrucțiunile medicului. Cel mai important sfat este acela de a respecta instrucțiunile pe care le primiți de la medicul personal. Medicul este persoana în care aveți cea mai mare încredere și în mâinile căruia v-ați pus propria sănătate și pe cea a copilului, așa că respectați recomandările acestuia în ceea ce privește exercițiile fizice, nutriția și bunăstarea generală. Prezentați-vă întotdeauna la controalele prenatale și discutați cu medicul dacă aveți întrebări sau îngrijorări legate de sarcină. Medicul personal este o resursă excelentă de care ar trebui să profitați în tot acest timp.
- Adoptați un regim alimentar echilibrat. Respectarea unei diete bogate în alimente nutritive vă oferă numeroase beneficii. În primul rând, îi veți oferi copilului toți nutrienții de care are nevoie pentru a crește și pentru a se dezvolta. De asemenea, vă veți bucura de o stare mai bună de sănătate și de un nivel mai ridicat de energie dacă mâncați multe legume, fructe, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Asigurați-vă că urmați recomandările dietetice primite din partea medicului, mai ales dacă sunteți expusă riscului de complicații precum preeclampsia sau diabetul gestațional.
- Fiți activă. Activitățile sportive ar trebui să facă parte din rutina de îngrijire personală indiferent dacă sunteți sau nu însărcinată. Exercițiile fizice pot fi deosebit de benefice pentru gestionarea mai multor simptome asociate sarcinii. Potrivit specialiștilor, femeile însărcinate ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată în fiecare săptămână. Exercițiile fizice pot contribui la gestionarea greutății, dar totodată combat oboseala și vă ajută să dormiți mai bine. Asigurați-vă că discutați cu medicul personal înainte de a începe o rutină de antrenament, mai ales dacă nu ați fost foarte activă înainte de a rămâne însărcinată.
- Odihniți-vă. Să vă odihniți cât mai bine este o parte esențială a îngrijirii în timpul sarcinii. Multe femei însărcinate se confruntă cu oboseala în timpul sarcinii, ceea ce le face să se simtă epuizate. Dacă aveți posibilitatea, încercați să dormiți măcar un pic în timpul zilei pentru a acumula mai multe ore de somn și pentru a vă restabili nivelul de energie. Exercițiile fizice vă pot ajuta să adormiți mai ușor, atât timp cât nu sunt efectuate prea aproape de ora de culcare.
Nu în ultimul rând, încercați să puneți totul la cale înainte de venirea pe lume a bebelușului, mai ales dacă sunteți o persoană căreia îi place să organizeze și să planifice lucrurile. Întocmind o listă de sarcini și îndeplinind cât mai multe dintre ele înainte de sosirea copilului, vă poate ajuta să simțiți că dețineți controlul, ceea ce poate reduce anxietatea. Doar asigurați-vă că lista este gestionabilă și realistă și nu vă stresați să bifați fiecare sarcină. Concentrați-vă mai întâi pe cele mai importante lucruri.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.