3 analize importante pe parcursul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina reprezintă o perioadă deosebit de solicitantă pentru viitorii părinți, în special pentru mămică. Pe lângă servici, pregătirea actelor necesare și întocmirea listelor de cumpărături, ea va trebui să efectueze și tot felul de analize și examene medicale care vor monitoriza starea sa de sănătate și evoluția bebelușului. Iată de ce este mai important ca oricând ca viitoarele mămici să aibă grijă de propria lor stare de sănătate, să adopte un regim alimentar echilibrat, să se odihnească cât mai bine, să evite stresul și să respecte recomandările medicului.

20922-analize-importante-pe-parcursul-sarcinii

Iată 3 dintre cele mai importante analize medicale de care nu trebuie să uitați:

  1. Morfologie fetală. Este o ecografie de rutină efectuată pentru a revizui structura detaliată a copilului. De obicei, se efectuează în săptămânile 19-20 de sarcină. Morfologia fetală este o procedură standard cu ultrasunete care confirmă starea de sănătate a bebelușului și care oferă informații cu privire la numărul de bebeluși (dacă sarcina este singulară sau gemelară), la dimensiunile fătului care confirmă dezvoltarea și vârsta sa, la structura detaliată a fătului pentru a exclude anomaliile fetale și la poziția placentară și lungimea colului uterin. Scopul acestui examen medical este de a asigura dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, ceea ce va implica evaluarea inimii sale, a coloanei vertrebrale, a capului, stomacului, richinilor și structurii feței. Deși problemele sunt rare, dacă morfologia fetală detectează posibile semne care determină un risc crescut de anomalii cromozomiale, părinții pot opta pentru servicii imediate de consiliere și amniocenteză.
  2. Ecocardiografie fetală. O ecocardiogramă fetală poate face parte din monitorizarea sarcinii dacă ultrasonograful nu poate vizualiza corect inima sau pentru a confirma sănătatea cardiovasculară a copilului. O ecocardiografie fetală este similară cu ultrasunetele, oferind o vedere anatomică detaliată a inimii bebelușului. Este o analiză recomandată în cazul sarcinilor cu risc crescut de anomalii cardiace, inclusiv cele îngreunate de creșterea grosimii translucenței nucale în primul trimestru, anomalii detectate la morfologia fetală, antecedente familiale de boli cardiace congenitale, de diabet matern, expunerea maternă la teratogen, infecții fetale, droguri sau alcool.  Acest examen medical monitorizează fluxul sanguin al inimii bebelușului, ritmul cardiac al acestuia și structurile inimii. Și acest examen are rolul de a depista eventualele anomalii. Ecocardiografia fetală se efectuează în săptămânile 18-24 de sarcină și se repetă în timpul sarcinii pentru anomalii diagnosticate. Această analiză se efectuează de obicei abdominal sau utilizând ultrasunete transvaginale în primul trimestru. Ecografia transvaginală oferă în general o vedere mai clară asupra inimii la un făt mic.
  3. Ultrasunete 3D și 4D. Ultrasunetele 3D pot fi utile din punct de vedere clinic pentru a diagnostica anumite anomalii fetale, cum ar fi anomaliile membrelor. În timpul examenelor medicale de rutină, imaginile 3D sunt utilizate ca adjuvant la imaginile 2D obișnuite. Imaginile 4D sunt imagini 3D în timp real. Majoritatea părinților preferă acum ultrasunete 3D / 4D, deoarece le permit să facă deja cunoștință cu bebelușul lor. Principalul scop al ultrasunetelor 3D / 4D este de a oferi părinților o imagine mai realistă a copilului lor, plus că oferă specialistului o vedere mai bună asupra uterului și ovarelor. În unele situații, se pot obține perspective care nu pot fi obținute prin ultrasunete 2D.

Ca pregătire suplimentară pentru naștere, viitoarea mămică va efectua un ultim examen medical care va indica dacă nașterea prezintă un risc ridicat sau scăzut. Pe lângă observarea poziției directe a bebelușului, această analiză monitorizează placenta și starea generală de sănătate a bebelușului. Rezultatele acestui ultim examen medical vor fi comunicate apoi moașei sau obstetricianului pentru a putea planifica nașterea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *